Last news in Fakti

7 Февруари, 2015 09:58 2 573 14

Неплащането на здравни вноски е кражба

  • неплащане-
  • здравни-
  • вноски-
  • спас-
  • спасков

За реформи е необходима политическа и обществена подкрепа, смята д-р Спасков

Неплащането на здравни вноски е кражба - 1
Когато всички си плащат здравните вноски, качеството на лечение се повишава

Без политическа и без обществена подкрепа здравните реформи са невъзможни. Това заяви в интервю за Факти.бг консултантът в здравеопазването д-р Спас Спасков, дългогодишен директор на „Пирогов”. Д-р Спасков е категоричен, че не би трябвало Здравната каса да плаща за лечение на неосигурени, като изрично подчерта, че Спешната помощ, която е безплатна за всички, се финансира от бюджета, а не от Касата.

В последно време, отново във фокуса на общественото внимание излязоха хората, кото не си плащат здравните вноски. Последното предложение е в шестмесечен срок те да си платят вноските за три години назад, в противен случай, ако им се наложи лечение, ще трбва да платят всички вноски от последните 15 години. Какво е Вашето мнение?

Всички които „играят” със Здравната каса би трябвало да си платят вноските. Тук, разбира се, вече идва въпросът „Какво правим с тези, които не си плащат вноските?”.  Логичното е тези хора да не получават медицинска услуга заплащана от Касата. Когато получават такава услуга, тя трябва да се плаща от друго място. А най-близкото друго място е техния джоб.

Това е като с данъците. Когато човек не си плаща данъците, съответно има някаква санкция за това. И оправданията – аз съм беден и не мога да си плащам, са нелогични, след като живеем в едно общество.

Когато НЗОК плаща за здравнонеосигурени, това си е откровена кражба от тези, които участват в НЗОК. Ние, които се осигуряваме, си даваме нашите пари, за да получаваме здравната услуга. Този който не плаща, се опитва да открадне от нашите пари.

Много често се крием зад някакво обобщение. „Ние не можем да го оставим да умре”. Кои сме „ние”? Ами идете и платете за него. Задавайки подобен въпрос-твърдение, вие се криете зад моите пари. Вие казвате аз да отида да платя нещо, което аз и хората, с които съм сме обединил, не сме разходвали.

Но има и спешни случаи...

Спешната помощ не се плаща от НЗОК и не говорим за нея. Говорим за Касата, в която участваме. Вие можете да участвате в някаква група, която да плаща вместо тези хора, които не искат. Може би трябва да създадете такава група на свръххуманни хора, които биха дарявали своята заплата за здравето на тези, които не желаят да плащат. Всички ние си даваме парите в националната здравна каса, за да можем да се лекуваме. Този, който не е дал пари, не би трябвало да ползва здравни услуги. От друга страна, тези които влизат в болница без да са здравно осигурени, се лекуват с някакви пари. А в болниците основно постъпват пари от Здравната каса.

Какво се случва в такива случаи?

Когато един такъв човек влезе в болница и не плаща и си излезе, някой друг плаща разходите. Този друг са хората, които си плащат. Неговото лечение е калкулирано в лечението на хората, които си плащат. Този човек краде. Когато с парите на осигурените се лекуват и неосигурените, пада качеството на медицинската услуга.

Какво може да се направи?

Не трябва да се санкционират болниците, когато те търсят пари от този, който не участва в Касата.

Първи медиите скачат срещу болница, която е отказала да лекува някого. Ежедневно се отправят упреци към болници, за това че тя не е лекувала. Пак повтарям, не говоря за спешни състояния, които с финансират от държавата.

Твърде често излизат сърцераздирателни материали в медиите, как болници са отказали лечение,което никой не им заплаща.

 

Но последните години сякаш нищо не се върши в здравеопазването?

Вършат се неща, не може да се каже, че не се вършат. Основният проблем е че не се взима крайното решение, а се взимат палиативни решения (в медицината - понижаващ тежестта на симптомите на заболяването, но не води до излекуване - бел.ред) за определени моменти, за да се загаси някакъв пожар, който е възникнал.

Имаше решения за здравнонеосигурените, беше създаден фонд за тяхното лечение. Там трябваше да се докаже, че здравнонеосигурения е социално слаб, преди да се дадат парите. Не знам какво се случи с това предложение.

 

А какво мислите за новото предложение в шестмесечен срок да се платят парите за три години назад?

Струва ми се леко необмислено от юридическа гледна точка. Всяко решение има някаква давност. Трябва да се направи консултация с юристи, дали е възможно такова нещо.

При подобни предложения през годините, винаги е имало голяма съпротива и накрая става така, че министърът се оттегля назад.

Аз съм за предложението, но то трябва да е много добре правно оформено.

 

Ако и това не стане, какво можем да очакваме?

Парите не достигат и броя на хората които не се осигуряват расте. Те виждат, че и да се плаща и да не се плаща, пак се получава лечение. Така както вървят нещата ще се стигне дотам, че всички ще откажат да плащат здравна вноска.

 

Какво е необходимо, за да имаме най-после реформи в здравеопазването?

За да може да се извърви докрай пътя на здравните реформи, министърът трябва да има подкрепа в две направления.

Едното е политическата подкрепа – да се достигне до политически консенсус, че действията, които предприема са належащи.

Второто е обществената подкрепа. Ето, в мига който се обяви, че всички трябва да си платят здравната вноска, изведнъж се задава въпроса – кой ще плати за тези, които нмат пари? И се стига до торпилиране на желанието да се стигне до правилното решение.

Не медиите просто да критикуват всяко действие, а да имат позиция. И тя да даде отговор на въпроса: „Правилно ли е тези, които плащат в Здравната каса да получават същата услуга като тези, които не плащат?” И тъй като отговорът е ясен – не, не е правилно, нека спрем да говорим по този въпрос, а да започнем да обсъждаме въпроса как, по какъв начин да се съберат и от другите хора парите.

Нищо няма да се случи, ако няма консенсус в двете направления – политическото и общественото. И не бива да хвърлям вината само върху политическия екип. Ето, министърът в момента показва изключителното желание да свърши нещо, с което повечето сме съгласни. Но почват едни упреци в детайлите, което в крайна сметка води до крачка назад. Затова, ако считаме, че действието на министъра е правилно,  трябва максимално да изразим подкрепа.

Министър Москов засега събира подкрепа, според социолозите...

Смятам, че лекарите ще подкрепят министъра. Тези които си плащат вноските, също ще го подкрепят. Няма да го подкрепят тези, които не си плащат здравните вноски и не желаят да ги плащат

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    2 0 Отговор
    Не се накрадохте бе господа !!!
  • 2 999

    2 0 Отговор
    Неплащането на здравни било кражба а рекета които налагат лекарите и системата. За операция и смяна на две стави 10000хил.и ако ги нямаш до живот на легло,изобщо за каква то и да е оперативна дейност тарифите започват от 500л. и стигат до стотици хиляди. Вмеждупрочем лекарите и системата здравеопазване отдавна минаха митничарите и митниците.
  • 3 grifcho

    0 0 Отговор
    ами да ги направят по лесно за внасяне аз съм си внасял сам и да кажа на който не е да знае че е пълен кошмар загубваш си един ден с глупости.и не мисля че има хора които имат солидни доходи а не са си ги платили все пак всичко е свързано с парите
  • 4 диан

    1 0 Отговор
    и какво
    всеки знае кои влиза и не плаща
    и кои плаща вместо него
    ама как да не го обслужиш нали родата чака отпред
    аз веднъж отивам в окръжна
    и ме връщат защото личната имала договор с градска
    да ходя в градска
    по това време идва манго с придружаващи лица
    тои влиза нали е по спешност
    и не го препращат
    защото не е осигурен и влиза точно където си иска
  • 5 Иван Николов

    2 0 Отговор
    БОЛНИЦИТЕ СА ПЪЛНИ С М....ЛИ ????? ТОВА КАКВО Е ????? ЩО АЗ ДА ПЛАЩАМ ЗА ТЯХ ?????? ТЕ НЕ ПЛАЩАТ И АЗ НЕ ПЛАЩАМ.... ДА НЕ СЪМ ПО-ПРОСТ ОТ ТЯХ......НЕ ПЛАЩАТ ТОК,ВОДА НИЩО САМО КРАДЪТ А НИЕ ТАПЪНАРИТЕ ИМ ПЛАЩАМЕ!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Николов":

    Аз в случая съм готов да плащам, даже и повече... Ама за една дозичка цианид за всеки от тия, живеещи на гърба на честните хора!...

    Коментиран от #8

  • 7 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМЕ НА КРАДЦИ
    КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ТОВА ЧЕ ПЛАЩАМЕ
    НЕ ДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ
    НЕ РАБОТЯТ С НАПРАВЛЕНИЯ
    А КАТО КАЖЕШ ЧЕ СИ ПЛАЩАШ ВЛИЗАШ ПЪРВИ И ТИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ КОЛКОТО МОГАТ ЗАЩОТО ДОРИ И ВЪВ ВАРНА СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ ГЛЕДАТ ПАЦИЕНТА КАТО БАНКОМАТ
    ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМ ЗА МИНАЛИ ГОДИНИ
    НИЩО НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ ОТ ТЯХ
    И В СПЕШНОТО КАТО ОТИДЕШ ИСКАТ ПАРИ
    СКОРО НА ЕДИН ПРИЯТЕЛ МУ ОТКАЗАХА НАПРАВЛЕНИЕ
    И ТОЙ СЕ ОБАДИ В СОФИЯ ЧЕ ТАКА МУ ДАДОХА
    КРАДЦИ КРАДЦИ КРАДЦИ СТЕ
  • 8 миседниш накура

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Plovdiv":

    по добре да съберем пари да им купим и пред нас да я изпият
  • 9 onq s konq

    1 0 Отговор
    В момента эаконът е точно такъв:При трайно прекъсване на плащането на эдравни вноски,въэстановяването става чреэ плащане на 3 год наэад-т.е. около 600лв.Болните имат сметка да плащат осигуровки,эащото полэват услугата на касата интенэивно.Такива като мен обаче,които карат грипа/ако иэобщо ме хване преэ годината/ " на крака"-хич!Ако пък нещо "стане" и се наложе преглед-частни болници дал господ-срещу 20-30лв те преглеждат основно беэ чакане на опашка с часове!...Дори доктора те вика в определен час в болницата където обикновено си работи и полэва държавната апаратура эа по-квалитетен преглед!
  • 10 krufx

    0 0 Отговор
  • 11 некойси

    1 0 Отговор
    "Неплащането на здравни вноски е кражба"
    А присвояването на средства от здравни осигуровки от лекарската мафия как се нарича?

    Коментиран от #12

  • 12 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "некойси":

    Нарича се усвояване на средства)))))
  • 13 бай Иван

    0 0 Отговор
    Каква точно кражба е ,че не разбирам?След като не плащаш здравни усигуровки нямаш право на здравна помощ.Е тогава за каква кражба става въпрос?Абе тези подиграват ли се с нас?Правителства са падали и за къде по малки неща.Опитват се да ни настройват едни срещу други.
  • 14 Шефьор

    0 0 Отговор
    То кое е кражба е доста неясно в медицината. От 2000г. се осигурявам върху максималния осигурител доход, т.е. плащам и здравни осигуровки върху него.Най-странното е, че като отида на лекар с направление си записвам час за след месец /Болница Токуда-тя е най близо до дома ми/, ако обаче си платя за прегледа става до ден-два. Не ми е ясно защо е така, не ми е ясно защо трябва да доплащам, като само за 2014г. съм внесъл от себе си, като удръжка от заплатата ми 921,60лв., а работодателя ми е платил 1382,40лв. Не ми е ясно и защо като хванат болница, че надписва извършени медицински манипулации никой не влиза в затвора. Ясно е, че това го прави не целият колектив на болницата, а някои нейни звена. Така, че д-р. Спасков нещо не му е ясно или от мен за първи път чува за по-горе изложените проблеми. Хайде да не казвам, как лекари от "Гнойно септична хирургия", на болница "Пирогов", в час, в който трябва да са на работа и да извършват прегледи, се озовават в медицински център до баня Мадара и правят прегледи срещу 35-75лв. То това не е кражба, то си е нормално, дето се казва кой ще го хване лекаря къде е в работно време в болницата? Решението е извън компетенциите на тези, които харчат парите на НЗОК, защото те са заинтересовани от статуквото в момента. Направо ми е смешно, когато ми се обяснява, че парите за здравеопазване не стигат и трябва да се вдигне вноската за здраве.