Last news in Fakti

15 Май, 2014 12:00 1 053 0

Театър от горещите точки на живота

  • документален театър-
  • nedrama-international-
  • фестивал-
  • спектакли-
  • георг жено-
  • театрално сдружение "реплика"

У нас се открива първи фестивал лаборатория за документален театър - NEDRAma-international

Театър от горещите точки на живота - 1
Сцена от спектакъла на Неда Соколовска "Невидими 3 - Дом", посветен на бездомните хора

Първият в България фестивал лаборатория за документален театър „NEDRAma-international” ще се проведе от 24 до 30 май в Центъра за култура и дебат „Червената къща” и Гьоте-институт като част от голям международен интердисциплинарен проект.

“NEDRAma” е интердисциплинарна театрална лаборатория, която пътува до горещи точки на райони на бедствия, намесва се и действа в криза и с помощта на местните жители и театрални творци развива реални решения. ”NEDRAma” отива до мястото, където е повикана. "Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации. Нашите актьори са млади хора с активна социална позиция", обясняват въвлечените в проекта.

Фестивалът „NEDRAma-international”  е съставен от  три програми.

В първата програма - уъркшоп на тема „София 2019” („София преди и сега”- работа с документите в театъра) с ръководител Георг Жено (Германия) ще се  даде възможност на шестима млади режисьори - 3-ма от България и 3-ма от чужбина, да работят в рамките на 6 дни с 10 млади български актьори над ескизи на документални театрални спектакли на тема „София днес и преди”,  „София 2019”.

Младите творци ще имат възможност да пресъздадат чрез средствата на документалния театър своите усещания  и емоции, породени от докосването с миналото и настоящето на София, да обрисуват  представата за бъдещето на София и духа на града, работейки над исторически документи, срещайки се с хората, разказвайки историите и мечтите им. В последния ден на фестивала ще бъде избран един  театрален ескиз, който ще се осъществи като спектакъл.

Втората част на фестивала включва лекциите и семинари, които ще проведат експерти и членове на журито, определящо победителя  сред младите режисьори.

Милена Михайлова - театрален критик, ще говори за развитието  на документалния театър в Бъгария. Моли Флин, театровед и театрален изследовател от Университета в Кеймбридж – за развитието на документалния театър в Източна Европа. Лекция ще изнесе и Елена Марго – психотерапевт, водещ на много интерактивни пърформанси и един от създателите на театър „Йозеф Бойс” в Москва.

Третият модул се състои в представяне на документални спектакли.

„НИЕ.bg” – спектакъл на Георг Жено, базиран на документално изследване на положението на ромите в България, в който заедно с младите български професионални актьори участват и младежи от ромското малцинство. Спектакълът е част от проекта  „Театър „Спешна помощ”.

„Невидими 3 – Дом” – документален спектакъл на Неда Соколовска за бездомните хора в София.

„Яце форкаш” - вербатим спектакъл на студио ‘’VOX POPULI’’, сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

„Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович - драматичен опит на актьора Ованес Торосян като режисьор. Спектакъл, възникнал в рамките на лабораторията „NEDRAma през 2013 г.

„Животът се получи” – спектакъл на младия руски режисьор Алексей Ершов с актьорите от театър „Реплика” по пиесата на  белоруския драматург Павел Пряжко. Този спектакъл е плод на политиката на фестивала да да открива и поддържа дебюти на млади режисьори. Това е професионален дебют на Ершов.

„Идентичност“ - авторски проект на Ирина Голева. Той проверява взаимодействието между съвременността и традицията. Експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци и народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки.

„Хубава си, мила моя” -театрален спектакъл по оригиналния филм на Георги Дюлгеров, режисьор Благой Бойчев. Първи режисьорски опит на актьора и един от основателите на театър „Реплика”.

„Линди танцува блус” - театрален спектакъл  на Университета в Кеймбридж за престъпленията на американските войници в иракските затвори. Спектакъл на Моли Флин.

„Ние сме боклуците от Източна Европа” – знаков спектакъл на театър „Реплика” за българите, които са принудени да ровят в кофите за боклук, за да оцелеят, или да напуснат родината в търсене на по-добър живот.

“Двама бедни румънци, които говорят полски“- интерактивно театрално представление по мотиви от едноименната пиеса на най-популярната млада полска драматуржка Дорота Масловска. 

Последните два спектакъла са плод на усилията на лаборатория „NEDRAma” и са създадени след проведените уъркшопове и представяния на лабораторията през 2013 г.

Фестивалът „NEDRAma-international” ще даде възможност на млади режисьори от различни страни да работят “work in progress” с актьори от театър "Реплика" и актьори извън системата на държавните театри, да участват в майсторски класове на експерти от Полша, Русия, Германия, Великобритания и САЩ. Това би запълнило огромната празнина на взаимодействие в областта на театъра на млади творци от различни държави, би въвлякло и открило за младите актьори и режисьори от България ново поле на творческа изява.

Къде в момента се намира съвременният български театър? Какви са новите тенденции в развитието му и кой е техният двигател? Какви импулси може да вземе  младия български театър от срещите с представители на такива велики театрални нации като Германия, Полша и Русия? Каква е ролята на новата театрална вълна в България - документалният театър? Какви нови театрални  решения изисква  жанрът нова драма/документален театър?

Това са част от въпросите, чиито отговори ще търсим задно със зрителите и участниците във фестивала.
Спектаклите ескизи, който ще осъществят шестимата млади режисьори от България и Европа и онези, които ще бъдат показани в рамките на фестивала, отговарят на мисията за иновативност и на търсенето на стойностни образци и нови театрални форми.

Целта е първият по рода си фестивал на документалния театър в България да се превърне в ежегоден международен фестивал, осъществен от международен партньорски артистичен екип. Този многоезичен художествен продукт се осъществява от творци от България, Полша, Германия, Русия, Швейцария и Америка.

Режисьорът Георг Жено е художествен ръководител, Василка Бумбарова – куратор на проекта, а Ирина Андреева – координатор.

Фестивалът се поддържа от Столична програма „Култура“ и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА