Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 14:11 1 116 0

Родната къща на Салвадор Дали вече е отворена за посетители

  • салвадор дали-
  • родна къща-
  • музей

Общинските власти в испанския град придобиха, а след това и обновиха триетажната сграда

Родната къща на Салвадор Дали вече е отворена за посетители - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Родната къща на Салвадор Дали отвори врати за посещения в град Фигерас, в Каталуния, съобщи "Фокус". Общинските власти в испанския град придобиха, а след това и обновиха триетажната сграда, съобщиха световните медии. Снимки от събитието бяха публикувани в "X" - платформата за споделяне, известена преди като "Twitter". Фигерас е град, разположен в североизточната част на Испания. С население от 35 000 души той е най-големият от градовете по границата с Франция, разполагащ с развита комуникационна инфраструктура.

Салвадор Дали е роден тук на 11 май 1904 година, като живее в къщата до 8-годишна възраст. Холограма на бащата на Дали, който работи в кабинета си посреща посетителите. В спалнята пък има снимка на големия брат на художника, умрял няколко месеца преди той да се роди. В родната къща на Дали обаче не се съхраняват творбите на художника. Те са изложени в открития от Дали през 1974 г. Театър-музей "Дали" вродния му град. Според статистиците, тази забележителност е четвъртата по посещаемост в Испания след музея Прадо в Мадрид, Музея на Пикасо и футболния стадион "Ноу Камп" в Барселона.

Необичайната сграда е кръгла като кула, а на покрива ѝ има огромни яйца. Тук туристите могат да видят многобройни рисунки на твореца. Първата си изложба като дете Дали е направил в една сграда, която сега се намира в средата на музея. Музеят е дом не само за творби на Салвадор Дали, а също на артисти като Ел Греко и Марсел Дюшам. В приземния етаж се намира и криптата, в която е погребан и самия Салвадор Дали.

Известната скулптура на художника - "Слон с крака на комар", е изложена в градината на замъка "Пубол" във Фигерас. Салвадор Дали го купува за съпругата си Гала през 1968 година. "Пубол" датира от XIV век, като впоследствие е изцяло реставриран. Гала живее в него до смъртта си, а днес е музей.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА