Last news in Fakti

9 Март, 2024 13:48 947 1

Музикалните фенове вече могат да купуват акции на любимите си парчета

  • музика-
  • акции-
  • търговия-
  • фенове

Нов стартъп им позволява да споделят успеха на световните звезди

Нов стартъп за инвестиране в музика, наречен JKBX, позволява на феновете да споделят успеха на любимите си музиканти, като купуват ценни книжа, чиято стойност се формира от плащанията за поточно предаване на изпълнител, предаде CBS.

Например, предприемчивите фенове могат да инвестират в песни като хита „Halo“ на Бионсе от 2009 г. „Rumour Has it“ на Адел," и „Добре дошли в Ню Йорк“ на Тейлър Суифт.

„Всеки път, когато чуете песен, някой получава плащане. Този някой може да си ти, казват компанията на уебсайта си.

Засега инвеститорите могат да купуват, но не и да продават акции чрез JKBX. Компанията прави пари, като начислява такса за транзакция, когато клиенти купуват акции.

Възнагражденията за поточно предаване могат да допринесат изключително много за богатството на музикантите. Например, според Bloomberg, Суифт е спечелила 175 милиона долара с музикални стриймъри, включително Apple Music, Spotify и други.

Всеки път, когато песен се възпроизвежда на платформа за стрийминг, както и във филм или телевизионно шоу, тя генерира приходи за собственика на правата. JKBX позволява на широката общественост да получи част от този поток от приходи. Все пак възвръщаемостта не е астрономическа, други видове инвестиции предлагат по-добра възвръщаемост.

Тази може да представлява интерес за фенове, които просто искат да държат дялове от песни, които харесват.

Междувременно инвестирането в отделни песни също е рисково, тъй като вкусовете се променят.

„Има и спекулативен аспект в това. Тъй като потенциално, да кажем, че стара песен се използва в хитов филм или телевизионно шоу или просто има голямо възраждане, тогава тези плащания могат внезапно да се увеличат значително", обясняват запознати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фифти-фифти

    1 0 Отговор
    "Този някой може да си ти, казват компанията на уебсайта си."

    Ехеее, може да си ти, а може и да не си ти! Шанса да спечелите е 50:50! Колко яко, а;? За това пък, компанията всеки път ще печели от надяващите се да спечелят. Капка по капка, море прави. Но за някои морето е дълбоко фифти-фифти.