Необходими продукти:
- 1 кг свински ребра;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка сушен джинджифил;
- 1 чаена лъжичка сушен чесън;
- 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър;
- 1 чаена лъжичка сладък или пушен пипер на прах;
- смлян черен пипер на вкус;
- 100 мл портокалов сок;
- 1 чаена лъжичка мед;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 2 супени лъжици кетчуп;
- 2 супени лъжици барбекю сос;
- 1 чаена лъжичка горчица;
- 1 супена лъжица ябълково пюре;
- 1/2 чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне:
1. Отстранете мембраната от задната част на ребрата, за да се усвоят по-добре подправките и да се получи по-равномерен резултат.
2. В купа смесете 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сушен джинджифил, 1 чаена лъжичка сушен чесън, 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър, 1 чаена лъжичка сладък или пушен червен пипер на прах и смлян черен пипер на вкус.
3. Нанесете сместа от подправки равномерно от всички страни на ребрата, втрийте я добре в месото и ги оставете да се мариноват в хладилник поне 2-3 часа, а за предпочитане цяла нощ за максимален вкус.
4. Загрейте фурната до 180°C.
5. Увийте ребрата в хартия за печене, след това в алуминиево фолио, за да запазят сочността си. Печете в предварително загрята фурна за 2 часа.
6. Междувременно пригответе соса. В тенджера смесете 100 мл портокалов сок, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици кетчуп, 2 супени лъжици барбекю сос, 1 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица ябълково пюре и 1/2 чаена лъжичка сол.
Поставете тенджерата на среден огън, като бъркате непрекъснато, и оставете сместа да заври. След като заври, варете още 1 минута, след което свалете от котлона.
7. След 2 часа печене извадете ребрата от фурната, внимателно ги разопаковайте и ги намажете обилно с приготвения сос.
8. Върнете ребрата във фурната (без фолио) и печете още 30 минути на 180°C, за да се карамелизира сосът и да се получи хрупкава повърхност.
9. Извадете ребрата от фурната, оставете ги да починат няколко минути, след което ги сервирайте топли, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
Коментиран от #3
10:15 17.10.2025
2 456
10:17 17.10.2025
3 Мдада...
До коментар #1 от "Гост":
Бавното готвене на ниска температура е най-доброто готвене. Не знам как на въглищата може да се контролира температурата. Обикновено такива меса ги завивам със станиол и на 130 градуса във фурната няколко часа (2-3 зависи от количеството месо), като подготовката е не по-вече от 10-15 минути.Коментиран от #4
10:20 17.10.2025
4 Мнееее
До коментар #3 от "Мдада...":
След 3 часа спя вече под масата.10:30 17.10.2025
5 Пич
Коментиран от #6
10:41 17.10.2025
6 456
До коментар #5 от "Пич":
И малко ситна мляна чубрица. За лек ароматКоментиран от #7
10:57 17.10.2025
7 Пич
До коментар #6 от "456":
Съгласявам се! Но като казваме малко , наистина трябва да бъде малко , защото чубрицата лесно взема превес над другите подправки. Но това ме подсети да кажа на теб и на другите нещо. Някога пизнавах един стар готвач от най високо ниво , който е готвел за Живков и Варшавския договор ! Той ми каза веднъж - Никога и в нищо подправките не трябва да бъдат повече от четири !11:07 17.10.2025
8 Може и да е хубаво ама..
Коментиран от #10
11:22 17.10.2025
9 Яяяя
12:32 17.10.2025
10 Пешо
До коментар #8 от "Може и да е хубаво ама..":
На тебе прави щото се тъпче, на нас нищо не ни прави.14:43 19.10.2025