15 Април, 2014 13:47 3 137 0

Тайните ритуали зад кулисите на „Огънят на Анадола”

  • огънят на анадола-
  • танц-
  • спектакъл-
  • танцов спектакъл

Трупата идва отново у нас, за да представи новият си спектакъл Еволюция

Какви са тайните ритуали зад кулисите на трупата „Огънят на Анадола”? Непосредствено преди всяко представление танцьорите заедно с Мустафа Ердоган (арт директор, хореограф и създател на трупата), отделят половин час за медитация, след което пеят кратка песен съпроводена от монотонни стъпки, изпълнени в пълен синхрон.

За свръхчовешките усилия за изпълнението на някои от танците, един от които е най-бързият танц в света – 241 стъпки в минута /с него трупата влиза в рекордите на Гинес/ , за танца на дервишите, в който се въртят близо 10 минути около оста си с впечатляваща скорост и затворени очи, танцьорите издадоха, че  тайната е в ментата, която слагат под езика си преди танците. Всеки от тях има билков микс от 9 вида мента, но най-преобладаващият е черната мента.

Заради огромният интерес към спектакъла им, световно известната турска трупа „Огънят на Анадола” ще пристигне отново в България. Турнето започва на 24 април във Варна, после трупата е във  Велико Търново на 25 април, а на 27 април танцьорите ще изнесат представление в София, зала1, НДК.

„Огънят на Анадола” ще представят спектакъла „Еволюция”.

Уникалният проект „Еволюция” се основава върху митологията и историята на Анатолия и съдържа 3 000 танцови фигури. Спектакълът разказва за историята на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите, за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Сюжетът на “Еволюция” преминава през различни епохи, за да стигне до модерността.  

Двучасовото шоу е подчинено на амбицията да се покажат танци в максималната широта на понятието – стил, идеи и жанр, които се сменят буквално във всяка минута. Традициите на Ориента се смесват с брейк денс, автентичният фолклор с поп звучене и диско ритъм, а на финала трупата излиза с 30 тъпана.

Турските звезди засвидетелстват респекта си към грузинските танци – в един от етюдите завъртат телета си досущ като неконтролируемите „Сухишвили”, а в друг танц намират хармонията в спиращи дъха дуели със саби, които вдигат адреналина, заради постоянното чувство за риск.
                
Базисната концепция на програмата на “Огънят на Анадола” е срещата на цивилизациите. Това е танцов портрет, който среща източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

"Огънят на Анадола" започва световното си турне през 2002 г. и веднага получава покани за повече от 20 държави - Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай, Япония... Успехът на трупата се дължи на невероятния синтез на стотици танцови стъпки и музика от различни региони на Турция. В спектаклите са вплетени елементи от митологията и затова според Ердоган той може да бъде наречен антична мозайка от любовта, културата, историята и духа на Анадола.

"Огънят на Анадола"  получават овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Тиатър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е номиниран за "Гинес" като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА