Last news in Fakti

16 Март, 2014 11:00 933 0

Различната "Кармен" на Балет "Арабеск"

  • балет "арабеск"-
  • carmen collection-
  • кармен-
  • боряна сечанова

С този спектакъл хореографът Боряна Сечанова и нейният екип чертаят нови хоризонти на развитие на модерния танц

На 19 март Балет „Арабеск” ще представи отново своя изключителен спектакъл „Carmen collection” - копродукция на Държавен музикален и балетен център и Българско национално радио, по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Музика – Петър Дундаков, хореография – Боряна Сечанова, сценография и костюми – Николина Костова-Богданова

Модерна и красива постановка, с неочаквано смело и новаторско оригинално решение, неповторимост на идеите, искреност и правдивост на вплетената история, коментират съпродуцентите от БНР. Музиката на Петър Дундаков е удивителна – ескизи от операта на Бизе, която модулира в тоналности, акорди и интервали, генериращи нова музикална стилистика, звучност и композиционни структури. Тя е идеалната основа, върху която се случва обаянието, което извира от танците, създадени от необятния креативен талант на Боряна Сечанова - творец, който чертае новите хоризонти на развитие на модерния балет.

Фонограмата е записана от Симфоничния оркестър на БНР.

Пространството е овладяно умно, пестеливо, находчиво. Николина Богданова използва светлинни огледални проектори, за да маркира геометрията на мизансцена. Рунд-хоризонтън е изграден от огромен екран, на който се проектира в различни измерения луната, но без баналността на познатата стилистика или натрапчивата претенция на други автори, решили чрез видеото да заместят декорите.

Николина е прецизна и точна в поставеното художествено осветление. Моделира го майсторски, като придава реалистичност на картините. Борави със светлината виртуозно, за да прекрои пространството. Костюмите са съвременни, а идеята за модно дефиле по време на спектакъла е намигване към модната къща партньор на спектакъла, както и демонстрация на творческото й вдъхновение, пропито от червено-черната страст и изтънчените силуети на моделите.
 
Гледайте този спектакъл, който ще ви донесе насладата от танца, музиката, театъра, киното, страстта, любовта, великолепието и пленителния чар на живото изкуство!

Комплименти за танцьорите - енергия, актьорско присъствие, двигателна и пластична класа! Браво на Ангелина Гаврилова и Даниела Иванова, Асен Наков, Стефан Вучов, Мариана Крънчева, Таня Кацарова, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Иван Маринов, Теодора Стефанова, Александра Савова, Виктория Петрова, Марина Попова, Мария Касабова, Стефка Табакова, Петя Колева, Иван Иванов, Филип Миланов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА