22 Септември, 2024 15:03 1 730 13

Смъртните присъди, издадени от Иван Вазов

  • иван вазов-
  • годишнина от смъртта-
  • българска литература-
  • смъртни присъди

За година и половина той успява да издаде две смъртни присъди

Смъртните присъди, издадени от Иван Вазов - 1
Интернет снимка

Днес се навършват 103 години от смъртта на големия български писател Иван Вазов. Спечелил си още приживе прозвището "патриарх на българската литература", но в неговата биография има една изненадваща история.

Баща му Минчо Вазов, средно заможен търговец, настоява синът да наследи занаята му, но бъдещият поет отрано е увлечен от литературата. Изучава руски, френски, а по-късно - румънски и немски език, пише стихове, пребивава сред българската емиграция в Румъния, където се среща с Христо Ботев и други революционери. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) е писар в Свищов при губернатора Найден Геров.

След Освобождението е назначен за председател на Окръжния съд в Берковица - от март 1879 до 18 септември 1880 г.

За година и половина той успява да издаде две смъртни присъди.

Първата е срещу подпалвача на Чипровския манастир "Св. Иван Рилски". Той обаче избягва въжето - хваща го амнистия.

Вторият осъден на смърт "съгласно с духа на чл. 170 от Отоманский наказателен законник" обаче е екзекутиран най-безмилостно край берковската река. Това е кучето на Михал Първанов, разкъсало и тежко изпохапало ярета и агнета от чуждо стадо.

Кучето на Михал пазел пчелина му в село Костенци. За кошерите и кучето се грижел Георги. Вместо да пази меда от мечки, кучето се вмъкнало в стадото на Еленко и убило 7 ярета и 8 агнета. Други 4 били тежко ранени. Покъртен от трагедията, Еленко се явява пред съда. Председателят Вазов носи бляскава униформа на Темида – черен редингот със златни еполети и лъскави копчета. На левия хълбок е препасал шпага, разкрива "Труд", предава vesti.bg.

Поетът изслушва тъжителя и образува углавно дело №123/1880 г. срещу кучето убиец. Вазов командирова подчинения си Герасим Истатиев да огледа мястото на престъплението. След инспекцията Герасим докладва пред съда:

Според изпита, който направих от околните овчари и от пчелинджията на Михал Първанов, узнах, че действително кучето на Михал Първанов, което стои на пчелина му, е изяло на Еленко Атанасов 7 ярета и 8 агнета и 4 останали още живи, но ще умрат и те понеже кучето ги е давило, и самичкий пчелинджия каза, че това куче и по-предишний ден изяло една овца.“

През 1896 г. дипломираният юрист Алеко Константинов попада на делото и задава няколко съвсем законни питания към Вазовата присъда: "Как е била връчена призовката на кучето, защо не са разпитани в качество на свидетели потърпевшите ярета, които са останали живи - може би щеше да се установи, че кучето не е действало предумишлено, сиреч с предварително изработен план, а под влияние на раздражение и в такъв случай нямаше да се накаже съгласно с духа на чл. 170, а щеше да бъде осъдено на 15-годишен затвор в окови, с лишение от граждански и политически права..."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеГемот

    12 5 Отговор
    Много сте прости ,ей!
  • 2 гробар

    3 7 Отговор
    в крайна сметка изгни и се разложи. взимам кирката и лопата да му изрoвя чарковете. от тях ще изкарам някой леф! 💀💀💰💰💀💰
    🥳🥳🥳
  • 3 Чичака

    14 4 Отговор
    Моля, имайте малко уважение, ако разбирате думата уважение, какво означава.
  • 4 Демек,

    5 4 Отговор
    Безумията и кодошите в съдебната ни система са си от памтивека! Надежда няма!
  • 5 Туй

    6 1 Отговор
    Сега нимой са случи ,най много две години условно
  • 6 Гост

    5 4 Отговор
    Свършиха ли поводите за статии, че сте тръгнали да пишете за присъди над кучета? Нормални ли сте? Журналисти ли сте?

    Коментиран от #7

  • 7 Съдът в Страсбург реши:

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Агнетата и яретата са се самоизтрепали.Да се реабилитира посмъртно кучето,а България да заплати разноските по делото.
  • 8 ⚜️Лопата с чип⚜️

    3 1 Отговор
    Найденова, ти си човешки субпродукт! На тоя ден такава статия? Какво не е наред с вас бе?

    Коментиран от #10

  • 9 Механик

    1 1 Отговор
    Баааа, може ли такива дивотии бе? Толкова ниско паднахте с поклоните си към ония, дето искат да заличат всеки известен българин, че няма на къде.
    То бе беше, че нямало турско робство, то не беше, че Левски бил престъпник.... Ботева оплюхте като метежник... сега и на Вазов посегнате, че покрай него и на Алеко!
    Пфу!

    Коментиран от #13

  • 10 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Всичко не е наред с тия! Вси-чко.
    За тях няма свято,важното е шекелчета да дрънкат в джобчето. И една паница леща, разбира се.
  • 11 Гориил

    1 0 Отговор
    Вазов по принцип е против всякаква насилствена смърт и се превръща в национална икона не само благодарение на таланта си, но и на човеколюбието, характерно за един интелектуалец. Възможно е писателят в душата си да е споделял гледната точка на Достоевски, че световната хармония не струва детска сълза.
  • 12 Невероятно...

    1 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха, и Вазов ли успяхте да прекарате през калта бе (из) родни журналисти....
  • 13 Хан Ауспух

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Алеко е трафикант на дрога!