Last news in Fakti

4 Юли, 2024 08:23 1 060 4

4 юли: Ден на Алиса и Том Сойер

  • алиса-
  • том сойер-
  • луис карол-
  • марк твен

Луис Карол и Марк Твен остават две от най-влиятелните фигури за формирането на детското въображение

Днес е 4 юли - Денят на Алиса. Именно в този „златен юлски следобед“ писателят Луис Карол /истинско име Чарлз Латуидж Доджсън/ и семейство Лидел се разхождали. Това става отправна точка за създаването на един от най-удивителните текстове в английската литература. "Алиса в страната на чудесата" излиза за първи път през 1865 г. В нея се преплитат фантазия, символика, математика и езикови игри, копнеж по детство и любов към абсурдните шеги. Сложният, концентриран текст е разпръснат в цитати и филмови адаптации и отдавна се е превърнал в част от световната поп култура.

 

Всяка година на 4 юли в САЩ се провеждат събития, посветени на литературния герой Том Сойер. Националните дни на Том Сойер се провеждат в Ханибал, Мисури. Ханибал е родният град на Марк Твен: той служи като прототип на измисления град Санкт Петербург, в който Твен заселва Том Сойер и Хъкълбери Фин.

Марк Твен, псевдонимът на Самюъл Лангхорн Клеменс, е написал много романи, новели и разкази, но е най-известен с „Приключенията на Том Сойер“ продължението „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Том и Хък се появяват в други два по-малко известни романа, "Том Сойер в чужбина" и "Том Сойер детективът".

Всяка година фестивалът в Ханибал привлича много туристи от цялата страна.

 

Програмата обикновено включва голям уличен парад, карнавал, битпазар, шоу на таланти, изложба на занаяти, четене на произведенията на Марк Твен и фойерверки. Състезанията, провеждани в рамките на фестивала, са вдъхновени от творчеството на Марк Твен. Например състезанието по боядисване на огради е базирано на „Приключенията на Том Сойер“, а състезанието с жаби е базирано на разказа „Прочутата скачаща жаба от Калаверас“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    НА 4-ТИ ЮЛИ
    ГРУПА СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИ РОБОВЛАДЕЛЦИ
    ПОДПИСВАТ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА САЩ :))

    Коментиран от #3, #4

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    3 3 Отговор
    Местя го за грабителската "държава" дето външната тоалетна на дядовата ми къща е по-голяма от тях !!
  • 3 Деня на зависимостта

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Докато едни празнуват независимост, едни други трябва да празнуват зависимост, като нас.
  • 4 Ццц

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Веднага след сладникавите думички за свобода, братство и равенство в преамбюла на конституцията им следват заканите за разправа с "червения дивак по границите". Така че са лицемери на конституционно равнище.