Last news in Fakti

15 Май, 2015 07:24 6 122 0

5 репелента в саксия

  • комар-
  • репелент-
  • растение

На пазара има множество репеленти, но освен тях съществуват и много лесни за отглеждане растения, които се справят отлично с борбата против комарите

С идването на лятото много градинари и любители на разходките сред природата търсят начини за борба срещу комарите. Но много от предлаганите на пазара репеленти съдържат от 5 до 25% DEET. Съществуват съмнения, че това вещество може да бъде токсично, особено ако се използва от деца. Има случаи на деца, приели чрез кожата си високи количества DEET, които получават гърчове, затруднен говор, хипотония и брадикардия, пише сайтът organichno.com.

Днес на пазара се предлагат и репеленти, които не съдържат DEET, но освен тях съществуват и много лесни за отглеждане растения, които се справят отлично с борбата против комарите.

Цитронела

Цитронелата е най-често срещаната естествена съставка в репелентите срещу комари. Силният аромат на цитронелата доминира над всички други миризми и така комарите трудно ще се ориентират, за да стигнат до вас. Предлагат се свещи с аромат на цитронела, както и цветя, наподобяващи нейната миризма, но истинската цитронела е най-ефективна в отблъскването на комарите, защото има по-силен аромат.

Цитронелата е многогодишно храстовидно растение, което достига височина до около метър и половина. В страни с по-топъл климат, където земята не замръзва през зимата, цитронелата може да се засади направо в градината, на по-заден план покрай оградата, а пред нея да се разположат декоративни цветни лехи. В страните с по-студен климат, растението може да се засади в по-голяма саксия, която да бъде прибрана на топло през зимата.

Градинските центрове предлагат цитронелата в малки саксии, за да може след това тя да бъде присадена в по-големи или да бъде засадена направо в подготвени за целта лехи. След като растението се захване и развие, всяка пролет от него могат да бъдат отделяни части, които да бъдат засадени в саксии или на други места в градината. Цитронелата не се нуждае от много грижи и вирее най-добре на слънчеви места със суха почва.

При избора на цитронела е най-добре да се спрете на сортовете Cybopogon nardus или Citronella winterianus. Други растения може да наподобяват нейния аромат, но не са толкова ефективни в отблъскването на комарите.

Дълголистна мента

Дълголистната мента е тревисто растение, което подобно на цитронелата отблъсква комарите. Ментата излъчва силен аромат, който обърква насекомите и те трудно намират своята „жертва”.

Дълголистната мента е бързорастящо растение, което издържа на суша и вирее на сенчести места. На височина достига около 60см. Развива се добре в суха, песъчлива почва и често се среща по морското крайбрежие, защото издържа на по-висока соленост. Семената могат да бъдат засети в малки саксии в закрито помещение и после да бъдат пресадени навън, а в страните с по-студен климат, се препоръчва да се засеят направо в почвата в края на лятото.

През пролетта и есента вече развитите растения могат да бъдат разделяни на по-малки части, които да бъдат засадени на други места в градината или в саксии, които през зимата да бъдат внасяни на топло.

Листата на ментата могат да бъдат изсушени и използвани за приготвяне на билков чай, а цветовете й привличат пеперуди и пчели.

Невен

Известен най-вече като декоративно цвете, невенът е издръжливо едногодишно растение, чиято миризма отблъсква комарите. Той съдържа пиретрум, вещество, което влиза в състава на много репеленти.

Невенът обича слънчеви терени и плодородна почва. Може да го засеете от семена, но повечето цветарски магазини и градински центрове предлагат млади растения на достъпна цена. Макар че е едногодишно растение, невенът лесно се разсява сам, ако условията са благоприятни, а събирането на семена също е удобен начин да продължите с отглеждането му. Препоръчва се изсъхналите цветове да бъдат откъсвани, за да се насърчи допълнителен цъфтеж.

Саксии с невен могат да бъдат поставени край входната врата на къщата или в близост до прозорци, които се отварят често, така ароматът му ще действа като бариера, която пречи на комарите да влязат вътре. Ако имате изнесена в двора маса, не се препоръчва върху нея да се поставят саксии с невен, защото ярките цветове могат да привлекат оси.

Освен комари, невенът отблъсква и вредителите върху доматите, така че може да засадите няколко растения сред тези лехи.

Агератум (синьо пухче)

Агератумът отблъсква комарите благодарение на секретирания от него комарин, който има силна миризма и влиза в състава на повечето репеленти.

Агератумът е ниско едногодишно растение, което достига височина от 20 до 40см и лесно се разпознава по сините си цветове, макар че съществуват и сортове, които цъфтят в бяло, розово и лилаво. Растението вирее на слънчеви или полуслънчеви терени и не се нуждае от богата почва. Често се използва при аранжирането на алпинеуми.

Листата на агератума могат да бъдат стрити, за да се увеличи силата на аромата, но не се препоръчва да бъдат натривани направо върху кожата.

Коча билка

Кочата билка е естествен репелент срещу комари. През август 2010, ентомолози от Държавния университет в Айова представят пред Американската асоциация на химиците доклад, според който това растение е десет пъти по-ефективно от DEET. Според един от изследователите, Крис Питърсън, причината за ефективността на билката е все още неизвестна. „Може да действа като дразнител или пък просто миризмата му да ги отблъсква. Никой не знае как всъщност действат репелентите.”

В лабораторията Питърсън пуска 20 комара в 60-сантиметрова стъклена тръба, половината от която е обработена с непетелактон, биологично активно вещество, съдържащо се в кочата билка. След 10 минути средно 20% (4 комара) остават в частта от тръбата, обработена с високо концентриран (1%) екстракт. Ако концентрацията се намали на 0.1%, средно 25% от комарите остават в обработената половина от тръбата. При повторение на същите тестове с DEET около 40 – 45% – осем до девет комара – остават в обработената половина от тръбата. За да бъдат постигнати резултати, близки до тези на тестовете с коча билка, е нужна десет пъти по-висока концентрация на DEET.

Кочата билка, Nepeta cateria, е лесна за отглеждане. Това тревисто растение е от рода на ментата, като съществуват както диворастящи, така и култивирани сортове.

Кочата билка отблъсква комарите само ако са близко до растението, затова някои хора натриват кожата си със стрити листа или екстракт от растението. Имайте предвид, че котките много обичат растението, затова ако си имате мъркащ домашен любимец е по-добре да изберете други естествени репеленти.

Споменатите растения имат доказани качества в отблъскването на комарите, но ефективността им се влияе и от много странични фактори. Например вятърът може да духа в посока обратна на тази, от която идват комарите. На пазара вече се предлагат естествени репеленти без токсични съставки, които можете да използвате, за да се насладите на една приятна разходка сред природата без край вас да се навъртат досадни комари.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА