Last news in Fakti

13 Август, 2023 12:29 1 042 1

Копродукция с българско участие бе отличена от кинофестивала в Локарно

  • копродукция-
  • българско участие-
  • филм-
  • кинофестивал-
  • локарно-
  • награда

"Животното" на гръцката режисьорка София Екзарху е копродукция на Гърция, Австрия, Румъния, Кипър и България

Актрисата Димитра Влагопулу бе отличена за най-добро актьорско изпълнение за ролята си във филма “Животното”, копродукция с участието и на България, от кинофестивала в Локарно, съобщи електронното издание “Скрийн дейли”, предава БТА.

"Животното" на гръцката режисьорка София Екзарху е копродукция на Гърция, Австрия, Румъния, Кипър и България и беше сред 17-те филма, които се конкурираха за наградата "Златен леопард" от 76-ото издание на кинофестивала в Локарно, Швейцария.

За пръв път тази година “Леопард”-ите за най-добра актриса и за най-добър актьор бяха връчени за най-добро изпълнение полово неутрално, като статуетките взеха Димитра Влагопулу за ролята ѝ на аниматорката Карла в "Животното" и актрисата Рене Сутендик от Нидерландия за ролята ѝ във филма на босненската режисьорка Ена Сендияревич “Сладки мечти”.

"Животното" е вторият игрален филм на сценаристката и режисьорка София Екзарху. Интересът ѝ е насочен към група аниматори, наети да се погрижат да няма нито един скучен момент в островен курорт ол инклузив. "Животното" е заснет с финансовата подкрепа на "Евроимаж" (418 000 евро) и с българско държавно финансово подпомагане за проекти с осигурено международно финансиране. Българското участие се заключава и в копродуцирането от страна на Иван Тонев ("Засукан свят") за Арс Диджитал Студио. Като техник по цифровите изображение във филма е ангажиран друг наш сънародник - Ивайло Стефанов.

Голямата награда “Златен леопард” бе присъдена на филма “Критична зона” на иранския режисьор Али Ахмадзадех. Копродукцията на Иран и Германия е заснета тайно по улиците на Техеран без официално разрешение от властите. Филмът следва мъж и кучето му в подземния свят на Техеран.

Иранските власти не позволиха на режисьора да пътува до Локарно, за да представи филма си лично. Ахмадзадех е бил под натиск да оттегли филма си от конкурсната програма на кинофестивала и е следствен.

Председателят на журито Ламбер Уилсън обяви, че журито било единодушно в избора на “филм, който наелектризира всички ни”. “Този филм е 99-минутен писък в името на бунта и свободата”, каза Уилсън при обявяването на лауреата на тазгодишната голяма награда на кинофестивала.

За трети път в историята на фестивала голямата награда се присъжда на ирански режисьор след “Златния леопард” от 1994 г. за “The Jar" на Ебрахим Фурузеш и за “Огледалото” на Джафар Панахи през 1996 г.

Наградата за най-добър филм на кинофестивала в Локарно, спонсорирана от кметството, е съпроводена от парична премия от 75 000 швейцарски франка, които се поделят между режисьора и продуцента.

На церемонията по награждаването в кино ГрандРекс в Локарно международното жури отличи със специалната награда на журито “Не очаквай твърде много от края на света” на румънския режисьор Раду Жуде и награда за най-добър режисьор на родената в Украйна Марина Врода за дебютния ѝ филм “Stepne”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Бакалова

    1 1 Отговор
    Аз озвучих куче в блокбастър. Защо нямам награда?! Нищо не разбират от изкуство тия...