Last news in Fakti

16 Юни, 2015 15:09 1 051 0

МЗ: Нямаме информация за MERS в Германия

  • mers-
  • германия-
  • коронавирус-
  • южна корея
МЗ: Нямаме информация за MERS в Германия - 1
Снимка: АП/БТА

Към настоящия момент няма информация по мрежите за ранно оповестяване и отговор към Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и по Международните здравни правила към Световната здравна организация (СЗО) за починало лице в Германия от Близкоизточен респираторен синдром (MERS). Това обявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) в отговор на въпросите от Факти.бг за починал 65-годишен мъж в Германия от коронавирус.

Инфекцията MERS-CoV вирус (Middle East Respiratory Syndrome - Corona virus, Близкоизточен респираторен синдром – корона вирус), се наблюдава по-усилено в световен мащаб от месец септември 2012, като при всички регистрирани случаи заразяването е свързано с пребиваване на територията на Арабския полуостров и Йордания. В последствие е доказано и вътреболнично предаване на инфекцията. От април 2012 до 10 юни 2015 са регистрирани 1 288 доказани случаи на MERS-CoV, от които 498 са завършили летално. Случаи са регистрирани в повече от 20 държави по целия свят, в Европа 8 държави са имали общо 15 потвърдени случаи (Турция, Австрия, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Гърция, Холандия).

Клинично заболяването протича от безсимптомно до тежка пневмония с остър респираторен дистрес синдром, мултиорганна недостатъчност и смърт, по-тежко при имунокомпроментирани лица.

Увеличават се доказателствата, че едногърбите камили са гостоприемник на вируса-причинител и играят важна роля в предаването му към човека.

Последните 150 случая на MERS-CoV инфекция възникнаха в Южна Корея като голям взрив с първоизточник също от Средния Изток. Всички случаи са свързани с болнично обслужване и са възникнали при пациенти (47%), посетители (36%), медицински или друг персонал в болниците (17%) и няма случаи, възникнали сред обществото.

В тази връзка не се препоръчват ограничения на пътуванията, вкл. до Южна Корея и Средния Изток.

Гражданите на Европейския съюз, пътуващи за държави от Средния Изток, трябва да знаят за съществуващия малък риск от инфекция с MERS-CoV вирус към момента в този район. Европейският Център за контрол на заболяванията следи непрекъснато ситуацията и информира незабавно при промяна и нарастване на риска. Пътуващите, които развият остър респираторен синдром по време на пътуването до Средния Изток или 14 дни след завръщането си, трябва да потърсят медицинска помощ и да съобщят за дестинацията на пътуването си.

Пътуващите в засегнатите райони трябва да спазват добра лична хигиена и да избягват контакт в животни или техни отпадъчни продукти.

Рискът за медицинския персонал е най-голям преди потвърждаването на инфекцията, ако не са приложени стандартните предпазни мерки срещу респираторни инфекции, които включват хигиена на ръцете и употреба на ЛПС за избягване на директен контакт с кръв, кожа с нарушена цялост, телесни течности и секрети, вкл. респираторни секрети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА