5 Май, 2023 09:08 2 525 0

Актьорът Михаил Петров - 50 години на сцената на Народен театър "Иван Вазов"

  • михаил петров-
  • актьор-
  • годишнина-
  • народен театър

Дебютът на Михаил Петров е през 1973 г. в спектакъла "Хъшове"

Един от най-именитите актьори в българския театър – Михаил Петров, през май ще отбележи 50 години на сцената на Народен театър "Иван Вазов". Актьор, режисьор, педагог, доайен на трупата, записал в историята на театъра десетки паметни роли, Михаил Петров ще прекрачи прага на 51-ия си сезон в Народния театър с четири спектакъла, три от които режисира, съобщиха от театъра.

Дебютът на Михаил Петров е през 1973 г. в спектакъла "Хъшове", където влиза в ролята на Бръчков. Следва дълга поредица от изключителни негови роли, сред които в спектаклите "Йерма", "В полите на Витоша", "Дванадесет разгневени мъже", "Великият комбинатор", "На дъното", "Църква за вълци", "Бившата мис на малкия град", "Ах, този джаз!"и много други.

През 2000 г. прави режисьорския си дебют в Народния театър "Иван Вазов" със сатиричния спектакъл "Пуканки" от Бен Елтън, като играе и една от главните роли в представлението. В Народния театър създава и авторския си спектакъл "Зимата на нашето недоволство“ по Джон Стайнбек (спектакълът е включен в селекцията на престижния фестивал "Актьор на Европа"), както и "Времетръс" от Андрей Филипов по Кърт Вонегът, "Обир" от Джо Ортън, а за своя юбилей поставя "Един безумен ден" по Пиер дьо Бомарше и първия по рода си проект между драматичен и оперен театър в спектакъла "Компания", съвместна продукция на Народен театър "Иван Вазов" и Държавна опера-Пловдив.

Началото на честването на половинвековния юбилей на Михаил Петров ще бъде дадено на 12 и 13 май, когато след повече от две години отсъствие на Голяма сцена се завръща един от най-колоритните и атрактивни спектакли, режисирани от него – "Един безумен ден" от Пиер дьо Бомарше. Шеметният театрален карнавал понася във вихъра на танц, театър, музика, балет и живопис публиката и цяла плеяда звезди от средното и по-младото поколение актьори, голяма част от които са негово откритие.

Спектакълът е с участието на Параскева Джукелова, Пламен Димов, Стелиан Радев, Джулия Бочева, Гергана Змийчарова, Стоян Пепеланов, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Ева Данаилова, Владислава Николова, Вяра Табакова, Христо Терзиев, Виктория Колева и Стефан Къшев. Ще има и изненада за публиката от "дворцовите музиканти" Жорж Паликарски, Слав Бистрев, Николай Казаков, Ивайло Флоров, която ще обявим до няколко дни.

Четири дни по-късно – на 17 и 18 май, Михаил Петров отново ще бъде на сцена в един от най-емблематичните спектакли – "Идеалният мъж" от Оскар Уайлд. В остроумната върволица от любов и недоразумения Михаил Петров ще се изяви в ролята на Лорд Кавършам, а компания ще му правят Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Жаклин Даскалова, Жорета Николова, Биляна Петринска, Радина Боршош, Милена Атанасова, Виктория Колева, Стоян Пепеланов, Христо Терзиев.

На 26 май още един – този път с бродуейски привкус – спектакъл, режисиран от Михаил Петров, се завръща на сцената след дълго отсъствие поради пандемията. Това е мюзикълът "Компания" от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт. Един проект, по думите на самия Михаил Петров, предназначен за мечтатели, авантюристи и хора, въоръжени с необходимата доза лудост.

На сцената на "Компания" публиката ще види актьорите Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Данаилова, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова, Илиана Коджабашева, Павел Иванов, Стелиан Радев и други.

Юбилейният месец май за Михаил Петров ще завърши с още един спектакъл, който той режисира, но и играе в ролята на Маклийви – черната комедия "Обир" от Джо Ортън, която също е сред дълголетните спектакли на Народния театър. Компанията на "обирджиите" на Сцена "Апостол Карамитев" допълват Ева Тепавичарова, Георги Мамалев, Христо Терзиев и Виктор Танев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА