Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 16:29 3 211 0

Фолклорни кукли на известен балетист оживяват в изложба

  • кукли-
  • фолклор-
  • василий гордиенко-
  • арт-къща "куклите"-
  • изложба

Колекцията на Василий Гордиенко слага начало на нов проект

Арт-къща „Куклите“ започва  втория си сезон с нов проект - „Българският фолклор“.През 2013/2014 г. тя ще показва изложби, посветени на красотата и многообразието в тази сфера: кукли, носии, кукерски маски, гоблени, картини...

Пъстро, топло и наситено с много емоция е българското фолклорно наследство, което ще бъде представено като същинска шевица от изкуства.

Изложбата „Български фолклорни кукли“, която се открива утре в 18.00 часа, е уникална колекция от над 300 кукли, събирана в продължение на половин век от актьора балетист от Музикалния театър Василий Гордиенко (1930-2012).

Неговите кукли представят различни техники и материали, от дърво и текстил, различни авторски стилове. Такава изложба няма къде другаде да се види в България,  въпреки че направата на фолклорни кукли е сред утвърдените 32 български народни занаята. Изложбата говори за това съхранено българско изкуство, за което малко се знае.

Колекцията на Василий Гордиенко е като история на стилизираните български народни кукли, които са сравнително млад занаят – правят се едва от 50 години.

Най-колоритни са куклите в народни костюми: 40-50 см високи, всяка е авторско копие на носия от различен географски район на България. Добруджанките се познават по жълтите, като цвета на житото, забрадки, вързани така, че да не ги смъква вятърът; родопчанките са с характерните червено-оранжеви престилки на жълти квадрати; тракийките са с ярки и богати орнаменти; лазарките са винаги с шапки от цветя.

Друга серия са героите от български народни приказки: Златка златното момиче, От вар момиче, Неродена мома...

Трета серия показва прототипи на исторически персонажи – най-често цар Калоян и царица Десислава. Сред героите на Гордиенко са и Хитър Петър, Бай Ганьо с мускалите, селските клюкарки, чорбаджии и чорбаджийки, моми и момци на хорото, селски тарикати и градски величия... Кукли, каквито днес няма къде да се видят, понеже не са съхранени дори в музеите. А те пресъздават епохата на Освобождението, връщат ни към ХІХ-ХХ век.

Най-старата кукла е една обемна дървена лазарка от 1967 г. Най-миниатюрната българска кукла е 2 см висока, а в колекцията има и 7 японски кукли под 1 см.

В Арт-къща „Куклите” колекцията на Василий Гордиенко може да се види от 3 октомври до края на март. За деца и ученици  ще има специална  лектория за българските носии, кукли и обичаи - един модерен и забавен урок по фолклор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА