Last news in Fakti

12 Януари, 2014 12:27 1 326 0

Българският "Пръстен" на Вагнер - в документален филм на БНТ

  • софийската опера и балет-
  • вагнер-
  • "пръстенът на нибелунга"-
  • тетралогия-
  • филм-
  • пламен карталов-
  • кадзуши оно

Световноизвестният Кадзуши Оно ще пристигне в София, за да дирижира четирите опери от цикъла през юли

Българският "Пръстен" на Вагнер - в документален филм на БНТ - 1
Снимка: Виктор Викторов

Едва отмина юбилейната за Вагнер и за Верди 2013, в която публиката в България и на Балканите видя за пръв път мащабната тетралогия на германския композитор и философ, Софийската опера и балет зарадва меломаните и заклетите вагнерианци с вестта за повторното „завъртане“ на „Пръстенът на нибелунга“ с режисьор Пламен Карталов на софийска сцена от 23 до 29 юли 2014. При това – под палката на световноизвестния Кадзуши Оно, който специално ще пристигне в София, за да дирижира четирите опери от цикъла. Отново всички 52 солисти ще са само българи – едно безпрецедентно постижение на първия ни оперен театър!

За пътя до българския „Пръстен“, за съмненията и терзанията на екипа, но и за непоколебимата му увереност през петте години, предшествали премиерата на творбата на Вагнер у нас разказва документалният филм на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов. Той ще бъде излъчен по БНТ 1 в рубриката „В кадър“ този понеделник, 13 януари, от 22 часа.

Екипът, заснел „Българският „Пръстен“ на Вагнер“, е потърсил много и интересни ракурси, сред които кадри от репетиции, разговори в гримьорните, зад сцената, интервюта със зрители. Аудиторията ще чуе разказите на водещи изпълнители в четирите опери за спецификите на работата над този проект, за техните опасения и мигове на възторг от постигнатото. Лентата показва може би най-важната фигура, останала „зад кадър“ по време на работата над тетралогията – музикалният консултант от Германия Рихард Тримборн.

В 30 минути филмът отразява и неподправения възторг на критици от авторитетни международни музикални издания като „Opernwelt”, “Das Opernglas”, “L’Opera”, “Der Neue Merker”, “Belcanto.ru”, на български журналисти и хора от публиката. Наистина е впечатляващо да се чуят възторжените думи на зрители, прекрачили за първи път прага на оперната зала именно на творби от Рихард Вагнер, да говорят за постигнатото с нескрит възторг!

Филмът „Българският „Пръстен“ на Вагнер" е не само напомняне, той е емоционална покана към всеки, пропуснал събитието на десетилетието през 2013, да бъде в залата на Софийската опера и балет при представянето на вагнеровата тетралогия в края на юли 2014.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА