15 Май, 2014 15:49 8 039 0

Филм за принцесата на Монако предизвика политически скандал в Кан

  • фестивал-
  • кан-
  • филм-
  • "грейс от монако"-
  • грейс кели-
  • принцеса-
  • холивуд-
  • принц албер

Принц Албер и цялото княжеско семейство бойкотират фестивала

Филм за принцесата на Монако предизвика политически скандал в Кан - 1
Никол Кидман и Тим Рот на червения килим в Кан. Снимка: АП/БТА

Филмът „Грейс от Монако“ на режисьора Оливие Даан откри 67-ия Международен кинофестивал в Кан. Героиня на церемонията по червения килим снощи стана актрисата Никол Кидман, която е в главната роля в лентата – холивудската звезда Грейс Кели, станала принцеса на княжеството след женитбата си с принц Рение Грималди. Неин партньор във филма е британецът Тим Рот в образа на Рение ІІІ. На церемонията Рот и с 11 сантиметра по-високата от него Кидман дойдоха заедно.

Прожекцията на филма „Грейс от Монако“ бе предшествано от скандал. Принц Албер – син на Рение и Грейс, заяви, че княжеското семейство ще бойкотира фестивала в Кан заради множеството исторически неточности в творбата. Албер нарече филма „фарс“, но призна, че е гледал само трейлъра към него.

В интервю сегашният държавен глава на Монако беше обяснил, че е предложил на авторите на филма помощ по сценария, но те отказали. Лентата обхваща периода на кризата в отношенията между Монако и Франция, съвпадащ с намерението на Грейс да се върне в Холивуд заради главна роля, която й предлага Алфред Хичкок. Заради сложността на политическата ситуация актрисата се отказва от тази възможност и се посвещава на семейството, оставайки до съпруга си. Според филма именно принцеса Грейс изиграва ключова роля за предотвратяването на френска агресия към княжеството.

Според Никол Кидман няма нищо страшно в недоволството на княжеската фамилия. „В края на краищата ние заснехме не биографичен, а художествен филм. Нормално е син да защитава майка си, въпреки че ми е мъчно, задето Албер не прие нашия филм“, заяви актрисата на пресконференция пред акредитирани журналисти след прожекцията в Кан. Мелодраматичната история бе приета със сдържано неодобрение и от критиците и публиката.

Водещият на церемонията представи на публиката журито на фестивала, оглавявано от новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън, в което влизат още актьорите Карил Буке, Уилям Дефо, Гаел Гарсия Бернал, режисьорката София Копола и др. На церемонията присъстваха звездите Джейн Фонда, Летисия Каста, Одри Тоту и много други.

В основната конкурсна програма се състезават 18 ленти – на режисьори от ранга на Жан-Люк Годар, Кен Лоуч, Мишел Хазанавичюс, Дейвид Кроненбърг, Атом Егоян, Майк Лий и т.н. За главен претендент за голямата награда в Кан – Златна палма, според букмейкърите, се смята филмът „Зимен сън“ (Winter Sleep) на турския режисьор Нури Билге Джейлан. На второ място те поставят The Homesman на Томи Лий Джоунс, а на трето - „Уилям Търнър“ на британеца Майк Лий, който ще бъде показан днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА