17 Март, 2015 16:55 1 668 1

Тайван се утвърждава като международен еталон в областта на здравеопазването

  • тайван-
  • национална здравноосигурителна система-
  • ма инцзю-
  • пациенти-
  • държавна субсидия-
  • покритие на здравните услуги-
  • форум

Президентът Ма откри форум, посветен на Националната здравноосигурителна система

Президентът Ма Инцзю заяви, че Националната здравноосигурителна система (НЗОС) на Тайван гарантира правата на хората като се минимизират социалните проблеми, произтичащи от бедността и болестите.

„Националната здравноосигурителна система  на Тайван се характеризира с ниски вноски, висока ефективност и качество на предлаганите услуги”, каза Ма. „Тя е начело в световен мащаб от гледна точка на достъпността, удобството, гъвкавостта, удовлетвореността на пациентите и осигуряването на пълно покритие.”

„Хвалещата се със своя коефициент на покритие – над 99 на сто и степента на удовлетвореност – 80 на сто здравна система е високо оценена от редица експерти и медии в световен мащаб, включително Нобеловият лауреат Пол Кругман, National Geographic Channel, The New York Times и списание Time”.

Президентът на Република Китай направи този коментар по време на откриване на международен симпозиум в Тайпе по повод 20-та годишнина на Националната здравноосигурителна система. Организирано от Министерството на здравеопазването и социалните грижи, двудневното събитие събра повече от 900 участници, включително повече от 100 експерти и представители на здравната сфера от 23 страни.

Според Ма критично болните пациенти и възрастни граждани са съответно 4% и 11.6% от цялата база пациенти на системата, но услугите, които те получават, стъпват съответно на 28% и 34% от вноските.
„Такава договореност помага за облекчаване на финансовата тежест върху семейството на пациента и допринася за социалната справедливост”, заяви Ма, като добави, че повече от 3 милиона души в неравностойно положение се възползват от свързаните държавни субсидии всяка година.

Президентът на страната кредитира НЗОС за удължаване на средната продължителност на живота от 74.5 години през 1995 г. на 80 г. през 2013 г. По негови думи Тайван и Франция са единствените две страни в света, обхвата на чиито здравни системи покрива и частта от населението, живеещи със статут на затворници.

Ма Инцзю  заяви още, че правителството ще продължи да полага усилия в посока подобряването на системата. Едни от основните аспекти, на които трябва да се наблегне според него, са повишаването прозрачността на информацията, оптимизирането на използваните медицински ресурси и справяне с дефицита на лекари и медицински сестри. За тази цел от 2011 г. насам са отпуснати повече от 350 милиона щатски долара.

„Тези усилия са насочени към засилване качеството на услугите. Гарантираното покритие на хората в неравностойно положение от своя страна утвърждава позицията на Тайван като международен еталон в областта на здравеопазването”, допълни Ма Инцзю.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крали марко

    0 0 Отговор
    преди 89-та и ние бяхме добре......