20 Юни, 2024 18:00 2 310 60

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата

 • ваня петкова-
 • поетеса-
 • писателка-
 • българска поетеса-
 • световна поетеса-
 • джозеф ал ахмад-
 • антология-
 • “аз съм сириус”-
 • книгомания

Разкрива ги внукът ѝ Джозеф Ал-Ахмад. “Лъжата обикаля света, докато истината все още си връзва обувките!”,припомни думите на Чудомир внукът на голямата българска поетеса

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата - 1
Снимки: Кристина Ликова / Константин Петров

Излезе антологията “Аз съм Сириус”, която се издава по повод осемдесетата годишнина от рождението на Ваня Петкова. Тя вече имаше премиера в София, а в близките дни и месеци ще бъде представена в много други градове в страната.

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата
Снимка: Джозеф Ал-Ахмад

Голямата писателка и поетеса си отиде от този свят преди 15 години. Приживе авторката на повече от 35 книги и носителка на много награди често бе хулена и отричана, преследвана. Съвсем неоснователно. За съжаление, някои се опитват да го правят и днес. Внукът на поетесата, актьорът и режисьор Джозеф Ал Ахмад, отговаря на клеветите.

- Господин Ал-Ахмад, твърдите, че неистини за баба ви днес се тиражират в медийното пространство. Можете ли да бъдете по-конкретен?

- Има една известна мъдрост, ако не се лъжа, е на големия ни писател и художник Чудомир: “Лъжата обикаля света, докато истината все още си връзва обувките!”. Много е жалко, че има хора, които смеят да се наричат “журналисти” и които, за съжаление, не са честни не само към своите читатели, но не са верни и на най-висшия закон в журналистиката - истината. Хубавото обаче е, че истината рано или късно възтържествува.

- За какво става въпрос?

- Един средностатистически псевдожурналист, чието име няма да споменавам, от екраните на телевизиите и в “статии” най-сериозно е тръгнал да обяснява какъв е произходът на Ваня Петкова и съответно на нашето семейство.

- Вие познавате ли го и защо смятате, че той говори неистини за баба ви?

- Не съм го виждал и преди това не бях чувал нищо за него. А колкото до баба ми, истината е пределно ясна: По бащина линия Ваня Петкова е от украинско-руски произход. Дядо ѝ (моят прапрадядо) е бил белогвардейски генерал при руския император Николай II. Пазим всичките му 12 ордена за храброст, всъщност 10, защото 2 бяха откраднати заедно с неговия портрет с военната му униформа. Всеки може да го види и в интернет и ще се увери, че униформата му е белогвардейска.

Така ще се опровергаят с лекота кухите клевети, че баба ми си е измислила руско-украински произход

Тя владееше безупречно и двата езика и е превела на български поезията на такива имена като Тарас Шевченко, Евгений Евтушенко, Едуард Успенски, Леся Украинка, Дмитро Павличко и много, много други.

- Какво още знаете за прадядо си генерала?

- Дядото на Ваня Петкова - Иван, е бил руснак от черкезки произход, фамилията му е Искандеров. В превод на арабски, турски, татарски, фарси Искендер означава Александър. Служейки на Руската империя обаче, той е бил “обрусен” и според всички семейни архиви, с които разполагаме, се е казвал Иван, православен християнин, но с черкезка фамилия Искандеров. Именно затова баба ми Ваня в няколко интервюта споменава “черкезки” произход.

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата
Снимка: Къща-музей Ваня Петкова / личен архив

Неговата съпруга пък (бабата на Ваня) - Анастасия, е била от Украйна, от много знатен род, от с. Диканка, Полтавска област.

След началото на гражданската война в Русия болшевиките палят къщата на Иван в Ростов на Дон и двамата решават да бягат за Франция. По неизвестни за нас причини обаче се застояват и задомяват във Велико Търново, където си побългаряват фамилиите на Петкови.

- Защо се е наложило това?

- Вероятно както за по-лесно асимилиране в обществото, така и за да не бъдат намерени в случай че в България червените също дойдат на власт. Доброволната масова промяна на фамилии от белоимигрантите е процес добре документиран в множество източници. Подобна е историята например на легендарния американски композитор Ървин Бърлин, чийто баща се е казвал Мойше Липкин и също е служил в Руската имперска армия. Променя си името на Мойсей Бейлин, след като стига до САЩ.

- Да се върнем на историята на баба ви Ваня Петкова.

- През 1918 г. Иван и Анастасия стават родители на Петко, тайно наричан Пьотър - бъдещият баща на Ваня Петкова. Той се ражда във Велико Търново. Това е накратко руско-украинската история на нашия род по линия на баба ми. А вече майката на Ваня Петкова, Василиса или Василка, е била наполовина българка, наполовина гъркиня, родом от Бургас. Петко и Василка се запознават в София, където тя е работила като модел и шивачка, а той - в банка. През лятото на 1944 г., малко след бомбардировките на София, им се ражда единствената дъщеря, Ванчето или Ваня, моята неповторима баба.

- Но тя се среща и под името Садик. Това откъде?

- На 22 години, още студентка в Софийския университет,

Ваня се омъжва за моя дядо д-р Нури Садик, неин състудент, нубиец от Судан,

а впоследствие и един от основателите на арабската редакция на Българското национално радио.

И тук следва поредната лъжа на споменатия псевдоанализатор: Възмутен от това, че дядо ми е бил нубиец, той заяви в национален ефир, че баба ми, “в желанието си да изпъкне”, твърдяла, че съпругът ѝ бил “потомък на Рамзес II”.

Мале, Тангра да ни е на помощ!

Истината е там, че в поезията си Ваня Петкова пише, че народът на съпруга ѝ са “Потомци на Рамзес II”. Това нубийци го твърдят за себе си! По същия начин, както българите са потомци на траките, скандинавците на викингите и т.н.

Въпросният Рамзес II е имал съпруга от Нубия - Нeфертaри, и около сто деца от нея, разпръснати по тези земи. Именно затова баба ми, “грешницата”, като човек на изкуството, просто решава така да се изрази в литературната си творба!

Обаче слава на бог Ра, че близо 3200 г. след смъртта на фараона се намери един господин в София, търсещ слава на гърба на известни покойници, който да “разкрие истината” за Ваня Петкова! Между другото, именно фактът, че баба ми, младата изгряваща поетеса, решава да се омъжи за чужденец, и при това тъмнокож, през 1966 г. силно възмущава комунистическата върхушка у нас.

- Пострадала ли е баба ви за това свое решение?

- Години наред тя беше обиждана с всякакви епитети само защото съпругът ѝ, а впоследствие дъщеричката ѝ (моята майка) са с друг цвят на кожата. Пазя всички писма от архива на баба ми до тогавашната милиция, в които детайлно са описани имената на всички расисти и хора, които са правили всичко възможно да попречат на кариерата ѝ и опетнят името ѝ.

И всичко това не защото са били критични към нейното творчество, а само заради количеството меланинови клетки в кръвта на майка ми! Затова Ваня Петкова се превърна в онази неукротима бунтарка, каквато всички я знаете!

- Агресията отвън поражда и нейната агресия, така ли?

- Тя се обучи на два вида бойни изкуства и раздаваше шамари наляво-надясно, дори на министъра на културата, в присъствието на Тодор Живков, заради недопустима реплика, отправена по неин адрес по време на прием в Бояна.

- Откъде знаете това?

- Чета неиздадения ѝ автобиографичен роман “Бог е Любов” и ми се изясняват много от историите, които ми е разказвала, когато бях малък. Цялата истина скоро ще излезе наяве. И понеже Христос е казал “Обичай врага си”, с много обич предупреждавам всеки враг или кандидат-такъв: По-добре недейте се докосва до семейството ми!

Оставете баба ми да почива в мира, който заслужава и който тя не получи приживе, както и сега, заради “странния” ни произход.

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата
Снимка: Къща-музей Ваня Петкова / личен архив

Редове от биографията

Ваня Петкова е носител на Наградата на СБП за 1980 г., а през 2005 г. ѝ се връчва и Националната литературна награда “Георги Джагаров” за цялостно творчество. Тя има множество почетни знаци на градове в България и света, връчени след нейни рецитали за културни заслуги. Носител е на почетния знак “Печат на цар Симеон Велики”, връчен ѝ лично от президента Георги Първанов през 2005 г. На церемонията със същата награда бяха удостоени Лили Иванова и Татяна Лолова.

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата
Снимка: Къща-музей Ваня Петкова / личен архив

Ваня Петкова остава единствената поетеса в света, изнесла три поетични моноспектакъла в самолет през 1983 г., за което е официално предложена за Рекордите на Гинес. Това постижение лесно се доказва по два начина:

От членовете на българската рок група “Сигнал”, които са били в самолета, както и от специалните покани, които стюардесите връчвали на пасажерите. Екземпляри от тях се пазят в къщата музей на поетесата в село Езерово.

Ваня Петкова е автор на 35 издадени книги, от които 25 стихосбирки, 3 новели, 4 романа и няколко исторически книги и учебници. Поезията ѝ е преведена на 13 езика, сред които японски, арменски и арабски. Името ѝ влиза в американската антология “The Devil’s Dozen”, или “Дяволската дузина”, в която са вписани 13-те най-влиятелни български поетеси, като се започне от Дора Габе и Елисавета Багряна и завърши с Ваня Петкова.

Автор: Исак ГОЗЕС

Източник: БЛИЦ

Внукът на Ваня Петкова: Лъжите и цялата истина за личността и творчеството на поетесата
Снимка: Къща-музей Ваня Петкова / личен архив

Елисавета Багряна и Ваня Петкова


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 🍊🍋🇧🇬

  12 12 Отговор
  Са, българският етнос е “минал” покрай викингите.

  За Ваня Петкова, Оля Ахмед, са много готини, за жалост съдбата им отредила да се заселят сред най завистливото, изпълнено със самосъжаление “племе” на Балканите.

  Всеки Руски Имперски Офицер е добре дошъл в България и паметта им трябва да се пази.

  Средно взето всяка една Българска Държава съществува около сто и осемдесет години, на България й остават има няма 35/40 години но както Българската политическа класа и народът са я подкарали дали ще има и толкова?
 • 2 🍊🍋🇧🇬

  5 5 Отговор
  Знам няколко “викинги” в индианската територия на Балканите, Д. Пеевски, Бойко Борисов, Чуков, Радев и др,.
 • 3 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

  17 8 Отговор
  Нищо женствено и нежно не е имало у Ваня Петкова. По-скоро е приличала на мъж.

  Коментиран от #5

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Сила

  5 11 Отговор

  До коментар #3 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

  Обаче внучето, а..... Сладурана отсекъде, опитва се да гледа лошо тая муцунка брадясала..... Ррррррр, мъъъъър, мяяяяяуууу..... Мааааааац, пис, пис... Сладурана!!! Нищо общо с тоя грубян, Сириус...!!!
 • 6 Сила

  8 8 Отговор
  Не е Джозеф, а е ДЖОСЕР, на пра дедо си, фараона ДЖОСЕР, имат даже семейна пирамида..... Ама то срамежливо, не се самоизтъква като некой други от родата..... Да не посочвам конкретни имена.... 🏴‍☠️
 • 7 В. Сефер

  9 9 Отговор
  Поздравления за статията! Достойни наследници на незабравимата Ваня Петкова! Пожелавам успех и на следващите спектакли, посветени на светлата й памет!

  Коментиран от #25

 • 8 Ветеран от Протеста

  13 6 Отговор
  Как да обясниш на Джоузеф ал Ахмад какво означаваше някой да публикува стихотворение или стихосбирка по време на комунистическата Диктатура...???Във всички случаи не говорим за някаква стойност като критерий това да се случи..Плеада от комунистипееки редактори следяха за всяка дума,строфа ,куплет или стих ,който се публикува на градящия Развито Комунистическо Общество народ с Вяра в Светлото Бъдеще,ръководната роля на Партията - майка БКП и победата на Комунизъма в целия Свят ,ни повече - ни по- малко....Така,че Джоузеф,тия ги разправяй в кръчмата на Приятели...
 • 9 Росица

  9 9 Отговор
  Страхотно интервю на Исак Гозес! Голям журналист! Браво на младежа за смелостта и доблестните думи. Достоен син и внук. На такива младежи, които пазят паметта и историята ще се крепи България. Познавах Ваня лично, светла й памет. Не разбирам невероятната омраза на този Сила, който винаги пише против нея и талантливото им семейство, откъде тая омраза? Ваня Петкова остава ненадмината поетеса и прекрасен човек - любяща, нежна, прекрасна майка и баба, много пъти съм пила кафе при нея вкъщи, в един квартал живеехме в София. Светла да е паметта на тази прекрасна жена и български творец от световна класа. А на дъщеря й и внукът й само здраве и борбен дух да продължават делото напред, защото са наследили талантите й.
 • 10 Гост

  15 7 Отговор
  Типично в български стил..... майката пише хвалебствена статия за великия си син, който никой не го е чувал..... А синковеца възхвалява покойната си баба.... Оля що те досрамя да се подпишеш като автор?

  Коментиран от #13, #14, #15, #20, #26

 • 11 Случаен ямболия

  8 8 Отговор
  Внукът и майка му направиха великолепен спектакъл в Ямбол преди броени дни! Публиката онемя! Четох , че и в другите градове било фурор. Браво на такива наследници. Аз лично останах очарован и изненадан от това което чух и видях - филма, поетичния спектакъл. Купих си книгата. Най-вече ме изненада изложбата с картините на талантливата Ваня Петкова. Впечатляващо. Страхотно интервю, поне една голяма част от казанато го видях в Ямбол наживо и от екрана. Препоръчвам на всички техния спектакъл и антологията. А интервюто на моя градски Исак Гозес е страхотно, типично в негов стил - непринуден спокоен разговор. Утре ще го почерпя едно кафе като го видя из града за това хубаво интервю!
 • 12 Гунчо

  17 7 Отговор
  Ако дъщерята на Петкова не работеше при вас, щяхте ли толкова да рекламирате поетесата с графомански и доста съмнителни писателски качества?

  Кого днес интересува бабата на Петкова или самата Петкова като баба? Никого.

  Била е "известна" само благодарение на връзките си (всякакви) с комунистическия елит, чиито задачи често е изпълнявала, поради което е имала доста привилегии, стопили се след 1989 г.

  Сега сме 2024 г. - стига с реклама на социалистически номенклатурчици!

  Коментиран от #22, #59

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Случаен ямболия

  6 7 Отговор

  До коментар #10 от "Гост":

  Интервюто е на моя градски Исак Гозес. Оригиналът е във вестник 55+ и в БЛИЦ, вижте преди да пишете глупости. Това интервю е на Исак Гозес и е препечатано от БЛИЦ
 • 16 Биги

  9 8 Отговор
  Ех "Сила" "Сила", за теб народът е казал "Кучетата лаят, керванът си върви" 😘

  Само дебнеш да излезе нещо за Ваня Петкова (светла ѝ памет), и тъй като момчето умело ви затвори устата на вас със псевдо-журналиста Тахов, освен псувни и вулгарщини - друго НЕМА!

  Препоръчвам ти да се обърнеш в Бюрото по труда вече, време ти е! Успех

  Коментиран от #21

 • 17 Име

  5 9 Отговор
  Космополитна личност. Друга като нея нямаме.

  Коментиран от #23, #27

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Еми

  4 5 Отговор

  До коментар #10 от "Гост":

  Може би защото тя НЕ Е автор?
  Отиди в БЛИЦ да видиш оригинала и подписа на автора, г-н "Сила" и неговите алтер-егота.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Прочети малко...

  7 8 Отговор

  До коментар #12 от "Гунчо":

  Познавах я лично. Ваня Петкова никога не е била член на БКП, и отказваше да стане, защото не искаше да се отрече публично от вярата си.
  Навремето носише кръст на врата, и Панталей Зарев и беше казал да го свали за да има шанс да влезе в партията.
  Тя отговори "Кръстът ще падне само с главата ми".

  Това беше Ваня.
  Ако не знаете, по-добре мълчете, за да не изглеждате невежи.

  Коментиран от #24, #30

 • 23 Сила

  3 5 Отговор

  До коментар #17 от "Име":

  Ако беше жива щеше да е "ВЕЛИЧИЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ"....... Таман за там е.......!!!
 • 24 Сила

  2 6 Отговор

  До коментар #22 от "Прочети малко...":

  ВЕРВАМЕ ТИИИИИИИ...... НО ПОВЕЧЕ ВЕРВАМЕ НА РОСЕН ТАХОООООВ......
 • 25 Сила

  2 3 Отговор

  До коментар #7 от "В. Сефер":

  Ама още ли ще има....?!? Стигаааа ааааассссстигааааааа.... Милост!!!
 • 26 Сила

  4 3 Отговор

  До коментар #10 от "Гост":

  ОЛЯ.... И СРАМ...?!?..... АЙ СТИГА БЕ......!!!!!

  Коментиран от #28

 • 27 Читател

  6 6 Отговор

  До коментар #17 от "Име":

  Ако под космополитизъма разбираш многобройните връзки на някой човек с хора от други националности и раси - такива "космополити" в България има достатъчно. И без да претендират, че са поети:-)

  Коментиран от #29

 • 28 Кобила

  5 3 Отговор

  До коментар #26 от "Сила":

  Ама "Сила" къжете поне адрес на Еконт да ви изпратим малко Валериан, Глог, и Мента!
 • 29 Ами

  3 3 Отговор

  До коментар #27 от "Читател":

  Мисля че Джозеф много ясно уточни какъв им е произхода, затова не, мисля че под космополитизъм се има предвид оригиналната дифиниция. :-))
 • 30 Гунчо

  9 3 Отговор

  До коментар #22 от "Прочети малко...":

  Не е било необходимо да си член на БКП, достатъчно е било да им оказваш разни услуги. Иначе поради какви причини дъщеря ти ще я запишат да учи в т.н. дипломатическо училище - Руска гимназия към посолството на СССР в НРБ (тогава)? Там приемаха само деца на номенклатурни, "проверени" другари.

  Коментиран от #31

 • 31 Може би

  5 4 Отговор

  До коментар #30 от "Гунчо":

  Може би заради расизма в българските училища от страна на преподаватели?
 • 32 Михаил Славов

  9 6 Отговор
  ПОВДИГА МИ СЕ ВЕЧЕ ОТ ТАЗИ ВАНЯ ПЕТКОВА, ПРЕКАЛЯВАТЕ, ПРЕНЕБРЕГВАТЕ ИСТИНСКИ ПОЕТИ, ХУДОЖНИЦИ, АРТИСТИ И ПИШЕТЕ ПРЕЗ ДЕН С ЦЕЛИ АЛБУМИ ОТ СНИМКИ ЗА ТАЗИ СМЕШНА ЖЕНА
  СТИГА ВЕчЕ, МАЛКО ЧУВСТВО ЗА МЯРКА - СМЕХОТВОРНО, И ПРИ ТОВА ДЪЩЕРЯ Й ДА НИ ЗАНИМАВА ПРЕЗ ДЕН С НЕЯ, НЕКА ДА СИ НАПРАВИ САЙТ, СЪЩО И НЕЙНИЯТ ВНУК. ЖАЛКО И СМЕШНО!

  Коментиран от #36

 • 33 Бацо Гацов

  4 2 Отговор
  Ай стига с таа бе..
 • 34 Биби Кинг

  4 4 Отговор
  Таа поетеса каде са я пускале пембеньаците ка фандък на арапските бейгири, нале?
 • 35 Краят

  5 6 Отговор
  Не, не мога. Нямаме оправия ние българите, нямаме! Народ който не си уважава творците, издигнали името на страната ни на световно ниво…
  Абе, жената е написала 35 книги, вие поне 1 написали ли сте през мижавите си животи?
  Най-висшите награди за литература получавали ли сте??
  На 13 езика превеждали ли са ви поезията???

  Коментарите тук са най-видното доказателство защо сме на това “дередже” в България, и за съжаление май няма да се оправим в скоро време.

  Може би чак поколението на Джозеф ще успее.

  Коментиран от #37

 • 36 Сила

  5 3 Отговор

  До коментар #32 от "Михаил Славов":

  Има и още братко..... НАЙ МЕГА ТУРБО УНИКАЛЕН ДЖОРНАЛОСТЕ НА ГОДИНАТА Е СТАНАЛА СТРИНА ОЛЯ от неква читалищна фондация ! ..... и аз съм се чуди немат ли малко срам тия, не съм видял никъде внука на Радичков примерно да ниже такива дитирамби за дядо си.... Ама то си е и до интелект и цивилизационна култура, европейска култура, не африканска.....!!!
 • 37 Сила

  4 3 Отговор

  До коментар #35 от "Краят":

  Ти бай Тошо знайш ли колко тома издаде.... ЖИВ КЛАСИК БЕШЕ.... А ЧИЧКО СТАЛИН.... а Оля и ДЖОСЕР ни ред за тях..... Срамота!!! номера е не колко, а какво се чете и помни... Ако не бяха привлекли вниманието ми преди време с тия нелепи чаршафи нон стоп от дъщерята НЕМАШЕ и да знам, че е имало такава женица. А виж, за Петя Дубарова знам, много хора знаят, и децата ми знаят...
  А тя има само една стихосбирка май.....?!?

  Коментиран от #38

 • 38 Краят

  3 2 Отговор

  До коментар #37 от "Сила":

  “Петя знаеше всичко за поезията, веднага отсичаше кой е добър и кой не е. Харесваше Фотев и Ваня Петкова.”
  -Таня Шахова. Спомени за Петя Дубарова.
  -
  Петя Дубарова се е вдъхновявала от Петкова.

  Коментиран от #39

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Краят

  4 3 Отговор

  До коментар #39 от "Сила":

  Не, умнико, просто ТИ повдигна името Петя, затова за нея споменах.
  А това че сумати наши творци освен Дубарова са се вдъхновявали от нея е факт.
  Примири се и си изпий капките вече, предстои топъл юнски ден. 😘

  Коментиран от #42

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Бацо Гацов

  5 2 Отговор

  До коментар #40 от "Краят":

  Може и да е велика поетеса, ама това преиграване от страна на дъщеря и ми идва в повече. Минат не минат ден- два- и Оля цъфне тука да ни разправя за майка си. Добре, лошо няма. Тези , които я ценят и обичат имат книгите и в библиотеката и я ценят и без да има нужда дъщеря и да ни я натрапва на всеки три дена. Айде холан. Вече почвам да я намразвам ..от Ситриус била, от Горно Чапръчане.. айде малко по-скромно.. или щерка и прави пари от нейно име..не сме толкоз големи мамули, че да не разбираме какво става.

  Коментиран от #43, #44

 • 43 Сила

  3 3 Отговор

  До коментар #42 от "Бацо Гацов":

  Евала братчед, право куме у очи..... Благодаря ти за пояснителната позиция..... Но се съмнявам, че родата и са те разбрали, така че очаквай нови досадни хвалебствия.... Апропо, Оля, как е бай Рамадан, държи ли се човечеца, дайте нещо и за него чуеме....?!?
 • 44 Краят

  5 4 Отговор

  До коментар #42 от "Бацо Гацов":

  Гацов, за разлика от "Сила" звучите като рационален човек.
  Статията, или по-точно интервюто под което коментираме не е на Оля Ал-Ахмед, а е на Исак Гозес. Известен журналист и биографист на такива имена като Лили Иванова и Балкански, например. Казвам го не за друго, но Джозеф (внукът на Ваня), очевидно е дал това интервю на Исак в отговор за да опровергае тезата на Росен Тахов.
  Ако Вашето семейство, г-н Гацов обиждат в нац. ефир че си е било "измислило" произхода, Вие какво ще направите?

  Коментиран от #45, #46

 • 45 Бацо Гацов

  4 1 Отговор

  До коментар #44 от "Краят":

  Вижте, няма значение кой е авторът.. цялата тая патардия ми идва в повече. В Българската култура не есамо Ваня, колкото и нзначима да е.. Имаме много други поети и то не по-малко добри. Но пък за никого няма такава кампания. Който е уважаван и обичан, няма нужда от толкова натрапчива и леко нагарчаща реклама. Всичко това ми идва в повече , без значение кой какво е писал. За всеки творец- дали щее писател, артист или композитор, говорят произведенията му, а не дитирамбите , които какви ли не анализатори, критици или биографи щер напишат за него.. мисля ме разбирате.. Всяка отрова е лек, стига да е в правилната доза.. а в случая... е, това вече втръсва
 • 46 Сила

  4 2 Отговор

  До коментар #44 от "Краят":

  НЕ ОТКЛОНЯВАЙ ТЕМАТА, ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ..... НАЙ ПОСЛЕ НА ХОРАТА ЗАПОЧНА ДА ИМ СТАВА ЯСНА ИСТИНАТА ЗА ЕДНА ГРАФОМАНКА С БОЛНИ АМБИЦИИ..... И ЯВНО ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО СИ Е ТАКОВА....... Продължавайте да досаждате на хората и отхвърлянето и подигравките ще се засилват още повече......
 • 47 Бацо Гацов

  5 0 Отговор
  “Лъжата обикаля света, докато истината все още си връзва обувките!.. всъщност дали Чудомир е изрекъл тези слова, не знам. Аз знам една френска поговорка- Докато лъжата се качва с асансьора, истината минава по стълбите.. значението е едно и също...а кое е лъжа и кое истина..всеки сам си преценява в зависимост от интелектуалното и културно равнище, до което е стигнал.

  Коментиран от #48

 • 48 Краят

  4 2 Отговор

  До коментар #47 от "Бацо Гацов":

  Отново, ако Тахов не беше лъгал нагло в национален ефир за Петкова и биографията ѝ, семейството ѝ едва ли са щели да има нужда да правят всичко това!
  Росен Петров се извини в ефир след предаването с Тахов, че казаното от него не е истина. Както и телевизия 7/8-ми!
  Къщата на Пейо Яворов написаха огромна статия за Ваня Петкова само преди седмици, и при тях ли Оля е “на заплата”? Не!
  Друг е въпросът ме тази година са се навършили 80 години от рождението на тази поетеса. Помня много добре 100 от Блага Димитрова, 24/7 говореха за нея, тук не е по-различно.

  Коментиран от #50

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Бацо Гацов

  4 0 Отговор

  До коментар #48 от "Краят":

  Коментар №48 като че ли съвсем навреме е постнат... Нямам какво да добавя. Ако семейството се чувства засегнато или обидено, има си съд за тая работа. А в ТВ 7/8 или при Росен Петров по закон има право на отговор или опровержение.. тук не знам тоя Тахов да е писал нещо против Ваня Петкова. Но пък щерка и редовно се изхожда по адрес на майка си.. Еее..втръсва вече..

  Коментиран от #51

 • 51 Краят

  4 0 Отговор

  До коментар #50 от "Бацо Гацов":

  Именно защото "Всеки има право на отговор" по закон, внукът е отговорил с тази статия.

  На който не му изнася защото има прекалено свободно време, да не я чете просто. Наистина не разбирам, някои коментирали (основно един) ми напомнят за представителите на някои малцинства на Запад с нетрадиционна ориентация, които когато някой комик като например Дейв Шапел каже някоя шега, те искат той да бъде "отменен". Ми не му гледайте стенд-апа просто!

  Същото е и тук: Ми недейте да четете просто!

  Коментиран от #53

 • 52 Салвадор

  6 1 Отговор
  Напишете

  "Старите камбани" на Йордан Марчинков и Ваня Петкова в Ютуб. Велико!

  Имахме естрада някога, и някои от нас помнят приноса на Ваня към нея...
  Светла ѝ памет.

  Коментиран от #54

 • 53 Бацо Гацов

  2 2 Отговор

  До коментар #51 от "Краят":

  Да не четем..просто... Ами не, не сте в положение да се изказвате като последна инстанция дали да четем или не...Имаме право и да четем и да се изказваме по прочетеното.. а тия ЛГБТ опорки ги разправяй на друго място..Анладън му? Когато ви затапват аргументирано, първата реакция на простака вече стана да обвинява другите че са ЛГБТ. Ами не, на 60 години съм вече с деца и внуци.. и такива като вас са ми прекалено ясни.. Няма да се учудя дори ако почнете да псувате.. А пък прво на отговор се дава в медията, в която е излъчен материала , засегнал една от страните.. Така е по закон. А тия тука си веят жълтениите където им падне. Недостойно е..!

  Коментиран от #55

 • 54 Бацо Гацов

  2 0 Отговор

  До коментар #52 от "Салвадор":

  Сложих ви + .. и не е само тази песен. Да, съгласен съм с вас.. само че в тази статия никой нищо не казва за това, а се развяват розови гащи и кой какъв меланин имал в кожата.. Жълтения и простотия ама до шия.

  Коментиран от #56

 • 55 Краят

  3 1 Отговор

  До коментар #53 от "Бацо Гацов":

  Визирах "Сила" в случая, защото той/тя нито веднъж не се аргументира, а относно отговорите: при Р.Петров Оля отиде именно с отговор след Тахов, както и в телевизия 7/8.
  Именно затова се "разхожда" по медиите, което на вас не ви харесва. Хем казвате че ви дразни че се разхожда в медиите, хем че има правото да отговаря.
  Преди случая с клеветите на въпросния човек, нито Оля нито семейството не помня да са говорили толкова за Ваня, освен ако някой не ги пита.
 • 56 Краят

  5 2 Отговор

  До коментар #54 от "Бацо Гацов":

  Аз съм ви набор почти, и помня много добре 2000 година, и фактът че именно Оля Ал-Ахмед беше човекът който пръв подаде сигнал за това че българските сестри са арестувани в Либия, и именно тази жена преведе кодекса на Либия за една нощ, за да могат Министерството на външните работи да реагират бързо и да задействат процеса за тяхното освобождаване.

  Това семейство не заслужават това отношение. Само това казвам.

  Коментиран от #57

 • 57 Бацо Гацов

  3 1 Отговор

  До коментар #56 от "Краят":

  Н съм казвал какво заслужават или не. Съгласен съм че не заслужават, но пък да ни занимават с такива проблеми...не е достойно , нито пък морално. Има си начин и ред .

  Коментиран от #58

 • 58 Краят

  6 2 Отговор

  До коментар #57 от "Бацо Гацов":

  Благодаря за уточнението, но щом смятате че не заслужават, би било обективно освен критиката ви към тях, да отправите критиката си към Росен Тахов, който е инициатора на неморалната жълтения и простотия, както вие се изразихте.

  Този човек през преди 2 години с цел да си рекламира книгата, заля общественото пространство с лъжи и клевети дори не само относно Ваня Петкова!

  Затова казвам Евала на нейните наследници че ѝ защитават името, защото много от другите покойни творци, върху гробовете на които Тахов "плюеше", нямат живи наследници които да го направят за тях.

  Спокойна вечер.
 • 59 Не ви е срам...

  2 1 Отговор

  До коментар #12 от "Гунчо":

  През 2022, когато беше 100 години от рождението на Блага Димитрова, Оля Ал-Ахмед беше единствената журналистка която взе интервю от Ха - осиновената дъщеря на Блага, и сред единствените журналисти които буквално се брояха на пръсти - говорещи за това че е 100 години от рождението ѝ...

  А тази статия дори НЕ Е написана от Оля, и говорите такива глупости.... нямате срам, нямате.

  Мир и Светлина на душите на Ваня, Блага, Дора, Лиза и Петя.

  Най-големите имена сред жените-поети на страната ни.
 • 60 Мама Стефания

  0 0 Отговор
  Украинска !@$%$