Last news in Fakti

31 Юли, 2023 12:23 1 065 0

Пророк Илия е сред най-почитаните светии в община Симитли

  • храм-
  • свети илия-
  • симитли-
  • пророк илия

Осем православни храма носят неговото име

Един от най-почитаните светии в община Симитли е пророк Илия. Осем православни храма носят неговото име. Храмът “Свети Илия” в Градево, разположен на централната улица на селото, е сред най-старите в района. Построен е през 1847 г. Архитектурата на църквата е във вид на каменна трикорабна псевдобазилика с нартекст и женска църква над него. Иконостасът е с позлатена резба по царските двери, венчилата и кръжилата. В западния и южния свод на църквата има барелефи с дракони. Върху интериора са работили четирима зографи. Изписани са общо 36 сцени и и фигури от неизвестен зограф. Осемте царски икони са от 1849 г.

На Илинден , който е един от най-почитаните празници в община Симитли, тази година беше осветен нов параклис в местността „Ширината“, в землището на село Полена. Средствата за него са събрани от дарения на граждани и собственик на транспортна фирма.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА