Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 17:30 975 2

Започва концертната серия „Людмил Ангелов и приятели“ в Софийската опера

  • софийска опера-
  • мецосопранът мари-клод шапюи -
  • сопранът александрина пендачанска-
  • софийската опера и балет

За първия концерт на 24 октомври Людмил Ангелов е поканил две прочути дами от оперната сцена - мецосопранът Мари-Клод Шапюи и сопранът Александрина Пендачанска

Започва концертната серия „Людмил Ангелов и приятели“ в Софийската опера - 1
Снимка: Софийската опера и балет


За първия концерт на 24 октомври Людмил Ангелов е поканил две прочути дами от оперната сцена. Това са мецосопранът Мари-Клод Шапюи и сопранът Александрина Пендачанска.

В програмата са включени песни от Франц Шуберт, Габриел Форе, Франсис Пуленк, Ерик Сати, Георги Златев-Черкин, както арии и дуети от Жорж Бизе, Жюл Масне, Камий Сен-Санс и Жак Офенбах.

Мари-Клод Шапюи и Александрина Пендачанска имат отколешно партньорство в престижни оперни постановки и регистрации. За записа на операта „Милосърдието на Тит“ от Волфганг Амадеус Моцарт с диригент Рене Якобс от 2005 г. имат две номинации за „Грами“ – в категория „Най-добър класически запис“ и „Най-добър запис на опера“. Александрина Пендачанска изпълнява партията на Вителия, а Мари-Клод Шапюи на Аний. Няколко години по-късно, през 2012 г., двете отново се срещат с Рене Якобс за запис на операта „Мнимата градинарка“ на Моцарт. Пендачанска е Аминта, а Шапюи Рамиро.
Великолепната ни певица има в биографията си още една номинация за „Грами“ през 2013 за записа на операта „Агрипина“ от Георг Фридрих Хендел в категория „Най-добър оперен запис“. В него тя изпълнява заглавната роля, а на пулта отново е Рене Якобс.

Швейцаркото мецосопрано е предпочитана певица от много известни диригенти, които я ценят не само заради богатата ѝ палитра от роли, както от класически опери, така и от барокови творби, но и заради изисканите ѝ интерпретации на кантатно-ораториални творби. Освен много записи в различни оперни заглавия Мари-Клод има и три солови албума: от 2017 г. е „Под властта на любовта“ с лютниста Лука Пианка, а на следващата е представен „В сърцето на Алпите“ за „Сони класикъл“. Последният диск е издаден съвсем неотдавна „Басните на Лафонтен“ от Луи-Никола Клерамбо за „Би-Рекордс“ с Валентин Турне и „La Chapelle Harmonique“.
„Толкова съм щастлива за този концерт! Големите Мари-Клод Шапюи и Людмил Ангелов заедно! И аз, с цялата ми обич към тях, се включвам в този концерт! Нямам търпение! Заповядайте на 24 октомври от 19 ч. в Софийската Опера и Балет“ написа в профила си Александрина Пендачанска.
На сцената в София Александрина е гостувала в ролите на Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Джилда от „Риголето“, Виолета от „Травиата“, Елизабет от „Дон Карлос“, лейди Макбет от „Макбет“ на Джузепе Верди, Тоска на Джакомо Пучини, „Селска чест“ на Пиетро Маскани, както и за незабравим оперен рецитал през 2013 г.

Партньорството на Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов също е отдавна. Срещат се на концертния подиум в зала „България“ през 2012 г., за да отбележат юбилея на Михаил Ангелов. След това на 31 август с рецитал откриват фестивала „Аполония“ в Созопол. Същата година отново с концерт се включват и в „Пиано екстраваганца“. На 1.12.2018 г. те закриват фестивала „Пиано екстраваганца“ със стилен камерен концерт включващ романси от Сергей Рахманинов, Мадагаскарските песни на Морис Равел и песни по стихове на Александър Блок от Дмитрий Шостакович.

Самият Людмил Ангелов не за първи път представя подобни песенни програми в Софийската опера. На 6 октомври 2017 г. с голямата оперна певица Веселина Кацарова закриха фестивала „Пиано екстраваганца“. Преди година заедно с баритона Давиде Дамяни отново в рамките на „Пиано екстраваганца“ предложиха песенен концерт-спектакъл „Зимен път“ от Франц Шуберт с участието на балерината Анна Хоп.

Вторият концерт „Людмил Ангелов и приятели“ е на 7 декември, когато заедно с Людмил Ангелов на сцената ще бъде забележителният турски тенор Бюлент Бездюз, който е носител на награда „Грами“ през 2005 г. в категория „Най-добър запис на опера“ за „Фалстаф“ на Верди под диригентството на сър Колин Дейвис, в който Бездюз е Фентън.

Последният трети концерт е на 31 май 2024, когато специален гост ще бъде световнопризнатата певица Красимира Стоянова, с която Людмил е свързан в изключително успешна концертна поредица. Освен в различни градове в България те концертираха в Музикферайн, във Виенската държавна опера, Цюрихската опера, Двореца на музиката във Валенсия и в Миланската Скала.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибитко

    0 0 Отговор
    На тоя плакат липсва само оня перформънс Найо Пендачански, пажът на Иван Костов.
  • 2 От ,,кухнята"

    0 0 Отговор
    С две думи, Людмил и приятели ще сгънат едни хубави пари изцяло на гърба на сгърченият от бачкане оркестрант !