Рецепта на деня: Свински ребра в сладко-кисел сос

17 Октомври, 2025 10:05 1 916 10

  • свински ребра-
  • сладко-кисел сос-
  • какво да сготвя

Идеално е за специални поводи или за уютна вечеря със семейството и приятелите

Рецепта на деня: Свински ребра в сладко-кисел сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг свински ребра;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка сушен джинджифил;
  • 1 чаена лъжичка сушен чесън;
  • 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър;
  • 1 чаена лъжичка сладък или пушен пипер на прах;
  • смлян черен пипер на вкус;
  • 100 мл портокалов сок;
  • 1 чаена лъжичка мед;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 2 супени лъжици кетчуп;
  • 2 супени лъжици барбекю сос;
  • 1 чаена лъжичка горчица;
  • 1 супена лъжица ябълково пюре;
  • 1/2 чаена лъжичка сол.

Начин на приготвяне:

1. Отстранете мембраната от задната част на ребрата, за да се усвоят по-добре подправките и да се получи по-равномерен резултат.

2. В купа смесете 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сушен джинджифил, 1 чаена лъжичка сушен чесън, 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър, 1 чаена лъжичка сладък или пушен червен пипер на прах и смлян черен пипер на вкус.

3. Нанесете сместа от подправки равномерно от всички страни на ребрата, втрийте я добре в месото и ги оставете да се мариноват в хладилник поне 2-3 часа, а за предпочитане цяла нощ за максимален вкус.

4. Загрейте фурната до 180°C.

5. Увийте ребрата в хартия за печене, след това в алуминиево фолио, за да запазят сочността си. Печете в предварително загрята фурна за 2 часа.

6. Междувременно пригответе соса. В тенджера смесете 100 мл портокалов сок, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици кетчуп, 2 супени лъжици барбекю сос, 1 чаена лъжичка горчица, 1 супена лъжица ябълково пюре и 1/2 чаена лъжичка сол.

Поставете тенджерата на среден огън, като бъркате непрекъснато, и оставете сместа да заври. След като заври, варете още 1 минута, след което свалете от котлона.

7. След 2 часа печене извадете ребрата от фурната, внимателно ги разопаковайте и ги намажете обилно с приготвения сос.

8. Върнете ребрата във фурната (без фолио) и печете още 30 минути на 180°C, за да се карамелизира сосът и да се получи хрупкава повърхност.

9. Извадете ребрата от фурната, оставете ги да починат няколко минути, след което ги сервирайте топли, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 1 Отговор
    Много непрактична рецепта. Не знам кой има 3-4 часа за готвене. Много по-лесна рецепта е една проста марината със сол, черен пипер, кимион, соев сос, бира и олио, мариноват се за 1 час и после за 30 мин н абарбекюто са готови. Подготовка 15 мин и 30 мин печене.

    Коментиран от #3

  • 2 456

    2 2 Отговор
    Ребра в сладко- кисел сос...🫣😲
  • 3 Мдада...

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Бавното готвене на ниска температура е най-доброто готвене. Не знам как на въглищата може да се контролира температурата. Обикновено такива меса ги завивам със станиол и на 130 градуса във фурната няколко часа (2-3 зависи от количеството месо), като подготовката е не по-вече от 10-15 минути.

    Коментиран от #4

  • 4 Мнееее

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдада...":

    След 3 часа спя вече под масата.
  • 5 Пич

    5 1 Отговор
    Казаха ми много маринати , прочетох много маринати , изобретих много маринати......за да установя че най хубавите ребра на скара стават само с олио , сол и черен пипер !!! Печенето е цаката , всичко друго е излишно , защото променя естественият вкус на месото !

    Коментиран от #6

  • 6 456

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    И малко ситна мляна чубрица. За лек аромат

    Коментиран от #7

  • 7 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "456":

    Съгласявам се! Но като казваме малко , наистина трябва да бъде малко , защото чубрицата лесно взема превес над другите подправки. Но това ме подсети да кажа на теб и на другите нещо. Някога пизнавах един стар готвач от най високо ниво , който е готвел за Живков и Варшавския договор ! Той ми каза веднъж - Никога и в нищо подправките не трябва да бъдат повече от четири !
  • 8 Може и да е хубаво ама..

    0 3 Отговор
    Чубрицата прави ужасни киселини. Направо оцет става в стомаха ми и после сещате се...Джоджен, девисил мащерка, сминдух...пак лошо. Обаче, люти чушки, чесън, лук, магданоз, черен-червен пипер...няма проблеми Ха сега де...

    Коментиран от #10

  • 9 Яяяя

    0 0 Отговор
    Вено, те тия ребра много постни на? Я виж на Баце и Шиши какви са. Дай нещо по така!
  • 10 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Може и да е хубаво ама..":

    На тебе прави щото се тъпче, на нас нищо не ни прави.