Last news in Fakti

21 Септември, 2023 10:27 610 0

7 творци са номинирани за Националната литературна награда "Елиас Канети“

  • литературна награда-
  • номинации-
  • елиас канети

Общо 44 са получените предложения за наградата в раздел "Белетристика“

Седем номинации в раздел "Белетристика“ избра на своето заседание специализираната комисия за определяне на носителя на Националната литературна награда "Елиас Канети“. Общо 44 са получените предложения за наградата в раздел "Белетристика“, като в раздел "Драматургия“ комисията не излъчи номинация. Това съобщиха от Община Русе.

Номинираните 7 автори и заглавия тази година са: Бюрхан Керим за "Лавандулово момче“ (Изд. "Мусагена“); Елена Алексиева за "Вулкан“ (Изд. "Жанет 45“); Иван Станков за "Късна смърт“ (ИК "Хермес“); Костадин Костадинов за "Ловецът на пеперуди“ (ИК "Хермес“); Николай Терзийски за "Звезди под клепачите“ (Изд. "Жанет 45“); Йоанна Елми за "Направени от вина“ (Изд. "Жанет 45“); Ивайла Александрова за "Оловна тишина“ (Изд. "Жанет 45“).

Освен с регламента, при разглеждане на творбите на авторите комисията се съобрази с критериите за оценка на художествената им стойност, която трябва да съответства по хуманизъм и космополитност на идеите на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Националната награда "Елиас Канети“ 2023 ще бъде връчена на 1 ноември – Деня на народните будители, на тържествена церемония в зала "Европа“ на Доходно здание, организирана от Община Русе. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда в размер на 5000 лв.

Наградата "Елиас Канети" е учредена от Община Русе и едноименното международно дружество през 2005 година по повод 100-годишнината от рождението на нобеловия лауреат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА