28 Август, 2024 05:49 738 0

Европейската филмова академия почита Вим Вендерс

  • вим вендерс-
  • режисьор-
  • награда

79-годишният режисьор ще получи почетна награда за "изключителната си работа"

Вим Вендерс, гигантът на германското кино, създал филми като "Париж, щата Тексас" и "Криле на желанието", ще бъде почетен за "изключителната си работа" от Европейската филмова академия (ЕФА), съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Режисьорът, който е на 79 години, ще получи почетната награда на церемонията за наградите на Европейската филмова академия на 7 декември в Люцерн, Швейцария, съобщиха от ЕФА.

Вендерс е роден в Дюселдорф през 1945 г. и сега живее в Берлин. Автор е на десетки игрални и документални филми след дебютния си "Лято в града" от 1970 г.

През 1984 г. печели наградата "Златна палма" в Кан с "Париж, щата Тексас", три години по-късно отново триумфира с "Криле на желанието". Документалният му филм от 1999 г. "Буена Виста соушъл клъб" също е добре приет от критиката и от публиката. Няколко пъти е номиниран за награда "Оскар", включително и миналата година за филма си "Прекрасни дни".

Вендерс е сред основателите на ЕФА и бе неин президент от 1996 г. до 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА