Last news in Fakti

18 Януари, 2014 16:53 2 855 0

Възторжен прием на „Концертите за бебоци“ в Софийската опера

  • концерт за бебоци-
  • софийска опера-
  • класическа музика

Освен в събота и неделя, по два концерта ще има и в четвъртък и петък

Възторжен прием на „Концертите за бебоци“ в Софийската опера - 1
Снимки: Софийска опера

Необичайно млада публика от ранна утрин заприижда към новооткритата зала „Бебоци“ на Софийската опера и балет за първия „Концерт за бебоци“. Най-нетърпеливи се оказаха Емма Бърдарова (на 2 г. и 9 месеца) и Явор Кафелов (на 2 г. и 10 м.), придружени от своите родители. И двамата вече имат опит с класическата музика, за разлика от най-малкия посетител на концерта – двумесечната Мария Сириджанова! По думите на майка й, тя проспала половината концерт, но определено харесала „будната“ му част. Затова пък 2-годишната й сестричка Дея, както и останалите 20-ина невръстни посетители искрено се забавляваха с песните, танците, шегите и закачките на изпълнителите Мария Павлова, Росица Павлова-Инджева, Галя Атанасова, Емил Павлов и Александър Георгиев и деца от балетна школа „Силует“, съобщават от операта.

Част от младата публика за първи път чу на живо звука на цигулка, виолончело, флейта, тромпет, ударни и пиано в творби на Пучини, Моцарт, Хумпердинк, Бизе, детски песнички и музика от български автори, представени от музикалния педагог Мария Момирова и изпълнени от солисти от оркестъра на Софийската опера и балет.

Неусетно за децата и техните родители се изнизаха 45-те минути на първия „Концерт за бебоци“, на който присъства и Радина Велева – представителка на фондация „Искам бебе“ – съорганизатор на проявата.

Режисьорката Юлия Кръстева сподели, че вече се обмислят различни програми, с които Софийската опера и балет да отговори на огромния интерес към тези концерти. Отсега нататък освен в събота и в неделя от 11.00, „Концерти за бебоци“ ще се изпълняват и всеки четвъртък и петък от 11.00 и от 17.00 ч. 

„Искаме чрез тези концерти да опазим поне за час децата, нашето бъдеще, от агресията на улицата и на некачествената музика, с която са заобиколени. Надяваме се с ваша помощ да успеем да направим това“ – с тези думи директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов – инициатор на събитието, се обърна към присъстващите в залата родители в края на първия „Концерт за бебоци“. Докато малките посетители на концерта напускаха театъра, в голямата зала пораснали малчугани се наслаждаваха на спектакъла „Аладин и вълшебната лампа“ – много посещавано заглавие от детската програма на Софийската опера и балет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА