Last news in Fakti

7 Април, 2015 08:13 1 365 1

Днес е Световният ден на здравето

  • световен ден-
  • здравето-
  • здраве-
  • протест

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Лекари от частни и общински болници ще излязат на протест на днешния си професионален празник - Световния ден на здравето. Причината за протеста е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните.

Смяната е част от реформата на Министерството на здравеопазването в работата на НЗОК. Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Един от основните проблеми, пред които е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да работят в чужбина.

За миналата година от Лекарския съюз са издали над 400 сертификата за работа извън границите на страната ни. Почти толкова е и броят на медиците, които за същата година са се дипломирали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СС

    0 0 Отговор
    Дълбок поклон пред медиците спазващи клетвата на Хипократ !