13 Февруари, 2014 15:42 1 139 0

Пласидо Доминго в Софийската опера: Ще се върна!

  • пласидо доминго-
  • софийската опера-
  • пламен карталов-
  • "концерти за бебоци"

Прочутият тенор има желание да участва в наш спектакъл, чието заглавие в момента се уточнява с директора Пламен Карталов

Пласидо Доминго в Софийската опера: Ще се върна! - 1
Пласидо Доминго (вляво“ и акад. Пламен Карталов в Софийската опера

С обещание да се завърне в Софийската опера и балет като изпълнител в спектакъл, който предстои да се уточни, си тръгна от първото си посещение в театъра световноизвестният тенор Пласидо Доминго. Той отдели безценно време от напрегнатата си програма у нас, за да се отзове на сърдечната покана на директора Пламен Карталов, който нарече това посещение „историческо”.

Двамата разговаряха в присъствието на съпругата на Доминго - Марта Орнелас, и представители на мениджмънта на големия певец. С подчертана симпатия той припомни участията си в Испания с оркестъра на Софийската опера и балет през 80-те на миналия век и в Сантяго де Компостела през 1999.

Доминго не скри приятната си изненада от факта, че в годината, когато той дебютира в операта „Гуарани” от Антонио Карлос Гомес в Бон – 1997, тя е поставена и пред българска публика. Прочутият изпълнител говори със суперлативи за друга творба на същия композитор, поставена у нас – „Фоска”, с която Софийската опера гостува в Бразилия.

Световноизвестният тенор потвърди казаното по време на първата си пресконференция у нас – че има желание да гастролира в спектакъл на Софийската опера и балет. Сред обсъжданите заглавия от репертоара на театъра бяха „Травиата” и „Набуко”.

Доминго разказа за единствената си среща със световния бас Борис Христов през 1966 г. в САЩ и изрази съжаление, че никога не е пял с него на една сцена. Затова пък многобройни са съвместните му участия с Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова. С всеки от тях го свързва колегиално приятелство, но той е добре запознат и с качествата на българските певци от по-младото поколение. Доминго изреди с лекота и без да се замисля имената на Светла Василева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов.

Особен интерес Пласидо Доминго прояви към постановката на „Пръстенът на нибелунга”, чиято премиера бе в София през юни 2013. Той с интерес разгледа материалите за тетралогията на режисьора Пламен Карталов и изрази желание да я представи в операта на Лос Анжелис, на която е директор. Доминго разгледа с интерес залата на първия ни оперен театър, разходи се из фоайетата и коридорите. С подчертано удоволствие си направи снимки за спомен пред рекламата на „Концерти за бебоци” и не скри изненадата си когато научи, че Софийската опера и балет вече има зрители от 0-3 години в рамките на тази най-нова своя инициатива. „Това, че работите с най-малките заслужава адмирации”, каза той.

Преди да продължи към първата си репетиция на наша земя Пласидо Доминго обеща да се завърне на сцената на Софийската опера и балет за участие в спектакъл. Той си тръгна с подарената му от Пламен Карталов икона на Богородица и със свое копие на „Гена Димитрова от А до Я” на Димитър Сотиров, връчено му лично от автора на книгата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА