Last news in Fakti

5 Май, 2015 04:31 998 0

Световен ден на пулмоналната хипертония

  • световен-
  • ден-
  • пулмоналната-
  • хипертония

160-сантиметрово пурпурно стълбище с призив - Изкачи стълбите и дари дъх! беше поставено в центъра на София до Народен театър

160-сантиметрово пурпурно стълбище с призив „Изкачи стълбите и дари дъх!“ беше поставено в центъра на София до Народен театър „Иван Вазов“. Инициативата е част от кампанията „Дари дъх!“ по повод отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония в България – 5 май, и цели да ангажира вниманието на институциите и обществото с проблемите на хората, страдащи от това рядко, но коварно заболяване.

Организатор на кампанията е Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), а събитието на 5 май ще се проведе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Хората, засегнати от пулмонална хипертония, дори не могат да говорят дълго, защото страдат от недостиг на кислород. Изречението е дълго в зависимост от това колко въздух имаш в дробовете. Той не е много, обикновено стига да изречеш пет-шест думи. За болните от това рядко заболяване една дума е от огромно значение, защото тя би могла да е: “кислород“, „спри“, „почивка“, „припадам“ или „линейка“. Благодарим на всички онези, които ще останат без дъх в наша подкрепа. За нас това има огромно значение”, сподели Наталия Маева, председател на БОППХ, по време на пресконференцията по повод предстоящото отбелязване на Световния ден не пулмоналната хипертония.

Организаторите са предвидили различни активности, с които да привлекат минувачите: надуване на балони, кратки физически упражнения и не на последно място – изкачване на стълбите. Доброволци от БОППХ ще предоставят на място информация за заболяването.

В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE). От 2012 г. БОППХ е пълноправен член на Асоциациятa.

Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“(БОППХ) е организация, напълно наясно с предизвикателствата, с които се сблъскват болните от това заболяване и техните близки. БОППХ се стремят към насърчаване на контактите и съпричастността между пациентите, както и адаптирането им към променения им начин на живот.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, пренасящи кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които все още не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание.

Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА