Last news in Fakti

5 Юни, 2024 08:48 753 1

Концерт по случай 75-годишнината на композитора Божидар Спасов

  • концерт-
  • годишнина-
  • божидар спасов-
  • гьоте институт-
  • софийски музикални седмици

11-и юни, вторник, 19 часа Място: Централен дом на архитекта Адрес: ул."Кракра" 11

Концерт по случай 75-годишнината на композитора Божидар Спасов Гьоте-институт България и Софийски музикални седмици Ви канят на събитие по случай 75-годишнината на композитора Божидар Спасов.

11-и юни, вторник, 19 часа Място: Централен дом на архитекта Адрес: ул."Кракра" 11

Със специален концерт и прожекция ще бъде отбелязан юбилеят на едно от най-ярките имена от българската композиторска школа. Още съвсем млад, в края на 70-те години на 20 век, Божидар Спасов тръгва по пътя на съвременната музика, чийто език се различава от каноните, зададени през изминалия век.

Търсенията на композитора са в нова посока, в която тоналността вече не е център на творбата, отричат се класическата структура и хармонията като основи за създаване на музикално произведение. Така Божидар Спасов категорично се вписва в историята на българския музикален авангард, наред с Лазар Николов, Иван Спасов, Васил Казанджиев и други. През последните години Спасов експериментира и с различни видео форми, който допълват неговите артистични търсения.

В концерта ще участват:

  • Струнен квартет „Фрош“;
  • Явор Желев – флейта;
  • Росен Идеалов – кларинет;
  • Радослав Дюлгеров – туба;
  • Маргарита Илиева – пиано;
  • Драгомир Йосифов – диригент.

В програмата:

1. Fiato continuo I за флейта и лента – Явор Желев

2. Из цикъла Short cuts – Светлин Христов – пиано

3. HammerRemix за ансамбъл – Musica Nova

4. "Камъчета за запалки" – филм на Божидар Спасов

Божидар Спасов е роден в София през 1949 г. Започва да свири на цигулка на осемгодишна възраст. От 1963 г. до 1968 г. посещава музикална гимназия, където взема уроци по цигулка, а от 1968 г. до 1970 г. учи цигулка и теория на музиката в Музикалната академия в София. През същата година Спасов се прехвърля в Московската консерватория и продължава обучението си по композиция, инструментация и музикознание при Едисон Денисов.

От 1975 г. заема длъжността научен сътрудник в Българската академия на науките, а от 1979 г. преподава теория на музиката и история на музиката в Пловдив. В периода 1986 – 1988 г. посещава ваканционните курсове за съвременна музика в Дармщат. През 1988 г. Спасов е удостоен с първа награда на конкурса „Валентино Бучи“ в Рим.

През 1990 г. емигрира в Германия. От 1992 г. е преподавател във Висшето училище за музика „Фолкванг“ в Есен. От 2003 до 2004 г. преподава и в Музикалния университет в Детмолд. Творчеството му отразява съвременните музикални тенденции и е повлияно от автори като Карлхайнц Штокхаузен и Лучано Берио.

В някои свои произведения Спасов черпи вдъхновение от средновековни текстове. Сред творбите му са камерните опери „Омагьосаният“ от 1975 г. и „Принцесата и свинарят“ от 1980 г. Много от творбите му са изпълнявани на реномирани фестивали в Германия и Австрия. Спасов е автор на няколко музиковедски статии, посветени на Новата музика. Тук можете да чуете поризведението Asylphonia 2, изпълено от ансамбъл Crush през 2017 година. Записът е осъществен в Българското национално радио.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.