Last news in Fakti

19 Август, 2014 08:56 1 261 1

96% от младите лекари са готови да напуснат страната

  • лекари-
  • напуснат-
  • страната

Подобряване в условията на специализация, възможност за посещаване на европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, заяви д-р Найденов

Близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат работят в чужбина, са 44%

Това каза за БНР неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване", който се позова на анкетата, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация".


Днес младите доктори излязоха на протест в Докторската градина в София. Протестът е под наслов „Млади лекари за ново здравеопазване”. Медиците заявиха, че „през 2020 г. няма да ни има“. С куфари и фреш от портокал те призоваха за освежаване на здравната система, за да може младите специалисти да останат в България.

Представители на четирите асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, Министерски съвет (МС) и омбудсмана.

"Сумарно, бих казал, че

процентът е бил близо 96.

Тоест 96% от младите лекари, които са завършили медицина, до момента на тяхното придобиване на специалност са готови да напуснат страната, което е доста сериозна цифра. Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари", каза д-р Найденов.

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е той.

Сега завършващите медицина са изправени в ситуация, че не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито със Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, също не е на най-високо ниво и това привлича хората да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов.

Той посочи също, че:

"По отношение на хората, които са придобили специалност, наистина тези права за кариерно израстване трябва да бъдат ясно регламентирани, да се преустанови с тези необективни, роднинско обусловени или обусловени от познанства прогресии в кариерата, което на практика отблъсква всеки, който иска да направи нещо."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инна

    2 0 Отговор
    правилно-заплатата на лекар сас специалност трябва да е минимум 5 000 лева за момента-така отговорността ще е задължитено персонална,стимула за развитие обоснован. Сега тези средства ги прибират на4алниците,които са на пенсионна възраст и назна4ават децата и внуците си на добре платени позиции. Е за останалите няма избор-пътя е към Терминал2