28 Декември, 2014 17:52 1 786 1

Лекаство за епилепсия изчезва от аптеките

  • лекарство-
  • епилепсия-
  • изчезва-
  • аптеките-
  • "ривотрил"-
  • фирмата вносител

Медикаментът няма заместител, а фирмата вносител спира да го доставя заради ниската му цена

Хиляди хора, страдащи от епилепсия, психически и нервни разстройства остават без жизненоважен за тях медикамент. До месец лекарството “Ривотрил” ще изчезне от българския пазар, тъй като заради ниската му цена фирмата вносител спира да го доставя у нас, алармира БНТ в свой репортаж.

Медикаментът няма заместител. За майката на 16-годишната Петя, която страда от резистентна епилепсия, борбата е всекидневна. Когато преди две години разбира, че фирмата вносител ще спре да доставя лекарството, което приема дъщеря й, жената търси помощ от здравното министерство и здравноосигурителната каса. Но проблемът и до днес не е решен.

Това е лекарство, към което се привиква, и неговото внезапно спиране може да бъде фатално за човека. То не може да се спре изведнъж, трябва да се спре постепенно. Ние имаме горчив опит, даже понякога една четвъртинка от таблетката ако се намали, пристъпите се възобновяват с още по-голяма сила, разказа Антоанета Витева, майка на Петя.

Фирмата вносител предупреди още преди година и половина, че ще спре да доставя този продукт на българския пазар. Но алтернатива на медикамента няма. Димитрия Стайкова - зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз, призна: “Ние сме в изключително неизгодна позиция да съобщим на всички хора, които имат нужда от този продукт, че сме безсилни и не можем да предложим нещо друго за лечение на тяхното заболяване”.

Пациентите са готови да плащат лекарството на тройна, дори четворна цена, само вносът му да продължи. Но последните количества от медикамента са доставени у нас в края на ноември и според фармацевтите ще свършат до месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    0 0 Отговор
    "Фирмата вносител предупреди още преди година и половина, че ще спре да доставя този продукт на българския пазар".
    Това е достатъчно да обясни случая.