Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 14:36 2 242 0

Животът на 1024 души зависи от трансплантация на органи

  • трансплантация-
  • донори-
  • седмица на донорството

В България се пада по един донор на 2 милиона население. В Хърватия - 34

Хората у нас, които имат нужда от животоспасяваща трансплантация на органи са 1024 души. Българите, които имат нужда от трансплантация на органи, тъкани или клетки са над 2000.

Това стана ясно днес при старта на Седмицата на донорството 7 – 13 октомври.

"Най-голям е броят на пациентите, чакащи за бъбрек – 938. От трансплантация на сърце имат нужда 33 души, от черен дроб – 47 души, от тънко черво един човек и от бял дроб – 6 души", изтъкна здравният министър д-р Таня Андреева.

За трансплантация на костен мозък чакат 1 000, а за трансплантация на очна роговица около 500 българи.

Заради липсата на донор умират няколкостотин души ежегодно в страната ни, предупреждават от здравното министерство.

В България се пада по един донор на 2 милиона население. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов. Той даде пример с държавата първенец Хърватия, която миналата година е имала 34 донора на 1 млн. население.

„Има резерви да стигнем поне 5-6 донора на 1 млн. население, което ще позволи на чакащите за трансплантация да бъдат лекувани своевременно. В тази насока предприемаме действия”, добави зам.-министър Славов.

„Много съм щастлива, че известни хора усещат този акт на висока хуманност като свое убеждение. Радвам се, че сред нас са Христо Мутафчиев, Калин Терзийски. Малко се говори за донорството. За мен днес донорството не е проблем на медицината, а проблем на разбирането на обществото. Това е не само любов и съпричастност към ближния, а това е акт на помощ да се продължи живота”, каза министър Андреева. По думите й, в този случай смъртта помага да се продължи животът.

 

До края на годината ще можем да обменяме с други европейски страни органи и тъкани за нуждаещи се пациенти, обещават от Здравното министерство.

Това ще стане възможно с присъединяването на страната ни като асоцииран член на организацията „Евротрансплант”. По думите на проф. Славов страната ни не може да бъде пълноправен член, тъй като не отговаря на изискването да има 10 донора на 1 млн. души население, но ще може да участва в обмена на органи.

Вече е готов и стандартът за трансплантации, в който за първи път се обръща внимание на трансплантациите при деца.

„Много хора ме питат какво правя в момента. Аз отговарям, че си тунинговам купето. Чувствам се като трабант с двигател на Ферари", заяви Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. "Трябва да убедим българина, че това, че неговият близък си отива – душата си отива. Тялото може да помогне на друг. Трябва да бъдем философи. Трябва да бъдем малко по-добри. Трябва да убедим и църквата да бъдем с нас”, добави Мутафчиев.

Калин Терзийски, посланик на добра воля на Националната кампания в подкрепа на донорството, припомни, че в България се смята, че всичко зависи от пари, но „изведнъж в този случай се оказва, че не става въпрос за пари, а за ценности, представи, мироглед. Във всяка сфера на живота, нещата не зависят от пари. Парите са оправдание на страхливите. Никой не е вън от тази игра. Всеки трябва да участва в нея”, добави Терзийски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА