Last news in Fakti

10 Юни, 2024 12:56 2 276 18

800 звезди мистериозно изчезнаха от небето

  • звезди-
  • космос-
  • звезда-
  • изчезва-
  • изчезване-
  • астрономия

Учените представят няколко мрачни теории за изчезването на звездите

800 звезди мистериозно изчезнаха от небето - 1
Снимка: Shutterstock

Без научно обяснение 800 звезди изчезнаха от небето и това породи съмнения и притеснения сред учените, защото засега няма логична причина, макар да са изведени няколко теории, пише "Телеграф".

Проблемът е познат от години, но в последно време започва да тревожи не само учените, а и хора, занимаващи се с духовни дейности и размисли по въпросите за същността на нещата в света.

Астрономите взели стари снимки от 50-те години на ХХ век, правени преди ерата на спътниците и ракетите, когато небето над Земята било чисто и незамърсено от космически апарати и боклук. След като ги сравнили с модерни фотографии, те преброили над 800 звезди, които преди 70 години и по-малко ги е имало заснети, но вече не се намират там.

Феноменът обаче продължава и в наши дни, когато най-изненадващо сравнително наскоро заснети звезди се губят в дебрите на Космоса и не могат да бъдат намерени. Просто в един момент звездата си е там, свети си нормално и нищо не предполага, че на следващата нощ вече ще е липсваща и повече никога няма да се появи.

Теориите

Тези странни липси накарали учените да правят всякакви теории, с които да обяснят странностите в звездната карта на Вселената и защо се появява ефектът, който родните шмекери отдавна и по друг повод са формулирали като "Тука има, тука нема".

Сред най-интересните теории за изчезването е как в космическото пространство освен мистериозната тъмна материя има и още една, която е по-тайнствена и по-заплашваща съществуването на звездите, но засега не е обяснена. Точно тя "поглъща" звезди в цветущо космическо здраве.

Друга теория, вариант на първата, пък твърди, че въпросната тъмна материя, с която според някои е запълнено пространството между небесните тела и дори тя е създател на всичко съществуващо (Божествената частица), при определени обстоятелства развива апетит за звезди. И точно тя е причината като с магическа пръчка в един миг да премахне съществуващото небесно тяло.

И двете теории са обезпокоителни за човечеството, защото може да се окаже, че подобна материя или материи са в близост до нашето Слънце и са готови да го изядат с все планетите и другите небесни тела около него.

Сега от института към университета в Копенхаген, носещ името на Нилс Бор, издигат още една теория, която е достатъчно сложна и изглежда като почти напълно обясняваща феномена на изчезващите звезди. Астрофизиците са изследвали как черна дупка съществува със звезда в системата VFTS 243 в Млечния път и нарекли това „пълен колапс“, защото няма никакви външни признаци на поглъщане.

Пълният колапс, според тази хипотеза се случва, когато звездите се сринат под собствената си тежест в последните фази от живота си. И учените от датския университет стигнали до идеята, че подобно нещо може да се случи и със свръхмасивна звезда, която без никакви външни белези и предупреждение се превръща в черна дупка. Звездата изпада в много бърз колапс и не изхвърля материя, поне в познатите на учените варианти.

Двойната звездна система VFTS 243 има голяма звезда и черна дупка, която е десет пъти по-голяма от нашето Слънце. Двете – звезда и дупка, обикалят една около друга на всеки 10,4 дни.

Ето къде става интересно: когато се опитват да потърсят признаци на експлозия на свръхнова (която може да е довела до черната дупка), учените се натъкват на нищо – няма дори намек за това.

Очаква се според сегашните разбирания свръхновата да бъде придружена от изхвърляне на барионна маса – нещо като родилни ритници за нова бъдеща звезда - която ускорява орбиталните обекти. Но в случая не е така. И това кара астрофизиците да изследват идеята звездата да губи по-голямата част от своята маса-енергия чрез неутрино, може би дори от гравитационни вълни, играейки екстремния сценарий на пълен колапс в черна дупка.

„Ако човек стои на едно място на Земята и гледа видима звезда, преминаваща през пълен колапс, може точно във въпросния момент да види как звездата внезапно угасва и изчезва от небето. Колапсът е толкова пълен, че не се получава експлозия, нищо не излиза и човек не би видял ярка свръхнова в нощното небе, каквато се предполага, че би трябвало да се появи при подобен случай“, казва съавторът на изследването Алехандро Виня-Гомес от института „Нилс Бор“ в Копенхаген.

Ако тази хипотеза е вярна, това може да е една от причините, вероятно дори единствената, за мистериозното изчезване на големи звезди. Но засега си е само едно предположение, което тепърва трябва да се потвърди.

В Индия обаче има друг вид хора, които се безпокоят от съобщенията за изчезнали звезди. Там, както и на много други места по света, е разпространено схващането, че звездите представляват душите на отишлите си от този свят предци. За някои това идва като истински шок.

За тях, ако звездите изчезват, това може да означава, че изчезва и душата на личността и тя не може да се прероди отново. Така започват гадания и спекулации дори за свършека на дните с финалния край на света, когато никой от нас няма да се прероди, както гласят разпространени вярвания.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    17 0 Отговор
    Господ гаси лампите.

    Коментиран от #7

  • 2 Распутин

    12 0 Отговор
    О, има си съвсем логична причина, спрях им тока.
  • 3 Холив0д пикч0р3

    10 1 Отговор
    Пак са допуснали някоя грешчица – къде ще да са дръпнали грешен шалтер, къде вятър ще повее байрачето 🇺🇸 в стедиоТ0...
  • 4 Защото

    5 0 Отговор
    "Кредит Маркет" ООД, с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 5 Минават

    15 0 Отговор
    на зелена енергия, слънце и вятър.
  • 6 Тъмна светлина

    11 0 Отговор
    Нали имат телескопи в орбита Хъбъл, Кеплер или VLT в Чили, къде са гледали че са изгубили тези звезди?
  • 7 Нафърфорий

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Ще мете ли?
  • 8 БеГемот

    13 0 Отговор
    А може просто да има извънземни които се хранят със звезди...ам...
  • 9 Пародия

    13 0 Отговор
    Изводът от тази статия ,въпреки недвусмислените намеци,е че не всички липси се дължат на българските политици.Въпреки специалността им в ,,космически липси",все пак в астрономията се изисква и наука...
  • 10 Ако прекалено

    7 3 Отговор
    дълго гледаш звездите, рано или късно ще видиш задника си. Айнщайнов.
  • 11 просто украса

    5 1 Отговор
    Някои звезди се закачат за Нова година и после се прибират. Млечният път например е забравена гирлянда.
  • 12 Мдада...

    11 0 Отговор
    Изгорели диоди в Матрицата...

    Коментиран от #14

  • 13 666®

    10 0 Отговор
    Заредили са си АЕЦ-а с новото гориво на Westinghouse и....айдя..... няма и точка в небето останала от тях. Те напред, ний след тях.
  • 14 Не съм робот

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мдада...":

    Изгорели пиксели имаш в предвид. Но и друго, те гледат звезди дето са на по 1 000 000 000 светлинни години че и повече от нас. Тя звездата отдавна си е отишла, но те сега са видели изчезването на светлината излъчена от там преди 1 000 000 000 години.
  • 15 Боко

    3 0 Отговор
    Е виновен! Той други звезди ,освен него не признава!
  • 16 Г. Попов

    2 2 Отговор
    Руския апарат дето щеше да каца на Луната се бие в тях и ги гаси.
  • 17 Маг

    3 0 Отговор
    Имаш усмивка като огън и очи като гръм и караш слугите да убиват господарите си, а децата да убиват родителите си. Ти си поглъщащият звезди, разрушителят на времето, необмисленото решение, разцепването, което никога не може да бъде съединено отново, дарител на гибелна ярост.
    Ние знаем кой е това, учените - не!
  • 18 ганю

    1 0 Отговор
    Не вие командвате законите във вселената
    просто сте едни прашинки не разбирате ли ?