Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 18:12 4 019 23

Поетът Пиер дьо Ронсар може да е българин

  • пиер дьо ронсар-
  • поет-
  • български корени

Изследователят Александър Стойков е посветил книга на Ронсар, озаглавена "Прародителите на Ронсар в Сведновековна България"

Българският произход на Пиер дьо Ронсар може да се удостоверен съвсем надлежно. Историята около личността му е толкова сложна и красива, че би могла да предизвика завист дори в Холивуд. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" изследователят Александър Стойков, който посвети книга на Ронсар, озаглавена "Прародителите на Ронсар в Сведновековна България".

"Пиер дьо Ронсар е българин и това беше установено с едно изследване, което проведохме миналата година с проф. Пламен Павлов, който е водещ експерт по Средновековна българска история", разказа Стойков.

По думите му въпросното изследване е поставило за пръв път на научна основа въпроса с корените на Пиер дьо Ронсар: "Досегашните хипотези произлизаха от една грешка, може би, на първия биограф на Пиер дьо Ронсар, който започва да разсъждава за превода на името на Ронсар на френски език и търси неговите корени. Стига до извода, че става въпрос за някакви коне, които пасат из ливадите около Дунава. Многократно обаче е засягана темата, че във всички негови първи биографии пише, че Пиер дьо Ронсар произлиза от границата на Унгария и България, става въпрос за 14-ти век", припомня изследователят.

Стойков обясни, че заедно с проф. Павлов обаче са успели да конкретизират крепостта, която е била притежание на фамилията на Ронсар: "Намира се по поречието на река Южна Морава - интересна крепост, която се намира на 55 км, северно от град Ниш. Нейното древно име вероятно е било Арсена, а това име с огромна лекота при транслитарация преминава в името Ронсар. Крепостта не е напълно изследвана, там не са водени археологически разкопки".

Александър Стойков обясни, че девет документа свидетелстват за българския произход на Пиер дьо Ронсар, като най-важните от тях са генеалогични справки, изготвени от канцеларията на френския крал Луи XIV (Краля Слънце) през 1567 година.

"Една от тези справки е за бащата на Пиер дьо Ронсар - Луи дьо Ронсар, който е бил кралски шамбелан. Имало е обвинения срещу него, които били отправени 100 години след смъртта му. Той е обвинен, че си е присвоил измислен аристократичен произход. Семейство Ронсар обжалва в съда, печели делото и крал Луи XIV е принуден да изготви генеалогична справка, в която вече черно на бяло е написано, че основователят на рода Ронсар във Франция - Бодуен дьо Ронсар идва от България. Тази констатиция на кралската канцелария е удостоверена с червен кралски печат. Този документ се пази във Френската национална библиотека, но през 70-те години на 20-ти век български изследователи са ходили до Франция, историкът Бистра Цветкова е направила копие, което е предоставено на Народната библиотека в София и може да бъде видяно", добави изследователят.

Стойков разказа още, че самият Пиер дьо Ронсар е писал за собствения си произход: "Той го е намекнал в Елегия 16, където е казал, че той произлила от срещата между Дунава и Тракия".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    14 10 Отговор
    То и Байдън може да е българин.
  • 2 И аз съм

    16 0 Отговор
    Българин, но не съм поет .
  • 3 Гост

    12 1 Отговор
    Бог също е "българин" 😁може и Иисус, защо не и Гавраил...?
  • 4 Може, може…

    25 1 Отговор
    Даже и И. Костов от Драгалевци може да е българин…
  • 5 копи пейст

    21 1 Отговор
    Българският етнически облик на района на Ниш е доказан от няколко етнографски карти и пътеписи, като например този на френския пратеник Жером-Адолф Бланки, който в записките си нарича Ниш „Столицата на България“. Френският геолог Ами Буе (1794-1881) също пише в свойте научни трудове, че българите в Поморавието са най-бунтовното население в цялата Османска империя.
  • 6 плюс минус

    33 0 Отговор
    Пиер дьо Ронсар (1524-1585).
    "Защо рубини и позлата,
    и диаманти носиш ти?
    По тебе трябва да трепти
    едничък накит: красотата."
  • 7 Орел

    12 3 Отговор
    А, не! Македонец е!

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Сатана Z

    7 4 Отговор
    С този крив нос само еврей го е правил. Досущ като помака Паси

    Коментиран от #16

  • 9 Анонимен

    17 0 Отговор
    То и хуните,пеласгите, траките,мизите,даките са били българи и даже Ахил Пелеев е българин но въпреки фактите на историците отпреди 2000 и повече години съвременните историци казват,че това не било истината

    Коментиран от #13

  • 10 Ами сега?

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Орел":

    Тогава всички македонци са се самонаричали българи.
  • 11 И Господ е българин

    5 1 Отговор
    Със сигурност.
  • 12 Кой бе

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Орел":

    Това бай Пешо де Росенския ли?

    Коментиран от #14

  • 13 да допълня

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    "И така Ахил заминал заедно с атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи."- (Йоан Малала, 491-578г.). ГИБИ том 2 стр. 206
    Народ без история е мъртъв.
    "Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история. " ( Христо Маджаров - Големия заговор срещу българите)
  • 14 Орел

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Кой бе":

    От рода Бойкикиев ще да е!
  • 15 Щом има присвояване

    5 4 Отговор
    Значи гаранция, че е българин
  • 16 хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Много французи имат такъв нос, но може би има нещо в очите ...
  • 17 Пешо

    2 2 Отговор
    Може, що не. Той и Господ е българин, та какво остава за другите.
  • 18 Реалист

    2 8 Отговор
    Едни журналисти търсят българи сред помаците у гръцко:) същата работа:)

    Коментиран от #19

  • 19 далаверка брат'чед!

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Други ги търсят по чукарите на Памир Хиндукуш или Припятските блата, но все тая. Важното е, че някой им плаща, но не от собствения си джоб, а от нашия. На нас пък изобщо не ни пука от това. И те така...
  • 20 Жоро

    2 1 Отговор
    Глупости, северно Македонец е.
  • 21 Може, ама не се знае.

    4 1 Отговор
    То и Господ може да е българин, ама няма доказателства!
  • 22 дедо Флашко

    0 0 Отговор
    Половината канадци са българи.
  • 23 яяя

    1 0 Отговор
    Носът не, но очите наистина приличат на очи на българин. Колкото и да сме ужким различни, в чужбина винаги разпознавам българите, значи си приличаме все пак! Не говоря за това дали някой е рус или тъмен, обаче съчетанието на чертите е общо.