Last news in Fakti

18 Март, 2015 14:33 1 780 3

Петър Москов: Държавата да плаща за здравето на бедните

  • петър москов-
  • здраве-
  • бедни-
  • вноски

Идеите на здравния министър показват безсилието да се започне реформа в здравеопазването

Държавата да поеме здравното осигуряване на  социално слабите, които не са в състояние да  плащат здравни вноски.
Това разкри на нарочна пресконференция здравният  министър д-р Петър Москов. Според него всички  останали, които се осигуряват сами, ще имат  шестмесечен период от началото на следващата 2016   година, в който да заплатят всички здравни вноски,  които са пропуснали през последните три години.

Ако сте социално слаб, за да започне държавата да  ви покрива здравните осигуровки, трябва да  отговаряте на много изисквания, уточни здравният  министър. „Нека да кажем, че здравно осигурени  през държавата са пенсионерите, децата,  студентите, войниците, хората с право на помощи за  отопление.
Ако вие не попадате в някоя от тези социални  мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и  не можете да плащате здравните си вноски, сме  предвидили механизъм, по който вие да предявите  нуждата в индивидуална социална анкета и ако това  се докаже, държавата ще поеме вашето здравно  осигуряване.

Но това означава да се докаже, че вие сте  регистриран на трудовата борса и не сте отказал  работа, че нямате купища имоти, че не сте  извършвали трансакция с тези имоти и много други  неща", обясни д-р Петър Москов.

След изтичането на този период, за да възстановим  здравноосигурителните си права, ще трябва да  покрием всички вноски, които не сме заплатили, от  началото на здравноосигурителния модел.
В този си вид новият Закон за здравното  осигуряване влиза в четвъртък в пленарна зала на  първо четене, съобщи д-р Петър Москов.

Като вносител на законопроекта министърът държи на  текстовете през следващата година влизането  обратно в системата да бъде свързано с плащането  на всички вноски от началото на системата на  здравно осигуряване. Юристи коментираха за  Факти.бг, че подобно изискване е в разрез с  института на давността, който в нашето  законодателство е от 5 години.

Проблемът с неплащането на здравни вноски е  критичен за нормалното функциониране на системата.  В края на януари при посещението си в Бургас   заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо  Шарков обеща да има "Стена на срама", т.е.  публичен регистър за фирмите в страната, които не  плащат на своите служители здравни осигуровки.
Все още не е известно кога това ще стане факт.

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са  натрупване в продължение на много, много години.

Вместо да притиска самоосигуряващите се д-р Петър  Москов да поиска от финансовия министър държавата  да плаща пълната вноска за здраве за пенсионерите,  децата, студентите, военните, полицаите и  чиновниците. Техните вноски, които са доста по- малки от минималните прагове за самоосигуряващите  се, дори се внасят не всеки месец, а на  тримесечие.

Здравният министър трябва да помисли и за равния  достъп до здраве за всички българи, а не да издига  идеи, присъщи за авторитарни режими.

Крайно време е да се помисли и за демонополизация   на НЗОК. Мнозина не искат да плащат здравни вноски,  след като се сблъскат с болниците, където или няма  я храна за болните или квалифициран детски лекар.  Зачестяват и случаите за отказ на спешните случаи  от болниците.

Част от тези проблеми може да се решат с  демонополизацията на НЗОК и въвеждането на  електронно здравно досие. Последното ще даде  информация как личните лекари спазват  задължителните имунизации и от какво боледуват и  умират българите.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alfist

    0 0 Отговор
    ... и циганите. Това същият Москов ли е, бореца срещу циганската престъпност? Пак че ручате жабетата (на президентските избори) помнете ми думата.
  • 2 ДР

    0 0 Отговор
    Д-р Москов-нали сте анестезиолог.На въпросните мургави социално слаби им пуснете по една банка вечно упойващо в-во с летално действие и ще видите как ще олекне на бюджета това бреме
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    И за какво да плащам да ми кажат че съм болен -а лечението да го доплащам.На 60 години съм цял живот съм плащал без да имам нужда от болнична помощ преди 2 години ми се наложи да тръгна по доктори-УЖАС.личния дай 3лв-снимката безплатна ма четенето 10лв-наложисе консултация при друг лекар но понеже съм взел направление този месец требваше да чакам един месец за друго ако не си плащаш-платих 70лв.икато се почна едно прехвърляне полекари и плащане та 2500лв- искаха некаква операция за 3000 дами правя-естествено отказах-колко е точена здравната каса немам представа но аз олекнах с три хилки-и добре че спрех на време -оказа се че всичко е било на нервна почва -сега съм добре И ВЕЧЕ ОСИГУРОВКИ НЕ ПЛАЩАМ-според много лекари който говорих единствения начин да се спре с кражбите и источването е като се плащат осигуровките директно на болниците-а избора на болница е твой