Last news in Fakti

3 Юни, 2014 12:20 870 0

Над 60 изложби в Месеца на фотографията

  • месец на фотографията-
  • изложби-
  • автори-
  • фестивали

Проявите ще бъдат пръснати в 30 локации не само в София

Над 60 изложби в Месеца на фотографията - 1
Кадър от изложбата "Соларография" на Борис Попхристов, правен с бирена кутийка

Тази вечер от 19.00 ч. в галерия “Индустриална” (на ул. “Индустриална” 11) се открива Месецът на фотографията - най-мащабното фотографско събитие в България. Над 60 изложби в над 30 локации ще бъдат представени през юни.

Екипът, който организира проявата, работи изцяло на доброволни начала заради любовта си към това изкуство. Води ни вярата, че показването на неговото многообразие ще подобри фотографското разбиране и диалог, ще допринесе за подобряването на цялостното ниво на фотографията в България и ще даде на много хора свободата и вдъхновението самите те да се превърнат във фототворци, казват организаторите.

Месецът на фотографията е и мост, който изгражда отношенията между български и чужди автори - мост, който дава все повече възможности на участващите да бъдат забелязани от фестивали в чужбина и да намерят своята международна публика. 

Всички средства, които инициаторите на проявата успяват да привлекат, отиват в подбора на качествено съдържание и доброто му представяне. “Нямаме бюджети, нито нужните контакти, за да си осигурим медийното внимание, което вярваме, че заслужава труд, обединяващ работата на стотици: фотографи, галерии, куратори и много съмишленици”, коментират те.

В премиерната вечер ще бъдат представени:

- Фотоакадемика - откриване на изложбата и награждаване;

- "Моят свят" - изложба на ученици от 14 до 18 години, членове на студио “Арт фотография“ и ученици от специализираната паралелка „Графичен дизайн“ при ОМГ „Академик Кирил Попов“ – Пловдив, с ръководител Антония Маринова;

- Световна купа на FIAP 2014 "Приятелство и солидарност" - българска селекция.

Месецът на фотографията представя своеобразна картина на съвременната българска и световна фотография с нейното разнообразие от подходи и технологии. В събитието участват основно български автори, но ще бъдат представени и изложби на майстори на обектива от САЩ, Италия, Еквадор, Унгария, Македония, Нова Зенландия, Сърбия, Армения, както и няколко конкурсни и колективни изложби, събиращи имена от цял свят, работили по определена тематика. 

Изложбите в рамките на Месец на фотографията показват, че технологията не е водеща в това да се покаже интересна снимка. Две от експозициите са правени с пинхол камери, изработени от подръчни материали. "Соларография" на Борис Попхристов вече виси по стените в "Склада" в София. Тя е правена с... бирени кутийки, които са оставяни да снимат между 1 и 6 месеца, като запечатват пейзажи и пътя на слънцето за периода.

От най-примитивните снимачни технологии Месец на фотографията ни води към най-модерните в две изложби, снимани с телефон. На 4 юни в Уникредит Студио изложбата "Свобода" ще представи опитите на 7 изявени фотографи за снимане с Инстаграм. Любопитният кураторски проект "SELFIEka" пък е събрал стотици "селфита", показвайки, че този тип фотография може да бъде много повече от физиономия с нацупени устни, заснета в огледалото.

“Fotoevidence” е на българската фотографка Светлана Бахчеванова, той се развива в САЩ и има за цел чрез фотография да разказва истории, в които са нарушавани човешките права. Още на 2 юни в Червената къща в София бяха открити изложбите "Urban Cave" (Градска пещера), която представя живота на бездомниците в Ню Йорк и "Ку Клукс Клан", която показва съществуващия и днес расизъм в общество. Същата вечер бе показан и проектът "Veni Vidi Vici" на Ади Петрова, който разказва историята на една раково болна жена.

Разбира се, Месец на фотографията не представя само изложби правени с нетрадиционни технологии или показващи социални проблеми. Събитието демонстрира множество творчески търсения, интересни проекти, разкази за далечни пътувания и фотография, която просто носи естетическа наслада. Месецът включва и множество лекции, дискусии и семинари.

Тази година Месецът на фотографията далеч няма да бъде само в София. Изложби ще има и в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Перник, Гоце Делчев, Севлиево, Смолян, Благоевград, селата Бистрица и Безден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА