Last news in Fakti

13 Декември, 2013 16:15 1 023 0

Легална дигитална платформа стартира у нас

  • spotify-
  • музикаутор-
  • дигитална платформа-
  • легална-
  • уредени права

Най-бързо развиващата се абонаментна стрийминг платформа за музикално съдържание в света сключи договор с Музикаутор

Непосредствено преди дигиталната платформа да стане достъпна и на българския пазар на 12-ти декември, Музикаутор и Spotify сключиха договор, по силата на който се уреждат авторските права за предоставената чрез услугата музика.  Тази стъпка, от една страна, гарантира възможността българските потребители да слушат легално репертоар, наброяващ над 20 млн. песни, а от друга - авторите да получават справедливи възнаграждения за своето творчество, съобщиха от Музикаутор.

„Договорът ни със Spotify е първата стъпка от една мащабна картина за родната индустрия. Към момента преговаряме и с Youtube и Google Play, които също имат намерение да стартират с платени услуги в България скоро. Развитието на технологиите в световен мащаб поставя големи предизивикателства пред управлението на авторски права у нас. Това са предизвикателства, които несъмнено отварят пред себе си врата за нереализирани до момента възможности на българския пазар. Ще продължаваме да работим за изграждането на механизъм на взаимодействие с дигиталния свят, който да е в полза на представляваните от Музикаутор автори и който да дава на потребителите легална алтернатива за достъп до многообразно музикално съдържание”, коментира изпълнителния директор на Музикаутор Иван Димитров.

Spotify е най-голямата музикална платформа в света от своя вид, вече достъпна в 55 държави и с над 24 милиона активни потребители, 6 милиона от които използват платената услуга. Неограниченото ползване на услугата е безплатно за 6 месеца, а след това може да се слуша безплатно по 10 часа на месец. Платеният абонамент за България е 4.99 EUR на месец, като той гарантира по-добър звук без реклами.

Историята за възникването на Spotify e свързана с търсенето на легални алтернативи за справяне с пиратството. Подходът да се предлага или безплатна музика с реклами, или да се плаща абонамент за съдържание без спотове, дава забележителен резултат - от стартирането на услугата в Швеция през 2008 г. до настоящия момент, процентът на пиратство бележи спад на всички пазари, на които е достъпна музикалната услуга. Политиката на Spotify да урежда авторските и сродни права в музиката с всички правоносители по веригата преди стартирането на услугата е позитивен пример за създаване на легална алтернатива в среда с висок процент пиратство.

„Spotify ти дава всичко, което би могъл да искаш от една музикална платформа: безплатна, бърза, проста и звучи страхотно – опитай я и ще се влюбиш. Ние искаме да ви предоставим правилната музика за всеки момент. Слушайте, откривайте и споделяйте – Spotify завинаги ще промени начина, по който се наслаждавате на музиката“, сподели Пшемек Плута, бизнес мениджър на Spotify за Централна и Източна Европа по случай стартирането на услугата на новите 20 пазара, сред които е и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА