Last news in Fakti

9 Април, 2015 14:57 2 472 4

След публикация на Факти.бг: Давността за вноските за здраве – 5 год.

  • вноски-
  • здраве-
  • петър москов

Д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок (РБ), член на здравната комисия в парламента, предлага подновяване на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, вместо за 15 години назад. Той заедно с Петър Славов от РБ внесоха предложение за промяна на Закона за здравно осигуряване между двете четения на законопроекта в пленарна зала.

Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права. Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, коментира доц. д-р Димитър Шишков.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца. Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила обаче, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, предвижда предложението на доц. д-р Шишков.

Предложението им за 5-годишен срок е съобразено с изискванията по Закона за данъчната давност.

За странните разминавания на здравния министър Петър Москов със законодателството пръв писа Факти.бг.

Като вносител на законопроекта министърът държи на текстовете през следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано с плащането на всички вноски от началото на системата на здравно осигуряване. Юристи коментираха за Факти.бг, че подобно изискване е в разрез с института на давността, който в нашето законодателство е от 5 години.

Проблемът с неплащането на здравни вноски е критичен за нормалното функциониране на системата.

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупване в продължение на много, много години.

Вместо да притиска самоосигуряващите се д-р Петър Москов да поиска от финансовия министър държавата да плаща пълната вноска за здраве за пенсионерите, децата, студентите, военните, полицаите и чиновниците. Техните вноски, които са доста по- малки от минималните прагове за самоосигуряващите се, дори се внасят не всеки месец, а на тримесечие.

Здравният министър трябва да помисли и за равния достъп до здраве за всички българи, а не да издига идеи, присъщи за авторитарни режими.

Крайно време е да се помисли и за демонополизация на НЗОК. Мнозина не искат да плащат здравни вноски, след като се сблъскат с болниците, където или няма я храна за болните или квалифициран детски лекар. Зачестяват и случаите за отказ на спешните случаи от болниците.

Част от тези проблеми може да се решат с демонополизацията на НЗОК и въвеждането на електронно здравно досие. Последното ще даде информация как личните лекари спазват задължителните имунизации и от какво боледуват и умират българите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 554236

    0 0 Отговор
    ХАхахахаха смешници. Размечтаха се! Я да видим тъмнобългарските граждани, дето се интегрират ако им откажат здравна помощ какво ще сане?! Голям анекдот измислиха- наздраве, пияници от РБ
  • 2 Българин

    0 0 Отговор
    Спокойно, народе. Едни пак ще си плащаме и осигуровки, и застраховки, и на ръка, докато другаря Циганин ще ревне за расовата дискриминация и за това, че видиш ли, държавата не му е осигурила работа, ще се лекува безплатно и не дай си Боже спешната помощ да закъснее, пак ще бие лекарите... Няма светлина в тунела....
  • 3 Кольо

    0 0 Отговор
    Когато видя данъчни да си вършат работата в циганските махали - да описват имущество, три етажни къщи и луксозни автомобили на горките безработни с вечните помощи - веднага ще платя. Незаконни магазини ,барове,игрални зали, интернет зали, каруци носещи какво ли не от земеделски чужди земи и от горите дърва. Истината е ,че е по-добре ние да се циганизираме та най-после да живнем . Пенсии,болници .... лъжа след лъжа . До кога само от работещите бедняци и истински безработни ще смъквате ? Номера няма да мине защото така и така ще се мре.
  • 4 Ром и водка

    0 0 Отговор
    аз като не съм ви ползвал скапаните услуги ,. що да ви давам пари? Ние живеем в държава в която цари беззаконие и самоуправщина!Хората умират като мухи поради липса на средства и лечение а те тръгнали да търсят вересии от преди 15 години!Ако тези пари са дължими то тогава и вие сте били длъжни да ни лекувате нали?Но не когато отидем в болница вместо да ни питат какво ни е l ни питат дали сме здравно осигурени.Е тя и втората световна война е започнала на майтап та колко му е и в България да се случи нещо?Забравете старите вересии а си оправете на.раните болници!И направете така ,че хората като искат да си платят за здравеопазване да не чакакт по два дена дебелог.зите ви служители да обслужат опашката!