Last news in Fakti

27 Март, 2014 14:52 2 544 0

Ново бг издателство дебютира с награден роман за драматичните събития от 80-те

  • „deja book”-
  • издателство-
  • мартин маринов-
  • роман-
  • "булото"

Споменът за Голямата екскурзия, смяната на имената, потъпканите чувства провокира читателя в книгата на Мартин Маринов

С ново и преработено издание на романа „Булото” на Мартин Маринов стартира новото издателство „Deja Book”, което ще акцентира както на българска, така и на преводна художествена литература. Първата книга с марката на издателството ще бъде във всички книжарници от утре, 28 март.

Сред зимната виелица броди красиво голо момиче, загърнато само в червеното си палто. Не усеща студа – днес името й е било сменено. Тя е новородена. Предстои й нов, различен живот, а един мъж не подозира, че колкото повече се грижи за нея, толкова повече я губи... На фона на драматичните събития от края на 80-те години на миналия век двама млади се втурват във вихъра на голямата любов. Кариера, семейство, вяра – всичко е на заден план, но повелята на разделното време и бездушната политика се оказва по-силна.

От едно забравено както от Бог, така и от хората село долита заглъхващият глас на човек, жертвал всичко за любовта си... и останал сам. Той и завърналият се от „Голямата екскурзия“ Исинаа са последните свидетели на времето, което никога няма да се върне, на мъдростта, която ще бъде загубена, на чувствата, които са били потъпкани.

„Булото” e история, в която се преплитат вечни теми – темата за изгубената идентичност, за прераждането като символ, за откъсването от корените и търсенето на правилната посока. Освен това чрез написаното авторът Мартин Маринов повдига особено любопитни въпроси: може ли, ако смениш вярата си, да промениш самия себе си? Кое всъщност е по-силно – вярата или любовта? Какъв е резултатът, когато се сблъскат две култури, две религии, две различни божества? „Булото” разкрива блестящо съдбите на своите герои и на финала ни оставя едновременно вдъхновени, съкрушени и провокирани от прочетеното.

Самият Маринов е име, което отдавна се свърза с белетристиката, лириката и журналистиката. Написал е няколко книги, включително и сборници с разкази, а романът „Булото“ е отличен с наградата „Перото на Йовков“ – литературен приз, учреден и връчен от Боян Попов, внук на големия роден класик. Въпреки този успех обаче, романът е издаден през 2003 г. в ограничен тираж и не получава сериозно разпространение – така не достига до книжарниците, съответно и до широката читателска публика.

Едва сега, благодарение на дебютиращото българско издателство „Deja Book”, книгата има втори шанс за живот – с ревизиран текст, великолепна корица на художника-дизайнер Стоян Атанасов и фина закачка с читателите при вътрешното оформление, която отразява духа на времето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА