Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 17:58 13 166 14

Проф. Мира Кадурина: Не приемам обвиненията

  • мира кадурина-
  • вма-
  • клиниката по дерматология-
  • обвиненията-
  • българското дерматологично дружество-
  • мирослава кадурина-
  • стоян тонев

Кампанията за очерняне на Клиниката по дерматология към ВМА ще рефлектира върху пациентите и върху висококвалифицирани специалисти

Проф. Мира Кадурина: Не приемам обвиненията - 1
Проф. Мира Кадурина

„Като професор и доктор по дерматология с международна репутация, не мога да приема обвиненията, които се изсипаха върху мен през последната седмица. В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони, е манипулативно“, заяви известният дерматолог проф. Мира Кадурина в открито писмо до медиите по повод на събитията от последните дни, в които бе замесено името й.

„По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи. Поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор с НЗОК за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата „Дерма Прим“ ООД, които да сключват договори с ВМА. На територията на болницата има десетки медицински центрове и групови практики по този модел. Те захранват клиниките на болницата с пациенти. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА“, обяснява в писмото си проф. Кадурина.

По-нататък тя продължава:

Не мога да приема опитите на някои медии да се профанизира дейността на клиниката само до „опъване на бръчки“. Клиниката, която ръководя, е призната от най-реномираните дерматологични клиники в Европа и света. Основната дейност е лечение на тежки дерматологични заболявания като за целта е закупена модерна лазерна апаратура.

Към сектор „Лазаротерапия“ на клиниката сме създали 4 центъра за лечение на социално значими заболявания:
1. Център за лечение на детски хемангиоми и съдови аномалии на кожата
2. Център за лечение на белези / от изгаряния, химически агенти, посттравматични, постоперативни, белези от акне и др./
3. Център за лечение на витилиго
4. Център за ранна диагностика на меланома на кожата, посредством дерматоскопско и хистологично изследване.

Това дава възможност на много хора от цялата страна да получат достъп до високоспециализирана медицинска помощ, която не може да им бъде предоставена никъде в България, което е заслуга на КДВА. Достъпът на тези пациенти до високоспециализираната апаратура и лекар, сертифициран да работи с нея, е възможен единствено чрез преглед в поликлинично звено, каквото представлява ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД поради причини, изтъкнати по-горе в изложението ми.

Във връзка с казаното, намирам за изключително несправедливо противопоставянето на лечението на деца с вродена глухота и поставянето на кохлеарни импланти, срещу лечението на деца с детски хемангиоми, или вродени аномалии на кожата.

Обвиненията, че за нуждите на КДВА са купувани скъпи препарати в периода на подготовка на дисертацията ми, а сега вече не се изписвали, също НЕ ОТГОВАРЯ на истината. Защитих дисертация за лечение на псориазис вулгарис с биологични продти, високотехнологично съвременно лечение за тежки форми на това социалнознозначимо заболяване. Благодарение на моето проучване, единствено по рода си в България, пациентите с това заболяване вече имат възможност да получат това лечение от Здравната каса без заплащане, обяснява Мирослава Кадурина.

За съжаление, кампанията за очерняне на дейността на Клиниката по дерматология към ВМА ще рефлектира върху пациентите и, разбира се, върху моите колеги, които са висококвалифицирани специалисти. Призовавам медиите към обективност, защото свободата на словото означава преди всичко отговорност, заключава проф. Кадурина. 

Българското дерматологично дружество също отправи писмо до медиите.

„С интерес и тревога следим в последните дни oбвиненията срещу генерал проф. Стоян Тонев, дмн и проф. Мирослава Кадурина, дмн. Считаме, че тази кампания има негативен ефект върху цялото българско здравеопазване и в частност върху българската дермато-венерология“, казва се в писмото.

Ние не сме компетентни по отношение обвинения за стопански злоупотреби, но считаме, че те трябва да бъдат разследвани от компетентните органи и едва след това да се излезе с конкретно становище.

Изразяваме нашата позиция по отношение на професионализма и медицинските постижения на колектива на клиниката по кожни и венерически болести към ВМА. Клиниката е реновирана и обзаведена с най-съвременна апаратура, нареждаща я сред най-добрите клиники в Европа. В тази клиника не се лекуват “козметични проблеми”, както бе внушено от някои медии, а в нея се приемат и лекуват болни с живото-застрашаващи заболявания - малигнен меланом, лимфоми, тежки форми на псориазис. Тази клиника бе пионер при въвеждането на биологични препарати в лечението на псориазис в България. Това се случи във време, когато България бе единствената страна на Балканския полуостров и в Източна и Западна Европа, където те не се прилагаха. Това лечение е много скъпо в целия свят. Да се правят внушения, че лечението на 130 тежко болни пациенти със съвременни медикаменти, използвани в целия свят е прахосване на пари е неетично и неуместно.

От 2008 г. клиниката по дерматология и венерология към ВМА е водеща в нашата страна. Тя организира шест научни академии, на които гостуваха с лекции най-изявените дерматолози в Европа – проф. Г. Бург (Цюрих), проф. Г. Плевиг (Мюнхен), проф. Т. Лоти (Рим), проф. С. Ронджиолети (Модена), проф. Х. Зубулис (Десау), проф. Д. Паче (Малта), проф. А. Кацамбас (Атина) и др. Всички те са участвали в обучението на младите български дерматолози и са изказали възхищението си от отличната организацията и високото научно ниво на Академията. По време на същата, най-добрите български специалисти, провеждат обучения в различни области на дерматологията.

Лазерите, обект на медийно внимание се изпозват за лечение на кожни тумори, съдови малформации, след което се нареждат естетичните им индикации. Клиниката разполага с отлично работеща хистологична и имунопатологична лаборатории, чиито капацитет се ползва от клиники и колеги от цяла България. 

Призоваваме към изчакване на решенията на компетентните органи, сдържаност в използването на квалификации и отправянето на обвинения, защото българското население е много чувствително на тема здравеопазване.

Ние считаме, че в клиниката по дерматология и венерология на ВМА работят отлично подготвени специалисти, които обслужват професионално и на високо европейско ниво болните лекуващи се в клиниката, а самата клиника би могла да служи за стандарт, както в областта на съвременното оборудване, така и в професионалното провеждане на терапия съобразно световните стандарти.

Писмото е подписано от Управителния съвет на БДД.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компанията

    0 0 Отговор
    ........Наглоста е типична черта на българина!....законно източила
    милиони,с документ демек!.......и невинна!Ето защо ни рисуват като турска тоалетна на входната арка в БРЮКСЕЛ!
  • 2 борис

    0 0 Отговор
    Празни приказки ,с които не отрича нищо публикувано до сега.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Нагла лъжкиня!Да я пратят в Сливенския,там да си отвори клиника!
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Тъй наречената професор Кдурина мисли единствено за парите и за нищо друго.Личен опит.
  • 5 kkk

    0 0 Отговор
    на времето разстрелваха за много по-малко.България е в канала. Който може да се спасява.
  • 6 Университетска катедра по дерматология и

    0 0 Отговор
    Основната цел на Проф.Кадурина в качеството и на национален консултант по дерматология и венерология към министерство на здравеопазването (Тонев я уреди) беше , чрез председателя на комисията по здравеопазване в НС Стоян Тонев да прокарат лобистки закон за медицински и козметични процедури ,които да облагодетелстват "Дерма Прим - МК" ООД.

  • 7 Данъкоплатец

    0 0 Отговор
    Тандемът Тонев - Кадурина , живот на гърба на българския народ.
  • 8 Лекар

    0 0 Отговор
    Всеки може да има такива постижения срещу 10 млн. лв.
    А БДД трябва да помисли първо за себе си. Старият му председател Н. Цанков - агент Велев от ДС (http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/agentite-na-ds-vyv-vak-3890911), а новият му дори не е професор по дерматология, а по социална медицина (http://mail.nacid.bg/newdesign/bg/index.php?id=7).
  • 9 Василева

    2 0 Отговор
    От личен опит знам- Проф Кадурина е отличен специалист и прекрасен човек!

    Такива са и нейните колеги от клиниката по дерматология и венерология на ВМА!

    Преди години Проф. Кадурина излекува десетгодишния ми син! Дълго ходихме при „специалисти” в областта на дерматологията . След поредния експеримент и тежка алергична реакция и се обадих по телефона. Само бях чувала за нея. Прие ни веднага и назначи лечение и проблемите изчезнаха! Не пожела да вземе никакви пари! Затова след години ,когато синът ми влезе в пубертета и получи тежко акне, ние не се поколебахме и отново потърсихме помощ от Проф. Кадурина. Отново ни помогна!

    Вие, които смятате, че тя прави всичко сама за пари, ГРЕШИТЕ!
    Всичко е за хората, за тяхното добро, а и какво лошо има човек да иска да се развива и усъвършенства? Какво по естествено от това да го прави там,където работи?

    Клиниката, която ръководи Проф. Кадурина е водеща в страната. Много хора от всички градове не случайно чакат с часове да бъдат приети за преглед . За тях това е може би последната възможност да се излекуват или да помогнат на близките си, на децата си.
    Не отнемайте надеждата им!

    Не оставяйте шепа алчни и себелюбиви политици да се гаврят с вашето здраве, нападайки достойни лекари и хора, гонейки собствени интереси!

    ЗАСТАНЕТЕ ЗАД СПЕЦИАЛИСТИТЕ В КЛИНИКАТА ПО ДЕРМАТОЛОГИЯ И ВЕНЕРОЛОГИЯ НА ВМА!

    ЗАСТАНЕТЕ ЗАД ПРОФ. КАДУРИНА!
  • 10 БДД

    0 0 Отговор
    Член-кореспондент Николай Цанков изрази подкрепа към генерал Тонев и професор Кадурина ,чрез официална разпространена позиция на Българско Дерматологично Дружество.

    http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=ZABxQZQ%2F8oI%3D
  • 11 МЕН

    0 0 Отговор
    Тази госпожа разбира само от солариуми и корекций, но това няма нищо общо с медицината!!! А е факт, че е станала професор благодарение на бизнес-парта си.
    Много недостоен човек.
    Интересно за прокуратурата би било от къде синът и изкара пари за продуцентство на филми и т.н.
  • 12 Университетска катедра по дерматология

    0 0 Отговор
    Цялото Българско дерматологично дружество са в далавера с козметични компании и фармацевтични фирми.
    Водени от агент Велев Николай Цанков в компанията на професор Стоян Тонев , доцент Гриша Матеев , професор Мирослава Кадурина.
  • 13 КК

    0 0 Отговор
    Кадурина е много способен лекар. Тя върши всичко в името на медицината. Имам пълното основание да кажа това. Спрете всички негативи срещу нея и се радвайте, че е толкова голям професионалист.
  • 14 Данъкоплатец

    0 0 Отговор
    Клана Кадурини , връщайте парите на народа.