Last news in Fakti

11 Август, 2023 11:32 2 188 13

Русия създава своя версия на "Опенхаймер" - сериал за ядрения щит на страната

  • опенхаймер-
  • русия-
  • ссср-
  • ядрени оръжия-
  • ядрена програма-
  • атомна бомба-
  • шпиони

Според продуцента на сериала проектът ще разкрие много неизвестни досега тайни за създаването на "ядрения щит" на някогашния СССР.

Русия създава своя версия на "Опенхаймер" - сериал за ядрения щит на страната - 1
Снимка: Shutterstock

След невероятния успех на блокбъстъра на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ за бащата на атомната бомба, руското кино реши, че трябва да е в крачка със световните течения и започна своя проект за същия период от човешката история.

В Санкт Петербург започнаха снимките на шпионска драма за ролята на съветското разузнаване и наука в създаването на ядрения щит на страната, предава в. Сега. Сериалът, който ще се състои от 8 епизода "Жега в Берлин", ще разкаже за борбата между съветските, британските и немските тайни служби за информация относно урановата програма на нацистка Германия и за работата на съветските физици в преломен момент от Втората световна война. Снимачният екип е успял да пресъздаде атмосферата на Берлин от 40-те години на миналия век по улиците на северната столица на Русия, пише Lenta.ru.

Сценарият е създаден по излезлия през 2019 г. роман на писателя Дмитрий Поляков-Катин, удостоен с литературната награда "Иван Бунин". Почти веднага след публикуването му е взето решение за неговата екранизация от студиото "Монументал вижн".

Според сюжета през лятото на 1943 г. съветското ръководство научава за постиженията на немските физици по създаването на атомна бомба. Съветският агент под прикритие Франс Хартман получава задачата да придобие секретната информация за новия вид оръжие, което е в състояние да промени хода на войната. В главната роля ще бъде актьорът Гела Месхи („Синът на бащата на народите“). Започва сложна многостранна операция. Хартман въвлича в нея шефа на германското разузнаване Валтер Шеленберг (Алексей Филимонов), в чието полезрение е германският научен гений Вернер Хайзенберг (Кирил Кяро). Гестапо също се намесва и прикрепва към Хартман "служителка на германското външно министерство" (Анна Пескова). По същото време в Москва, под ръководството на талантливия физик Игор Курчатов (Егор Бероев), се активизира дейността по руския ядрен проект.

"Сериалът не само разказва за работата на нашите учени и нашите разузнавачи в самия кратер на нацизма в Берлин, но и поставя сериозни въпроси за човечността, мъжеството, патриотизма и, разбира се, за истинската любов", повдига завесата продуцентът на сериала Дмитрий Пристансков. Според него историята на изобретяването на атомната бомба и до днес е обвита в ореол на секретност, а "Жега в Берлин" ще отвори неизвестни досега страници по създаването на "ядрения щит" на някогашния СССР.

"Проектът е до известна степен спин-оф (тематично разклонение - б.р.) на култовия сериал "17 мига от пролетта" – всички събития в него се случват в същото време и на същото място, сякаш нашите герои могат да срещнат по улиците на Берлин Щирлиц, пастор Шлаг или други персонажи от популярния сериал. По дух ще създадем модерно, зрелищно и вълнуващо кино", обещава още Пристансков пред Kino-teatr.ru

Продукцията трябва да излезе в стрийминг платформите през 2024 г. Проектът е подкрепен от Института за развитие на Интернет в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 явер

    12 16 Отговор
    При руснаците всичко е кражба и с насилие, а при чичо Сам с пари и добри условия на труд и живот. Защо Айнщайн и други учени не са избягали в СССР.

    Коментиран от #3, #9, #13

  • 2 Русофил

    10 12 Отговор
    Русията да създаде версия как са откраднали атомната бомба и са направили точно
    копие на американската.
  • 3 Русофил

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "явер":

    Не са избягали, защото учените са били заточени в Сибир.

    Коментиран от #7

  • 4 ТИЯ БЛА'ТНИ ЖА'ЛК'АРИ СА БЕЗАНАЛОГОВИ

    10 11 Отговор
    ТОАЛЕТНИ ЧИНИИ МОНТИРАТ В ..КУХНЯТА, 9 год. АТАКУВАТ ГЕРОЙСКИ...АВДЕЕВКА, ДРОНОВЕ ГЪРМЯТ ВЪРХУ КРЕМЛЯ, МУМИЯТА,ЛЕТИЩАТА В МАСКАЛ, МОСТОВЕТЕ В КРИМ, ПОТОПЯВАТ КОРАБИ И...ГРУЗИРАХА 80 % ОТ "МОГУЧАЯ" А ТЕ ПРАВЯТ ..АНИМАЦИИ И ХИПЕР- ИЗМИШЛЬОТИНИ ?!?
  • 5 8888

    6 5 Отговор
    „Съветските болни – най-здравите болни в света!“
  • 6 Бай Дън - Дарк Брандън

    12 6 Отговор
    Да ама руснаците не бомбиха обикновени хора с две ядрени бомби и не избиха с такива, към половин милион!
  • 7 Ти трасформира ли се👈

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Съветските учени, ще ти направят по-успешна смяна на пола не се мъчи с американските блокери!
  • 8 Опорка

    7 8 Отговор
    По коментарите виждам, че дебилната козяшка пропаганда отново оказва влияние в/у изгладените мозъчета на аудиторията. Романът излиза 2019, почти веднага е решено да се филмира, сюжета няма нищо общо с Опенхаймер, обаче било негова версия.
  • 9 един от стадото

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "явер":

    каторгите и концлагерите не са измислени от руснаците. Успоредно с техните е имало в щатите, по Европа и др страни. Дори на Балканите, при нас и околните ни страни
  • 10 Лаврентий Берия

    4 0 Отговор
    Не, че е за първи път!
  • 11 Цап-царап

    4 1 Отговор
    Както казва другаря Путин.
  • 12 Пешо

    3 2 Отговор
    Абе Рашъни , кой да ви подкрепи и оцени вече, след тази малоумна война на Путин ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.