Last news in Fakti

15 Юни, 2015 11:31 1 267 1

Христо Гешов : Не играх по свирката на Москов

  • христо гешов-
  • не играх-
  • свирката-
  • москов

Всячески се опитват да съботират нещо, коствало живота ми, допълва Гешов. И още нещо за изследването на Хепатит

Христо Гешов е лице на Национална скринингова и информационна кампания „Хепатитът до мен”, организирана от Фондация „Христо Гешов”. Кампанията е инициирана от организацията и подкрепена от още няколко неправителствени организации и има за цел да изследва напълно безплатно за хепатит В и С, но и да помага на хора живеещи с вируса. За две години Христо Гешов отказа два пъти животоподдържащите го лекарства с една цел : здравно министерство да поемат отговорност и да спрат порочните практики в тази насока, които са проблем не само за носителите на вируса, но и за самата здравна система.

На 12.01.2015 година след проведен флашмоб, на който ученици се заляха с жълта боя пред прозорците на д-р Москов , Христо Гешов и екипът му успяха да се срещнат с него и да изложат исканията си. Тогава здравният министър пое ангажимент да осигури мобилни лаборатории на организацията на Гешов, както и да закупува ежемесечно скринингови тестове за „тихият убиец”, които да предоставя на организацията на хепатитноболния . Няколко месеца по – късно обаче Москов се отметна от обещанието си с думите : „Съжалявам, че лигитимирах Христо Гешов”. В изказването си в Нова ТВ здравният министър обясни, че бил осигурил екипи за изследвания, но Христо не успял да намери желаещи, които да се изследват.

Г-н Гешов, д-р Москов твърди, че е осигурил екипи за безплатни изследвания, но не сте успели да намерите желаещи, които да се изследват за вируса. Каква е цялата тази „война” между  вас и здравният ни министър ?

За мен д-р Москов е страхливец ! Човек, който хем иска нещо, хем не знае как да го направи. Никога не ми е уреждал каквито и да било екипи . Малко след това му изказване качих всички писма от него – официална кореспонденция межд мен и здравното министерство на личната си страница във фейсбук. От тези писма става ясно, че Москов ми дава лаборатория, без никакви екипи, за която трябва да си плащам гориво. Това не е инвестиция в бъдещето, каквато исках с видеопредизвикателството си от миналата година. Аз и преди съм си плащал пътя на тези лаборатории, идеята здравно минитерство да се намеси беше друга, а именно да закупува тези тестове и да ни ги предоставя. На 12.01. той се съгласи, че болните от хепатит са много и че държавата дава наистина милиони левове за лечение, а почти николко за превенция. Защо се крие факта, че по документи са правени много акции за безплатни изследвания за хепатит В и С, а хората не знаят за тях ? Защо и това ръководство продължава порочните практики на предишното и по предишното и така до не знам кога ? До кога болни от хепатит ще тичат да внасят тези протоколи, ще бъдат принуждавани да лежат безмислено в болници за по 3 дни без да им се прави нищо, освен да им се напише един протокол, за това нужна ли е хоспитализация ?

Няма никаква война между мен или който и да е, просто не е коректно един министър да не може да държи на думата си и да мисли за гражданите на България.

Какъв е този тридневен престой в болница ?

На всеки 3 месеца на всеки пациент здравноосигурен му се налага да бъде хоспитализиран в дадено лечебно заведение, за да му бъде измерена вирусната репликация, т.е. дава кръв за да се разбере колко е голям вируса. За това нещо пациента е хоспитализиран и 3 дни обикаля коридорите на болницата без да му се прави нищо. Но това не е нищо. Няма да казвам колко са болниците, които се радват на такива пациенти по обясними причини, но това е друга тема. Абсурдите в здравеопазването, свръзани с тази тема са огромни. И така като гледам няма да се оправят. Имам чувството, че умишлено държавата игнорира хиляди хора болни от хепатит и ги оставя на произвола на съдбата .

Вие твърдите, че здравното министерство съботира работата ви умишлено и ви пречи вместо да ви помага. Какво точно имате в предвид ?

Имаше един период от време, в който се чудих дали тази рганизация трябва да продължава да работи или да спрем, защото някак си ми омръзна да се боря с вятърни мелници и с хора, които са се самозабравили. Беше ми омръзнало. След около месец и половина застой реших, че не трябва да се отказвам, защото жертвах прекалено много и стигнах прекалено далеч за да спра сега. Ако се бях отказал все едно щях да плюя на труда на всички онези, които ме подкрепиха до момента.  На няколо пъти аз и екипът ми организирахме скринингови акции за безплатно изследване в различни краища на страната. Свързахме се с кметовете, които радушно приеха идеята и бяха готови сами да закупят тестовете, с които да изследваме гражданите. След всички уговорки и изпратени разрешителни и договори изведнъж се оказва, че тези акции нямало как да се случат, защото цитирам : „здравно министерство имали нещо в предвид и тези изследвания са безплатни за всички граждани.”. На мен все още не ми е ясно къде здравната каса покрива това изследване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Гешов е ЛЪЖЕЦ

    0 0 Отговор
    Христо Гешов е долен ИНТИГАНТ и ИЗМАМНИК! Нищо не стана с фонадацията му от 2015, защото всички разбараха къде отиват "даренията". Толкова е тъп, че похарчи парите за лъскави костюмчета и скъпи телефони и сега пак търси да изкопае някой скандал от някъде, за да не умре от глад.
    Остава само да се кандидатира за кмет или общински представител с поредния скандал. Не става нищо от него. Никой не го взема на работа, защото няма уважение и лоялност към никого. Търси само скандали и измисля интриги, за да е център на внимание и да си намери спонсор. Става само за "к..ва" на партиите, за да хвървя кал по властта и да обещава промяна с новата партия. Христо Гешов е поредната партийна к..ва ...