16 Април, 2015 02:30 1 412 0

Ракът - проблем и за Тайван

  • тайван-
  • ракът-
  • проблем-
  • ръст-
  • болните

Ръст в броя на болните от рак в Тайван

Република Китай регистрира нови 96 695 случая на рак от 2012г. насам. Средно един на всеки 233 души страда от коварното заболяване. Това са последните статистически данни, обявени вчера от Министерството на здравеопазването и социалните грижи на страната.

„ Броят се е увеличил с 4012 души на годишна база”, заяви генералният директор на Администрацията за насърчаване на здравеопазването към Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Ракът на дебелото черво остава най-честата форма на заболяването за седма поредна година, като броят на боледуващите е нараснал с  14 965. След него в класацията се нареждат ракът на белия дроб, черния дроб, гърдата, простатата, стомаха, кожата, щитовидната жлеза и ракът на хранопровода в тази последователност.

Независимо, че след прилагането на Закона за превенция на тютюнопушенето през 1997г., броят на пушачите в Тайван е намалял. Значителен ръст се забелязва и по отношение рака на белия дроб особено сред женското население. Специалистите отдават този парадокс на  замърсяването на въздуха, излагането на готварски изпарения, както и пасивното пушене. Според Световната здравна организация други фактори, оказващи влияние върху разпространението на това заболяване, са липсата на физическа активност, наднорменото тегло и нездравословното хранене.

В сравнение с други азиатски държави, в Тайван културата на хранене включва консумация на големи количества месо и мазни храни, което допринася за разпространение на затлъстяването, дислипидемията и метаболитния синдром. Именно тук се търси и причината за неприятната тенденция.

Въпреки това обаче, генералният директор на Администрацията остава оптимист, вярвайки, че чрез различни инициативи, плод на сътрудничеството между публичния и частния сектор, населението би могло да се мотивира да води един по-здравословен начин на живот, което ще доведе до спад в раковата заболяваемост и смъртността като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА