Last news in Fakti

15 Февруари, 2014 20:31 2 399 0

Интригуващо изкуство от ролки тоалетна хартия

  • тоалетна хартия-
  • изкуство-
  • оригами-
  • джуниър фриц жаке

След години на практика и усъвършенстване един артист прави чудеса от картонената ролка на тоалетната хартия

Какво правите с ролката тоалетна хартия когато свърши? Изхвърляте ли я? А знаете ли, че тази картонена тръбичка може да се превърне в изкуство?

Технически Джуниър Фриц Жаке е художник от 14-годишна възраст. Горе долу тогава роденият в Хаити парижанин започнал да експериментира и да се учи да сгъва хартийки – т.е. изкуството  на оригами.

Произходът на "оригами" (Ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално прегъната хартия – бел.ред.) датират от 17-ти век в древна Япония, където техниката за сгъване на хартия е умение, което отнема години практика и обучение, за да се стигне до съвършенство.

След години на практика и усъвършенстване на своето изкуство, Джуниър Фриц Жаке е в състояние да заяви, че може да създава свои собствени въображаеми образи или съществуващи форми като използва един единствен лист хартия или картон.

Но може би най-известните му творби са тези, в които използва рециклирани картонени ролки от тоалетна хартия.

Чрез огъване, увиване и завъртане на рулата в определена позиция, той е в състояние да създаде серия от изразителни лица, сходни с тези на африканските племенни маски. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА