Last news in Fakti

6 Април, 2015 16:12 1 536 0

Медиците на протест с лентички

  • медиците-
  • протест-
  • лентички

БЛС отговори

Всички членове на Българската болнична асоциация, както и техни колеги от Сдружението на общинските болници в България и Националната асоциация на частните болници в България ще отбележат утрешния си професионален празник с… протест. Причината – новата методика за плащане в болниците. Това обявиха днес на пресконференция болнични мениджъри, съобщи "Здраве.нет".

Протестът ще бъде символичен и болниците няма да спират работа. Персоналът на лечебните заведения ще изрази отношението си към методиката или с излизане пред сградите, или с лентички „протест“.

Методиката създава безкрайни конфликти в лечебните заведения, лекари спонтанно организират подписки срещу нея и изразяват недоволството си в неформални разговори, дори пациенти правят подписки срещу нея, посочиха участниците в пресконференцията. „Връщането на командно-административни методи в здравеопазването не би довело до нищо добро“, заяви управителят на „Сити Клиник“ Андрей Марков и отбеляза, че колкото и управляващите да се опитват да обясняват значението на тези си действия, те всъщност означават само едно – ограничаване на средствата за здраве. Марков заяви още, че този тип бюджетно финансиране се прилага във военно време. „Ще започнем да раздаваме на пациентите си купони и веднага ще се създаде черен пазар“, обрисува той как мениджърите виждат последиците от методиката.

Ако методиката продължи да съществува в този си вид, тя ще наруши финансирането на болниците и това може да доведе до затруднения и дори до фалити за някои болници, прогнозира д-р Михаил Зортев от „Св. София“. „Постоянно се говори, че болниците били в преразход. Това не е вярно – те влагат толкова пари, колкото са необходими за лечението на един пациент. Средствата за лекарствата обаче постоянно нарастват“, посочи той.

Доц. Стайко Спиридонов пък заяви, че въвеждането на методиката обръща принципа „парите следват пациента“ и той се превръща в „пациентът следва парите“. Според него основният проблем на системата като цяло е липсата на остойностяване на медицинските услуги. „Остойностяването на медицинската услуга е първото, след което ние ще можем да кажем колко струва лечението на един пациент. Аз мисля, че остойностяването и ценообразуването е в основата. След това ще може да се каже какво струва българския пациент. Ние не знаем какво продаваме като медицинска услуга на НЗОК и касата не знае какво купува“, коментира той и илюстрира проблема със следния пример: „Клинична пътека като ингвинална херния – приход 601 лв., разход – 852 лв. Това е само един малък пример как се случват нещата в практиката.“ Думите му бяха подкрепени и от Андрей Марков, който посочи, че проблемът е именно в остойностяването. „Без остойностяването не знаем приходите от клинични пътеки как се разпределят“, каза той и отбеляза, че не повече от 30% от дейностите в едно лечебно заведение са чиста медицина.

„От тази методика ще страдат всички, особено тези, които работят спешност. Кой мениджър може да каже до коя дата ще има спешност и до коя няма да има? Ами ако има някаква епидемиологична обстановка, какво правим? Искаме да кажем, че регулирането на тези бюджети по този начин не е правилно. Тук е моментът, че може да възникне корупционна схема“, отбеляза пък председателят на Българската болнична асоциация и управител на „Бургасмед“ д-р Бойко Миразчийски. Той посочи още, че организациите няма да се задоволят единствено с утрешния протест и ще продължат да се борят против методиката. По думите му, цели лекарски колегии са се обявили против методиката и са започнали подписки срещу нея.

Болничните мениджъри не спестиха критиките си и към ръководството на Българския лекарски съюз, с чиито подписи методиката беше приета. „За всеки вид методика, която се измисля, касата преговаря с някой. Но този някой не сме ние, а управлението на БЛС“, заяви доц. Спиридонов. Д-р Михаил Зортев пък попита: „Къде е БЛС? Защо той не протестира срещу тази методика? Защото не се организира, а колегите по места сами трябва да извършват такава организация срещу методиката?“

Болничните мениджъри представиха и своите предложения за промени:

„Първо - остойностяване на медицинските услуги. Второ - обездържавяване на касата и постепенна демонополизация. Трето - промяна на Закона за съсловните организации, регулацията и саморегулацията, превръщането на лекарския съюз в лекарска камара. Четвърто - връщане на националните медицински институти с държавно финансиране – Института по спешна помощ, Института по онкология, концентриране на високотехнологична дейност и лечебна дейност, включително и висока подготовка на кадри. Пето - либерализация в здравеопазването – повече държава в контрола и регулацията и повече пазар при услугите. В медицината това означава по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги с държавна, а не с административна регулация“, заяви доц. Стайко Спиридонов.

Въпреки предварителната заявка, в пресконференцията не взеха участие както представители на Асоциацията на частните болници в България, оглавявана от д-р Явор Дренски, така и на пациентски организации.

Българският лекарски съюз също изрази становище:

До момента в организацията няма постъпило официално писмо или позиция от нито една болница от страната, в което се сигнализира за проблеми, свързани с въведената Методика. Това заявяват от Българския лекарски съюз във връзка с пресконференция на различни структури на частни болници, касаеща методиката за разпределение на средства в болнична помощ и където беше цитиран като страна по проблема Българският лекарски съюз.

На последната среща между УС на БЛС и НС на НЗОК, беше взето решение, че след анализ на разходваните средства за болнична помощ и разглеждане изпълнението на проектобюджетите на НЗОК за следващото тримесечие, е необходимо всички разпределения да бъдат анализирани повторно болница по болница. След като се установи има ли ощетени или облагодетелствани болници, могат да се предприемат необходимите стъпки за справедлива регулация.

По предварителни данни за настоящото тримесечие, средствата за болнична помощ са намалени средно с 6,2% за страната. Предвид извършените дейности през първо тримесечие, отклонението е с 1,2% от общо предвидените като намаление от 5%, спрямо дейността за 2014 г. В тази връзка, БЛС е готов да предприеме необходимото за решаване на конкретни проблеми, ако има драстични ограничения на медицинската дейност и бъдат доказани с цифри индивидуално по болници, или  общо за региони от страната.

Принципната позиция на организацията, свързана с листи на чакащи е, че това е общоевропейска практика и няма страна, която да прави изключение. Тези листи като правило са въведени в европейските страни, с оглед гаранцията за решаване на спешни медицински проблеми.

Както не веднъж сме заявявали, БЛС не приема като достатъчни средствата, заделени от БВП за здравеопазване, както и съотношението на публични и частни разходи в системата и особено практическият отказ на държавата да осигури адекватни средства за групите, които тя осигурява по закон. Очевидно, че недостигът на средства предопределя и регулациите в системата – за съжаление много по-драстични от останалите европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА