Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 16:13 1 186 0

Броят на донорите у нас се е увеличил 10 пъти за две години

  • донори-
  • увеличил-
  • 10 пъти-
  • броят

Към момента в листата на чакащите има вписани 938 души, над 860 от тях са за бъбрек

За две години броят на донорите у нас се е увеличил 10 пъти. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Все още обаче 8% от нуждаещите се от трансплантация хора умират, докато чакат възможността да им бъде присаден орган. Към момента в листата на чакащите има вписани 938 души, над 860 от тях са за бъбрек.

79 трансплантации са извършени у нас през 2014-а година. Близките на 22 души, изпаднали в мозъчна смърт, са се съгласили да дарят органите им, за да живее някой друг, отчете директорът на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова, цитирана от БНР.

Ние тръгнахме за донори с мозъчна смърт от 0,35, сега сме на три. Три донора на милион население, а като общо донорство, включвайки живите донори, сме на четири. За нас е десет пъти увеличение, но на фона на другите европейски държави ние трябва да стигнем поне десет.

Въпреки скока на броя на трансплантираните, все още се случва у нас да има пациенти, които чакат по 10, 20 години. Трябва да се стремим това да не се случва, коментира още доктор Симеонова.

От Агенцията отчетоха, че на 13-и февруари на България за първи път е предложен орган от системата "Евротрансплант". В страната ни обаче не е имало подходящ реципиент.

Заради липса на подходящи пациенти в България органи от български донори са спасили живота на седем граждани на други европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА