4 Април, 2023 14:45 924 0

Една от най-изпълняваните опери - „Кармен“ в програмата на Софийската опера и балет

  • софийска опера и балет-
  • софия-
  • концерт-
  • опера-
  • кармен-
  • пламен карталов-
  • жорж бизе -
  • мецосопранът-
  • вероника симеони

На 7 април като Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе ще гостува мецосопранът Вероника Симеони. Спектакълът „Кармен“ на Бизе е част от събитията посветени на 100 годишнината на Мария Калас

Една от най-изпълняваните опери - „Кармен“ в програмата на Софийската опера и балет - 1
Снимка: Софийската опера и балет

„Кармен е трагедия на личността… Две са виталните вибрации на главната героиня: любов и свобода. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Поривите ѝ за независимост я превръщат в жертва. Личността ѝ не се вмества в рамки. Сама избира, сама определя поведението си. Светът за нея е безличен и бездушен. Предпочита самотата… Така, със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта ѝ постоянно търсеща промяна – дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата“ - разкрива идеята на постановката режисьорът Пламен Карталов.

На 7 април като Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе ще гостува мецосопранът Вероника Симеони, която българската публика познава от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ. Честният и горд войник Дон Хосе, който ще попадне под пагубния чар на красавицата, ще бъде Костадин Андреев, а крехката, срамежлива Микаела Силвия Тенева. Веселин Михайлов ще представи любимия на всички тореадор Ескамилио. Спектакълът дирижира Жорж Димитров.

„Завръщам се в София след десет години и се чувствам много добре. Бих казала, че това е мой втори дом. Бях много млада, когато бях тук за майсторския клас на моята преподавателка Райна Кабаиванска, моята българска майка. Толкова е емоционално да пееш в нейния театър…

Каква е моята Кармен? За първи път я изпях през 2008 в Мексико сити. Мина толкова време. Направих много постановки навсякъде по света, последно в Сидни, Австралия. Това е една от най-любимите ми оперни роли. Тази моя героиня винаги е нова, различна, интересна. Имам една Кармен, която всъщност е Вероника, която след това обединявам с тази на режисьора, на диригента в зависимост от идеите им. Така всеки път изграждам нов персонаж. Иначе би било отегчително. Така тя е винаги различна, защото и светът е различен. Да не забравяме освен това, че във всяка жена живее една Кармен. Тя обединява толкова много неща, Кармен са всички жени“, споделя Вероника Симеони.

След толкова години кариера певицата има една мечта – да изпее Далила от „Самсон и Далила“ на Сен-Санс.

След спектакъла в София тя ще бъде отново Адалджиза от „Норма“ на Белини в Болоня, а след това за първи път ще гостува в Израел. Там в операта в Тел Авив ще пее в „Трубадур“ на Верди.

Споделя, че любимият ѝ композитор е Ектор Берлиоз.

„Италианските композитори са естествено в мен и аз много ги обичам, но като емоция френската музика ми е най-близка. А Берлиоз най-много изостря моята чувствителност, вокалното ми майсторство, провокира музикалността ми. Пяла съм в „Проклятието на Фауст“, „Троянците“. Там изпълних партията на Дидона, но бих искала да представя и Касандра. Пяла съм „Летни нощи“, „Ромео и Жулиета“, както и доста други неща, писани за мецосопран“.

Колкото до връзката си с Райна Кабаиванска, тя казва, че никога не се е разделяла с нея. През февруари заедно с млади ученици на Маестрата, Вероника Симеони взе участие в концерт в Париж, организиран от НБУ и Българския културен институт във френската столица.

„Продължавам да уча с Маестра Кабаиванска. Винаги ходя на уроци при нея, независимо дали става дума за нова роля или за нещо, което не съм пяла отдавна. Тя ме контролира дали всичко е така, както сме учили и винаги ме напътства“.

Спектакълът „Кармен“ на Бизе е част от събитията посветени на 100 годишнината на Мария Калас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА