Last news in Fakti

22 Май, 2014 11:00 2 122 0

Хидрия от Несебър гастролира в Лувъра

  • хидрия-
  • погребален съд-
  • месамбрия-
  • несебър-
  • лувъра-
  • музей

Красивият погребален съд ще бъде част от българска експозиция, която ще бъде изложена през 2015 г. в Париж

Изключително красива бронзова хидрия, открита през 2010 г. в некропола на Месамбрия (днес Несебър) ще направи своя дебют на световната сцена през следващата година, съобщи бургаският сайт Gramofona.com.

Погребалният съд ще бъде част от колекция, която ще бъде изложена през 2015 г. в Лувъра, съобщи директорът на музея в Несебър Петя Киашкина. Бронзовата хидрия досега не е пътувала. Оказва се, че проблем при транспортирането й представлява венецът, монтиран на шията на хидрията.

Той има бронзови листчета с позлата и керамични плодчета. Запазен е изключително добре. Специалистите от националния музей на Франция са обещали да предприемат необходимите мерки за безопасното пътуване на съда.

Френските специалисти, които посетили Несебър, харесали за изложбата и статуетки, керамика и 3 теракоти от антични домове, уточни Петя Киашкина. В българската експозиция ще бъдат включени общо 200 артефакта.

Бронзовата хидирия, която тръгва от Несебър, е изключително красива. Тя е открита при разкопки в некропола на Месамбрия преди четири години. Съдът е погребален атрибут от елинистичната епоха. Той е с красива апликация, изобразяваща сцена от гръцката митология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА