Last news in Fakti

7 Април, 2015 18:05 1 935 0

Тайван изобрети кръвен тест за ранно диагностициране на Алцхаймер

  • тайван-
  • учени-
  • кръвен тест-
  • tau протеин-
  • алцхаймер-
  • медицински колеж към националния университет на тайван-
  • тест-
  • диагностика-
  • стадии

Изследователски екип от Тайван наскоро откри начин за откриване на ранното диагностициране на болестта Алцхаймер.  Става дума за специален кръвен тест, който гарантира 85% точност на резултатите.

Екипът се състои от изследователи от Медицинския колеж към Националния университет на Тайван, които изследват 30 пациенти с леко когнитивно увреждане или деменция, дължащи се на Алцхаймер, и 30 здрави пациенти.  Учените подложили  мозъка на всеки един пациент, от двете експериментални групи, на изследване с помощта на ядрено магнитен резонанс и когнитивни функционални тестове и открили, че при първата група се наблюдават значително завишени нива на tau протеин  в кръвните биомаркери за болестта. Според тях именно този протеин е носител на сериозна информация, но поради наличието на различни видове протеин в кръвта, той е трудно уловим в ранните стадии. Това прави диагностицирането в началото на болестта трудна задача и кара тайванските учени да съсредоточават усилията си в създаване на кръвен тест, който може да бъде по-надежден.

Въз основа на резултатите от продължителните проучвания, екипът разработва т.нар. имуномагнитен метод за откриване на все още сравнително леко завишените нива на tau протеин в кръвните проби. „Тъй като все още няма лечение на болестта Алцхаймер, ранната диагностика може да забави прогресията и агресивното лечение”.

Доктор Чу Минг-джан, водещият лекар, участващ в проучването, заяви, че очаква тестът да улесни значително проследяването на болестта и да повиши ефикасността на медикаментозното лечение. „Проверката на теста е била извършена в няколко болници и се очаква той да се разпространи в лечебните заведения в цялата страна през следващата година”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА