Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 15:51 933 4

Прочутият японски диригент Сейджи Озава почина на 88 ВИДЕО

  • диригент-
  • починал-
  • сейджи озава

Маестрото ръководи Бостънския симфоничен оркестър близо три десетилетия

Сейджи Озава, японският диригент, който изумяваше публиката с леката физика на изпълненията си по време на три десетилетия начело на Бостънския симфоничен оркестър, почина на 88 години, съобщи Асошиейтед прес.

Международно признатият маестро, с характерната си солено-пиперлива коса, ръководи Бостънския симфоничен оркестър от 1973 до 2002 г., по-дълго от всеки друг диригент в историята на оркестъра. От 2002 г. до 2010 г. той е музикален директор на Виенската държавна опера.

Озава е починал от сърдечна недостатъчност във вторник в дома си в Токио.

В по-късните си години той остава активен, особено в родната си страна. Той е артистичен директор и основател на фестивала Сейджи Озава Мацумото, музикален и оперен фестивал в Япония. Заедно с оркестъра Saito Kinen Orchestra, на който е съосновател през 1984 г., печели Грами за най-добър оперен запис през 2016 г. за творбата на Равел “L’Enfant et Les Sortileges” (“Детето и вълшебствата”).

През 2022 г. той дирижира своя фестивал Сейджи Озава Мацумото за първи път от три години насам, за да отбележи неговата 30-годишнина. Това се оказва последното му публично изпълнение.

Озава упражняваше огромно влияние върху Бостънския симфоничен оркестър по време на своя мандат. Той назначава 74 от 104-те ѝ музиканти, а известността му привлича известни изпълнители, сред които Йо-Йо Ма и Ицхак Пърлман. Той също така помогна на симфоничния оркестър да се превърне в оркестъра с най-голям бюджет в света, с дарение, което нарасна от по-малко от 10 млн. долара в началото на 70-те години на миналия век до повече от 200 млн. долара през 2002 г.

Когато Озава дирижира Бостънския оркестър през 2006 г. — четири години след напускането си — той е посрещнат като герой с почти шестминутни овации.

Озава е роден на 1 септември 1935 г. в семейството на японци в Манджурия, Китай, докато тя е под японска окупация.

След като семейството му се завръща в Япония през 1944 г., той учи музика при Хидео Сайто, виолончелист и диригент, на когото се приписва популяризирането на западната музика в Япония. Озава го почита и през 1984 г. създава оркестъра Saito Kinen (Saito Memorial), а осем години по-късно основава фестивала Saito Kinen — през 2015 г. е преименуван на Seiji Ozawa Matsumoto Festival.

Озава пристига за първи път в САЩ през 1960 г. и бързо е приветстван от критиците като блестящ млад талант. Той посещава Музикалния център "Тангълууд" и е забелязан от Леонард Бърнстейн, който го назначава за асистент-диригент на Нюйоркската филхармония за сезона 1961-62 г. След дебюта му с Нюйоркската филхармония на 25-годишна възраст The New York Times пише: “Музиката оживява блестящо под негово ръководство.”

Преди да започне работа в Бостън през 1970 г., той ръководи различни състави, включително оркестъра на Сан Франциско и Симфоничния оркестър на Торонто.

Озава е носител на две награди "Еми" за телевизионна работа с Бостънския симфоничен оркестър — първата през 1976 г. за поредицата на BSO’PBS “Вечер на симфония”, а втората през 1994 г. - за индивидуално постижение в културното програмиране - за “Дворжак в Прага": ”A Celebration.”

Озава притежава почетни докторски степени по музика от Масачузетския университет, Музикалната консерватория на Нова Англия и колежа Уитън в Нортън, Масачузетс. През 2015 г. той е един от петимата отличени на годишната церемония Kennedy Center Honors за принос към американската култура чрез изкуството.

В по-късните години здравето на Озава се влошава. През 2010 г. той се лекува от рак на хранопровода, а през 2015 и 2016 г. отменя изпълнения заради различни здравословни проблеми.

Мениджърският офис на Озава съобщи, че на погребението му са присъствали само близки роднини, тъй като семейството му е пожелало тихо сбогуване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.