Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 09:24 1 294 2

Предстои откриването на Киномания 2023

  • киномания 2023-
  • филми-
  • програма

Вижте кои филми можете да гледате на тазгодишното издание

На 16-ти ноември започва 37-то по ред издание на Киномания. Откриването ще е в зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев, който вече има награди от световни фестивали, „Уроците на Блага“. Той е и българското предложение за „Оскар“, припомня БНР.

По традиция сред акцентите в програмата са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

Почит ще бъде отдадена и на дългогодишния програматор на фестивала, благодарение на който гледахме първокласно световно кино – Владо Трифонов. Той си отиде от този свят преди месец.

"След двете статуетки „Кристален глобус“ от Карлови Вари и редица международни отличия, най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ще открие Киномания . Фестивалът „Златна роза“, най-големият форум за българско кино, отличи филма със седем награди.

„Уроците на Блага“

„Уроците на Блага“ беше награден в категориите за най-добър пълнометражен филм, главна женска роля на Ели Скорчева, сценарий, операторско майсторство, като получи също наградата на публиката, наградата на Съюза на българските филмови дейци и диплом за специални постижения за актьора Герасим Георгиев - Геро, каза в "Закуска на тревата" Христо Христозов, който е част от екипа на фестивала.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА "НФЦ", БНТ, МДМ - Германия, Евроимаж, Програма „Творческа Европа“ – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР.

"Опитваме се да продължим делото на Влади Трифонов. Той беше сърцето на Киномания. Човек, който години беше човекът - кино. Всъщност програмата на фестивала, всичко, което той правеше имаше значение в национален мащаб.

Всъщност програмата, селекцията беше почти финализирана от Владимир Трифонов малко преди той да си отиде в начарото на октомври...В името на това, което той правеше толкова годинии, ентусиазмът, енергията, с която ни заразяваше искаме да се постараем да направим един успешен фестивал, каза още за "Закуска на тревата" Христо Христозов.

По традиция сред акцентите в програмата са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство.

Наполеон

В салоните публиката ще се срещне с любими актьори – Майкъл Кейн като „Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в „Странен начин на живот” под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в „Гол за победа” на Тайка Уайтити.

Със специални прожекции фестивалът отбелязва и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс.

Аз, капитан

Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика филма „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, филмът е отличен и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар. „Аз, капитан“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е „разтърсваща съвестта модерна одисея“.

Тазгодишното, 37-мо издание на Киномания ще има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели– режисьорът, майстор на оперните постановки, както за сцена, така и за голям екран.

Четири знакови оперни филма публиката ще може да гледа още преди официалното откриване на фестивала на 16 ноември.

На 13 ноември от 18:00 ч. Филмотечно кино „Одеон“ ще прожектира „Бохеми“ – филм, режисиран, продуциран и сценографиран от Франко Дзефирели в средата на 60-те години на XX век.

Предварителната оперна програма продължава в „Одеон“ на 14 ноември с „Травиата“. Музиката на филма на Дзефирели, изпълнена от оркестъра на Метрополитън опера, под диригентството на Джеймс Ливайн, печели награда „Грами“ за най-добър оперен запис.

На 15-ти ноември зрителите във филмотечното кино ще могат да се насладят на още два от оперните филми на Франко Дзефирели с участието на любимия му Пласидо Доминго – „Селска чест“ и „Палячи“.

Другата незабравима оперна звезда, която ще видим на голям екран, е Мария Калас. Парижкият ѝ дебют от 19 декември 1958 г. е знаменито събитие, посетено от каймака на тогавашното френско общество. Днес представа за историческия рецитал на Калас ни дава филм, щателно възстановен от наскоро намерените оригинални 16-милиметрови ленти и новооткрит звуков източник. В рамките на Киномания са планирани три прожекции – на 18, 26 и 27 ноември.

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна. 37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022, ИА „Национален филмов център“ и Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 2 Отговор
    След откриването на Киномания 2023 бутаме мочата.

    Коментиран от #2

  • 2 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Не, бутаме ти празната глава да падне.