Last news in Fakti

6 Януари, 2014 21:23 1 309 0

Градски акционизъм четвърт век по-късно

  • алос-
  • изложба-
  • градски акционизъм-
  • мостове на изкуството-
  • орлин дворянов-
  • добрин пейчев

Изложба МОСТОВЕ НА ИЗКУСТВОТО

На 13 януари (понеделник) от 18.00 ч. в галерия „Алма Матер“ ще бъде открита изложбата „МОСТОВЕ НА ИЗКУСТВОТО – градски акционизъм четвърт век по-късно“. Изявата отбелязва навършването на 25 години от осъществяването на една от най-емблематичните за историята на съвременното българско изкуство художествени акции, реализирана през 1988 г. от групата „ДЕ“ (Орлин Дворянов и Добрин Пейчев).

„Мостове на изкуството“ е първата проява на градски акционизъм в историята на българското изкуство. Реализацията й се свързва с навлизането на концептуалните художествени форми в България, започнало в края на тоталитарния период през 80-те години на ХХ век. Акцията представлява последователно ситуиране на мобилна метална конструкция, наречена „Сито на светлината“, в близост до мостовете на Перловска река в София. Авторите разглеждат градската среда, като активен социален компонент. Действията им са насочени не толкова към конкретните пространства, колкото към диалог с публиката, която пряко въвличат в онова, което правят.

Изложбата „МОСТОВЕ НА ИЗКУСТВОТО – градски акционизъм четвърт век по-късно“ изследва настъпилите промени в художествения контекст и цялостната културна ситуация, през изминалия четвърт век. Визира се съвременната гледна точка за работата на художниците в градската среда. В същото време проектът търси и инициира линия на приемственост между различни поколения артисти по отношение на конкретни художествени практики. Акцентира се върху обвързаността на изкуството и свободата на артистична изява с обществените процеси и социални ангажименти в контекста на различни политически ситуации.

В изложбата са включени проекти за художествени интервенции в коритото на река Перловска, създадени от студенти в специалност „Изобразително изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Също така, в експозицията присъства документация от художествени намеси в коритото на река Владайска (между ул. Опълченска и бул. Христо Ботев) от месец октомври 2013 г., реализирани като част от проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, с ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, София. Специален акцент в изложбата са документални материали от акцията „Мостове на изкуството“, на група „ДЕ“ от 1988 г., любезно предоставени от  проф. Орлин Дворянов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА